Før var var sekker laget for generelt friluftsliv, men i dag finner du mer spesialiserte sekker.

Selvsagt kan du fortsatt bruke hvilken ryggsekk du vil, men sekkene vi tester her er gode valg om du trenger en ny, og hvis topptur er det du planlegger å bruke mye av tiden din på. 

Annonse

Når du skal ha med deg litt utstyr på topptur, bør du ha en sekk som lar deg komme lett til innholdet i sekken. 

Noen har egen glidelås på siden som ekstra tilgang til hovedrommet, som gjør innholdet oversiktlig og lett tilgjengelig. Ulempen med denne er at den også vil være utsatt med tanke på snø og regn, og det er også problematisk om denne skulle ryke. Den bør derfor være både solid og aller helst vanntett. Om sekken har et lyst materiale innvendig hjelper dette deg å se innholdet bedre.

Glidelåser og lukke- og åpnefester bør også fungere med hansker på. Det er lurt med et eget rom for sikkerhetsutstyr som spade og søkestang, som gjør det raskt tilgjengelig når du trenger det. 

Generelt kan vi si at bærekomforten er viktig, lite ødelegger en tur mer enn gnagsår – eller en sekk som ikke sitter godt på ryggen.

Kravet til bæresystemet øker med størrelsen på sekken, og jo tyngre sekk du skal bære. Både hoftebeltet og skulderstroppene bør være gode. Mange av sekkene i denne testen kommer med både diagonalfeste og A-feste av ski på ryggen, og her er det ofte en smakssak hva man foretrekker.

De fleste av sekkene i denne testen er tradisjonelt utformet med lokk. Åpner du lokket og løsner stroppen, får du tilgang til hovedrommet på sekken. Det er enkelt, logisk, sikkert, og ikke avhengig av glidelås som kan gå i stykker. Det er også fleksibelt med tanke på plass, spesielt hvis lokket kan heves.

Alle sekkene i denne testen er gode skisekker, og ofte er det bare små detaljer som skiller de fra hverandre i bruk. Det er lurt å tenke gjennom hva som er viktig for deg på tur.

Vi liker at sekken er lett, men samtidig må den være slitesterk nok til å tåle stålkanter fra skiene, og mye bruk i snørike og våte omgivelser.

I denne kategorien forventer vi plass til mer enn det du trenger på en typisk dagstur. Det kan være tau og annet klatreutstyr til avanserte turer, overnattingsutstyr til høgruter i inn- og utland eller begge deler.

OM TESTEN

Sekkene er testet på ulike turer gjennom våren og tidlig vinter. Vi har lagt vekt på bærekomfort, brukervennlighet, utstyrsorganisering, allsidighet, festesystem og slitestyrke.

DETTE PAKKET VI I SEKKEN

Dunjakke, hansker, varm lue, ulltrøye, skibriller, drikkeflaske, feller, skarejern, stegjern, isøks, hjelm, spade, søkestang, førstehjelpssett, klatresele, kamera, lite tau, kart, kompass, vindsekk, matpakke , snacks, drikkeflaske og termos.