Slik tilpasser du tursekken

Ryggsekken er ikke god før den sitter som den skal. Små justeringer kan bety mye for hvordan sekken din oppleves på ryggen.

Sist oppdatert: 25. august 2023 kl 09.15
tilpassing av ryggsekk tursekk utemagasinet
TILPASSING AV TURSEKK: Det er en helt egen frihet å være på tur med akkurat det du trenger. Pakker du sekken på en effektiv måte, trenger ikke den ekstra belastningen på ryggen og være til bry. Her fra en fjelltur i Stryn. Foto: Line Hårklau
Lesetid: 6 minutter

Det siste du trenger på tur er en sekk som er pyton å bære. Hvis ryggsekken er godt og effektivt pakket, merker du knapt at du har den på ryggen.

Men når bærer du tungt og over lengre tid, kanskje over flere dager, er det naturlig at den ekstra belastningen på ryggen gjør seg gjeldende. Det er ikke uvanlig med slitasje- og belastningsskader som følge av tung sekk på lange turer.

Heldigvis finnes det noen enkle justeringsmuligheter som er verdt å benytte seg av, slik at bæringen av ryggsekk kan bli en ålreit opplevelse. Og det er de samme grunnprinsippene gjelder for både dagstursekker, storsekker, ski- og topptursekker.

Er du på jakt etter en helt ny ryggsekk, kan du også følge prinsippene nedenfor i butikken.    

Hvordan bør ryggsekken sitte på ryggen?   

Fyll opp sekken med soveposer eller lignende, slik at den får tilnærmet form som en fullpakket sekk. 

Når sekken er pakket og klar til å hektes på ryggen: 

tilpassing av ryggsekk til tur
TILPASS: Hvis beltet sitter for høyt, kan du merke det i ryggen etter en stund.
 • Slakk opp alle remmer på sekken

 • Stram hoftebeltet først. Beltet skal ligge på hoftekammen, for å ta unna mesteparten av vekten. Hoftebeltet skal klipses på midten. En tommelfingerregel er at oversiden av hoftebeltet skal være like under navlen, men her må du gjøre dine egne tilpasninger ut fra hva som kjennes komfortabelt.  

 • Stram skulderremmene. Disse skal ligge i en jevn bue over skuldrene, men unngå å stramme så mye at du løfter hoftebeltet. Hvis du ikke klarer å få til en jevn bue, må du sannsynligvis justere rygglengden på sekken. Hensikten er å få sekken godt inntil ryggen.   

 • Stram brystremmen så mye som er behagelig, husk at du skal ha plass til å puste, og juster gjerne underveis etter hvor mye klær du har på. Strammer du for hardt, flyttes vekta over til skuldrene.  

 • Stram toppstrammerne, altså de som går fra skulderremmene til toppen av sekken. Disse skal strammes slik at de står i lett spenn.  

 • Juster hoftestrammerne, remmen fra hoftebeltet til sekken. Hvor stram disse skal være variere, men utgangspunktet er et lett spenn.  

Hva som er den optimale innstillingen vil variere litt etter hva slags terreng du går i, men punktene over vil være et nyttig utgangspunkt. 

Hva er konsekvensen av å bære sekken feil?  

Den store fordelen med ryggsekken, sammenlignet med for eksempel kofferter, vesker og bagger, er at sekken fordeler den ekstra vekten jevnt, noe som betyr noe når du skal gå – og særlig når du beveger deg i ulendt terreng.  

Ulempen med den ekstra belastningen er at det kan føre med seg ryggsmerter, nakkesmerter kombinert med konstant trykk mot beina og fotsålen. Selv om sekken veier 20 kilo, er det individuelt hvordan en 20 kilo tung sekk oppleves på ryggen. 

Sekkens utforming og oppakning betyr naturligvis noe, på linje med den fysiske formen. 

Det blir gjerne sagt at vekten bør være på omtrent 10 prosent av kroppsvekt for barn for å unngå overbelastning, tilsvarende 10-15 prosent for ungdommer og 20 prosent for voksne personer.   

Tre råd når du pakker tursekken

 • Det tyngste utstyret bør pakkes nærmest mulig inntil ryggen. Unngå spisse gjenstander som gnager eller klemmer mot kroppen.   

 • Prøv å få plass til alt du skal ha med i sekken, heller enn utenfor.  

 • Det som veier lite eller ingenting, som for eksempel liggeunderlag, kan godt stroppes fast på utsiden av sekken.  

tilpassing av ryggsekk
PAKKET TIL TUR: Pakking av sekk er en egen jobb. Noen ganger kan det være vanskelig å få plass til alt man vil ha med. Men så går det allitids likevel. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Klassiske feil når du bærer ryggsekk   

Vår erfaring er at det som oftest er bedre å ha en litt for stor sekk som ikke er fullastet, enn å måtte stroppe masse utstyr utenpå sekken. 

Det finnes veldig mange gode ryggsekker på markedet i ulike litersklasser, helt fra de minimalistiske løpesekkene til storsekker i 100-litersklassen.

Fellesnevneren for dagens tursekker er at de har anatomisk tilpasset utforming for begge kjønn, og bæresystemer med ulik grad av polstring/lufting som føyer seg med bevegelsene når du går.  

Vi har tidligere skrevet om hva som kjennetegner en god tursekk, og også hvordan du best pakker tursekken. Det finnes også velprøvde metoder for å personliggjøre ryggsekken du allerede har – fra ok til å bli en favorittsekk.   

For toppturer på ski er det naturligvis andre hensyn til pakkingen av sekken enn på teltturer om sommeren. Noen klassiske gjengangere er:  

 • Du har pakket for mye. Overpakking er den vanligste feilen er å pakke mer enn du strengt talt behøver. Pakk med mest nødvendige. Er dere flere på tur, kan det være hensiktsmessig å fordele noe av utstyret seg imellom. Det er for eksempel sjelden at alle trenger å ha med sitt personlige turkjøkken eller telt. Ta gjerne utgangspunkt i denne pakklista til fjelltur, og juster etter dine behov.   

 • Du har ikke pakket det tyngste inntil ryggen. Dette vil ryggen sannsynligvis gi beskjed om..   

 • Du har ubalanse i skulderstroppene. Hvis du skal bære sekken i bare ti meter, er det fristende å bare bruke den ene reima, men i lengden blir det slitsomt. Jevn fordeling av vekten er vesentlig når du skal bære og gå, og hele poenget med ryggsekk.

 • Du glemmer å justere sekken før avmarsj. En kort, teknisk stopp er som regel verdt å ta, heller enn å trasse videre og slite med ryggen videre.  

Betyr måten du går på noe?  

Vi har alle vår egen måte å gå på, og det finnes ikke noen rett og feil måte når du vandrer i fjellet. Hvordan du beveger deg i ulendt terreng må naturligvis tilpasses ut fra der du går.  

Om du klarer du å ha en god holdning med rett rygg og åpen brystkasse, og ørene noenlunde over skuldrene når du går, så har du en nøytral posisjon som ikke belaster ryggen.  

Hvis du kjenner at sekken sitter stabilt, kompakt og har jevn vektfordeling når du beveger deg, er du etter alt å dømme på god vei.  

Er du på dag nummer to, tre eller seks, er du kanskje bare litt støl etter gårsdagen, og mye vil kjennes bedre ut når du har gått deg varm.   

På lengre turer kan det være lurt å veksle litt på de ulike justeringene, ut fra terrenget man går i, og hvis man kjenner gryende gnaging. 

La skuldrene ta av i en periode for å avlaste hoftene, slakk opp hoftereima, og stram inn skulderreimene. 

Mange velger  å gå med staver, for å avlaste hofter og knær. Når det er bratt, går du automatisk mer foroverlent, og det kan være hjelp i å stramme skulderstroppene for å flytte vekten lengre opp.

Tilpassing av sekk
JUSTER OM DU MÅ: Har du flere dager foran deg, må du antakelig justere litt underveis. Foto: Kieran Kolle

Positive effekter av å bære ryggsekk  

Vi trenger ikke å gjenta alle fordelene det er å gå på tur, men er ikke uvanlig å gå seg i bedre fysisk form av å bære sekk. Når du bærer ryggsekk, bruker du både kjernemuskulatur og de store muskelgruppene i beina.  

Styrker du disse musklene, vil de hjelpe deg når du skal bære tyngre sekk på tur. 

Publisert 28. september 2020 kl 08.50
Sist oppdatert 25. august 2023 kl 09.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen