Stetind er et fjell med mye fjellklatrehistorie. Stetind ble første gang besteget 30. juli 1910 av Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn.

Den mektige «ambolten» kan sees fra lange avstander og fjellet har fra gammelt av vært et karakteristisk seilingsmerke for sjøfarende langs Nordlandskysten. Engelskmannen William C. Slingsby beskrev Stetind som «the ugliest mountain I ever saw», men høsten 2002 ble det likevel kåret til Norges nasjonalfjell - foran mer kjente topper lenger sør, som Snøhetta, Glittertind, Galdhøpiggen og Store Skagastølstind.

Annonse

Turmessig er Stetind en utfordring og ikke spesielt tilgjengelig. Det ble besteget første gang i 1910 og krever at man behersker svært eksponert, men ikke så veldig vanskelig klatring for å nå helt opp på toppen. Bratte og luftige partier gjør siste del av oppstigningen vanskelig enkelte steder, og uten klatreerfaring bør du ha med deg en klatrefører. Da går den enkleste veien via normalveien. Les om en Stetind-debut.   

Rett vegg for klatrerne!

Du trenger ikke noe mer enn en vanlig god turkondisjon og litt pågangsmot for å bestige Stetind, og med normal høydeskrekk går turen bra. Klatringen forbi de «seks – otte forbitrede fingertuptak» (som Peter Wessel Zapffe beskrev det) er luftig, men det går fort over. Belønningen får du når du kommer opp og har besteget et av de klassiske fjellene i norsk tindesport; en enorm utsikt og en godfølelse av prestasjon.

Skjermbilde 2018-06-13 kl. 14.28.49

Hva må man kunne for å komme seg opp på Stetind?
– I utgangspunktet må man ikke kunne noe om klatring. Man bør være litt fjellvant og ikke være redd for høyder for å ha glede av denne turen.

Hvor slitsom er turen?
– Om det er slitsomt eller ikke er jo individuelt i forhold til hvor god form man er i. Men de fleste vil nok regne dette som «en bra dagstur».

Når er det best å gå denne turen?
– Om man venter til midten av juni slipper man for mye snø i rennene og langs toppeggen. På en god værmelding er det ingen ting i veien for å gjøre turen ut september.

Hvor går turen?
– Turen går i skogen under syd veggen og opp til Svartvannet på ca 800meters høyde. Herfra går og klyver man opp til dels bratte renner til det åpner seg opp under Halls fortopp. Videre går turen bortetter en skarp egg, under ”Mysosten”, og langs de ”ti forbitrede finger tak”. Når dette er gjort fortsetter turen langs sva og hamre opp til toppen.

Hvorfor tror du så mange drømmer om denne turen?
– Da vegen til Kjøpsvik ble åpnet, og Stetind ble kåret til Norges nasjonalfjell, eksploderte interessen for fjellet. Det ble lettere tilgjengelig og bedre kjent. Hvorfor så mange har lyst å bestige det, er temmelig opplagt. Bare se på et bilde av fjellet!

Hva er det som er så bra med turen til Stetind?
– Det er mange grunner til at denne turen er magisk. Det er en «klatrers fjell». Du må klatre for å komme dit, og det finnes ingen bakside. Det er bratt fra alle sider, selv den enkleste vegen opp føles som riktig klatring på perfekt stein. Utsikten fra toppen, suget ved å se rett ned i Stefjorden, det historiske suset.. det må bare oppleves!

Stetind (1392 moh.)

Det er mange fantastiske fjelltopper i Norge. Likevel er det noen som skiller seg ut fra mengden. Store Skagastølstind, Stetind og Romsdalshorn er imponerende fjelltopper, tre av de største klatreklassikerne, og samtidig oppnåelig for mange.

Reise:  Stetind ligger i Tysfjord i nordland, ca. tre timer med buss eller bil fra Bodø eller Narvik. Kommer du fra sør, følger du RV 827 via Kjøpsvik, og parkerer på parkeringsplassen ved foten av fjellet. Du kan fly til flere flyplasser i området, et alternativer å fly til Bodø for deretter å leie en bil og kjøre til Storelv i Tysfjord.

Overnatting:I telt ved Storelv som også er startsted for turen. Her er det teltplasser, opparbeidet rasteplass med tilgang til toalett, og super utsikt til fjellet. 

Varighet: Selve toppturen tar 10 – 15 timer, med 4 – 5 timer i motbakke før du kommer opp til selve tinderanglingen bortover eggen mot toppen. Alternativ: Hvis du har høydeskrekk, eller har lite klatreerfaring, er det et godt alternativ å gå til Halls fortopp, som er omtrent like høy som hovedtoppen av Stetind. Opp hit tar det ca. tre - fire timer i tidvis bratt (men ikke særlig eksponert) terreng.

Guider: Det er flere firmaer som har klatreguider i Nord-Norge, og prisen kan variere basert på oppfølging og størrelse på din gruppe. Her er noen av guideselskapene som fører på Stetind.

Bergbjørn Fjellservice AS

Tore Bergbjørn, Tindevegleder. Bosatt i Skjomen, guider på ski, klatring, isklatring, breføring i Narvik og omegn.

 

Narvik Mountain Guides AS

Magnus Lindor Strand, IFMGA sertifisert svenske, men bosatt i Narvik siden mange år. Guider på ski, klatring og driver Trollviken lodge (blandt annet).

 

Opp og Ned

Marius Larsen, Tindevegleder. Bosatt i Narvik og guider ski, klatring.

 

Bergsresor

Svensk firma, svensk IFMGA sertifisert guide, men bosatt i Narvik, guider på ski i Sverige og Norge samt klatring.