Per-Arne Andersen

12-16-20_lightboxorg

Etter å ha blitt målt i 227 km/t på ski nedover en fransk fjellside, flatet friluftslivet noe ut, men Per-Arne benekter at slikt henger sammen med alderen. Per-Arne livnærer seg som ingeniør, og er en altmuligentusiast som fyller året med friluftsaktiviteter som ski, stisykling, utforsykling, padling, fjellturer og klatring. Han er en solid Jotunheimen-kjenner og har skrevet boka «På tur – Leirvassbu» (2012). Per-Arne blogger om turer og friluftsliv, og tar høyde for at det også kan bli andre uviktige ting som opptar ham i friluftshverdagen.

Jeg skal ikke bruke unødvendig lang tid med å komme til saken. Denne helgen er det bare å få på seg varme klær, smøre med godt humør og komme seg ut i Marka. Oslomarka kan nå lokke med flotte forhold etter forrige helgs snødump. Treffer man med klær, skismøring og veivalg kan det bli en perfekt skihelg. Milevis med nypreppede skiløyper ligger og venter, trærne er dekket med puddersnø, og til overmål ligger det an til å bli sol fra skyfri himmel gjennom store deler av helgen. Er vi riktig heldige kan litt frostrøyk over vannene skape ekstra trolsk markastemning og gi muligheter for drømmemotiver. Finnes det noe bedre, og finnes det ingenting å anføre på minussiden? Jo da. Temperaturen kan bli i overkant langt ned på minusskalaen, så varme klær, støvler og hansker er en forutsetning for at det skal bli en vellykket tur. I går var jeg ute i nesten seks timer, og jeg skal innrømme at jeg var ganske kald på snuten da turen var ferdig. Men klok av skade ble det varmetrekk rundt skistøvlene, så jeg slapp unna den ubehagelige opptiningen av stivfrosne tær. 

En god del av skiløypene i Oslomarka er nypreppet, men det er bedre jo lenger opp i høyden og inn i Marka man kommer. Og uten tvil er det best forhold der det ligger grusvei under skiløypa. Forrige helgs snøfall var av det dunlette slaget, og selv om terreng og vegetasjon er idyllisk dekket av snø, er det litt for lite tung masse til at det dekker på ujevnt underlag. Derfor er terrengløypene bare delvis preppet, og man må forvente at kvist og kvast stikker opp av snøen. Kanskje noen stein også, så de beste skiene bør nok spares til en senere anledning. Ta det litt pent i utforkjøringene også – det er fort gjort å få seg en ubehagelig overraskelse.

Sånn… nå skal jeg ikke dvele lenger ved denne saken. Dette er ikke dagen for å utbrodere i det vide og det breie. Dette er dagen (og helgen) for å spare på datamaskinkreftene, og bruke dem på noe «nyttig» – altså på enkeldans, dobbeldans og klassisk stil. Skulle du ønske mer konkret informasjon kan du logge deg inn på hjemmesidene til Skiforeningen (skiforeningen.no). Der finner du føremelding, preppestatus og annen dagsaktuell informasjon.

«Dette er dagen for å spare på datamaskinkreftene, og bruke dem på noe nyttig – altså på enkeldans, dobbeldans og klassisk stil.»

Jeg for min del er akkurat ferdig med å preppe skøyteskiene og har fått på meg skistøvlene. Jeg er klar, og føler på en barndoms iver etter å komme meg ut i snøen. Før jeg trykker på datamaskinens avknapp og lar hendene gli inn i skihanskene, benytter jeg anledningen til å ønske alle en superfin skihelg:)