Følg turen til Everest

Den aller første Hvitserk-ekspedisjonen til Mount Everest reiste avgårde i snøkaoset på Gardermoen 26. mars. Fem deltakere og guiden Inge Meløy er klare for sitt livs eventyr.

Sist oppdatert 27. mars 2015 kl 09.59
8848 meter høye Mt. Everest er verdens høyeste fjell, og dit skal fem deltagere bli med Hvitserk i vår. Foto: Hvitserk
8848 meter høye Mt. Everest er verdens høyeste fjell, og dit skal fem deltagere bli med Hvitserk i vår. Foto: Hvitserk

– Nå kjenner jeg at det skal bli skikkelig godt å komme i gang, fortalte Meløy til Hvitserk da han var innom kontoret på mandag. – Vi er klare for å skride til verket. Teamet, kontoret og de lokale sherpaene virker alle veldig godt forberedt og godt rustet, fortalte han, som tidligere i mars var to uker i Nepal. Da reiste han rundt med sønnene Styrk og Vinjar og hadde tid til å forberede seg med Jangbu Sherpa, som er Hvitserks lokale samarbeidspartner på ekspedisjonen. 
- Hva skal til for at turen blir vellykket?
– Ekspedisjonen vår har som motto at alle skal opp og alle skal hjem. Det viktigste for meg som ekspedisjonsleder blir at vi fokuserer på å gjøre hver dag til en bra dag. Klarer vi å ha det hyggelig sammen hele veien, og være tilstede og nyte hver dag, da blir det en flott tur, sier Meløy.

Lars Hagen er en av deltagerne, og sier han kunne skrevet en avhandling om hvorfor han velger å bli med på denne turen til Everest.

– Det er noe jeg har drømt om i tretti år. Jeg tror bare det er et sterkt ønske om å være der, stå der, ja rett og slett bare komme opp og være der. Det startet med en tanke, som har modnet over tid, og ettersom jeg har vært mye på tur og tenkt mer på det, så kommer man til et punkt hvor man tenker hvorfor ikke. Jeg føler jeg må prøve nå når sjansen er der.

LES OGSÅ: Høye turmål

Selv har han vært på 6300 moh, tidligere, og sier det er to forskjellige verdener å skulle prøve seg på en 8000-meter. Forberedelsene er viktige. I forkant av turen har gruppen møttes flere ganger, for å bli kjent og for å finne ut om man egner seg for et slikt prosjekt.

– Selv om man har god tid til å forberede seg, så må du gå med den kroppen og hodet man har, du kan ikke endre personlighet et halv år eller et år i forveien. Man må få det til sånn som man er. Men det er jo noe en kan gjøre noe med, for eksempel styrke kjernemuskulaturen, og ha best mulig kondis. Men så er det også viktig å ikke overtrene eller skade seg i forkant.

Lars selv fikk beskjed om å friske opp på tekniske ting. På en slik tur må klatringen gå automatisk uansett hvor påvirket man er av høyde.
­– Men vi får også god tid til å trene på veien opp, forteller han.

Om gruppen er heldige bruker de seks uker på oppstigningen med akklimatisering, og kan vifte med det norske flagget på toppen av verdens høyeste fjell selveste 17. mai.

Du kan følge bloggen fra turen her!

Publisert 27. mars 2015 kl 09.59
Sist oppdatert 27. mars 2015 kl 09.59
annonse
Relaterte artikler
tissetrakt for jenter
Smarte triks på lange turer

Ekspedisjonstips fra friluftsekspertene

vincent colliard
Knuste norsk rekord på Sydpolen

Knuste norsk fartsrekord

Her jager Eirik Skjevdal vekk bjørn

– Ha deg vekk

Continental Divide Trail på 124 dager

– Jeg følte meg ikke helt ferdig

cato zahl pedersen
Zahl Pedersens metode

Zahl Pedersens metode

Rekordforsøk på Sydpolen

Vincent jakter norsk Sydpolen-rekord

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen