Så hvordan er dagens E99 Xtralight? Har Fischer klart å videreføre de sterke E99-egenskapene i den lettere og smalere arvtakeren?
Kan denne nye, modellen, med mindre innsving og høyere spenn, erstatte trygghet og svingevne til sin forgjenger?
Vi blir overrasket over hvor lett det er å svinge skien på fast underlag. Ved korte skibytter konstaterer vi at disse skiene starter svingen like lett som Gamme 54.
Den myke forskien «vingler» noe mer istedet for at den er med å skjære svingen, men vi klarer oss fint ned trang og bratt bjørkeskog. Vi godtar litt uro i skien så lenge vi lett kan styre dit vi vil, det er som om vi styrer en ganske kort ski.
Rocker-konstruksjonen gir lettere styring, selv på ski med mye spenn. I løsere snø er trygghet og svingevne svakere sammenlignet med gamle E99, da skien synker lenger ned i snøen og kan sitte litt fast om det er tung snø.
Den myke framskia og den lange rockeren løfter seg mye i løssnøen. Omtrent halve framskia er uvanlig myk. At den bøyer seg lett opp forklares også skienes gode svingegenskaper.
Skien har noe mindre retningsstabilitet når vi går på fast underlag utenfor sporet. At bakskien ikke er for stiv bidrar også til det. Vi kan gjerne øke lengden med 5-10 cm på denne skien uten at den oppfører seg tung eller uhåndterlig.
Ved aktiv langrennsteknikk gjør det markerte spennet, lette vekten og gode gliden i sålen at vi kunne gå lange turer uten å savne markaskiene. Skøyting er betydelig lettere enn med forgjengeren E99 – ikke bare på grunn av lavere vekt, men fordi det er lettere å holde skien på kant. Det gjør den mindre belastende for anklene på hardt og skavlete føre enn alle de andre skiene i denne testen, med unntak av Åsnes Ousland. Crown-sålen gir bra feste. I løs snø og isete løyper kreves litt mer påpasselighet, men også her får vi feste som er vanskelig å overgå med smurning, uten at vi noen gang opplever forstyrrende lugging.