Hva slags støvel eller sko du trenger vil variere fra type tur og hva du selv foretrekker.

Noen går med lave fjellsko omtrent uansett type tur, andre elsker de høye fjellstøvlene så fort man skal litt vekk fra asfalten. 

Annonse

Fellesnevneren for alle er likevel at jo lenger du skal gå, jo mer ulendt terreng og jo mer du skal ha på ryggen, jo større krav stiller det til godt og stabilt fottøy.

Den klassiske fjellstøvelen gir deg en fordel i form av god støtte i ankelleddet, en såle som gir godt grep under de fleste forhold og absorberer ujevnheter som ellers fort hadde gitt såre føtter, de aller fleste er i praksis vanntette, har gode varmeegenskaper og puster relativt bra. 

Ulempen er primært høyere vekt enn lave sko, og gjerne dårlige pusteegenskaper. Mange føler og at støvlene blir mindre presise enn lettere fottøy.

I denne testen har vi valgt å sette fokus på litt kraftige «allroundere». Dette er typiske støvler som veier mellom 700 og 800 gram per par, har relativt god støtte og skal tåle det meste av normalt turterreng, både på og utenfor stien og i tørt og vått terreng.

Går du mye i et spesielt type terreng, eller er ute etter en mer teknisk støvel kan det være lurt å vurdere enda et par, men for de fleste vil du komme veldig langt med et par allroundstøvler, og et par joggesko til enkle turer på varme dager.

Noe av det første du ser når du står foran skohylla i butikken er et stort utvalg av sko i ulikt materiale. De kan deles i to hovedtyper:

SYNTETISKE MATERIALER: Det er en lang rekke ulike syntetiske materialer, men som regel er støvler laget av dette lettere og puster bedre. De vil som regel også tørke raskere.

LÆR: Ofte deles lær opp i minst to ulike typer: Nubuck og fullnarvet/fullær.

Fullær er den mest solide delen av læret og har gode vannavvisende egenskaper og er slitesterk.

Nubuck er samme type lær, men den glatte overflaten er børstet bort. Dette gjør at læret puster litt bedre og ikke er så utsatt for «kosmetiske» ripemerker etter skarpe steiner osv.

Med riktig vedlikehold så er ofte lærstøvler mer slitesterke enn syntetiske støvler.

Når du har litt oversikt over hva slags type støvel du vil ha, er det på tide å prøve dem på foten. Her er det viktig å prøve begge støvlene i et par, gjerne flere størrelser og gjerne ulike par. 

Passform blir ofte brukt for å beskrive en god støvel, men her handler det ikke om at produsenten oppgir at den har god passform, men at støvelen faktisk passer foten din.

Prøv støvelen med den typen, og antall sokker du normalt har på deg på tur. Første tommelfingerregel er at du skal ha plass til en finger bak hælen når foten er helt foran i foten.

Neste punkt er at du vil ha en støvel som sitter godt, men uten å presse noen steder. Sitter den for løst får du dårlig stabilitet og hvis den presser etter å ha hatt den på foten en kort tid så vil du garantert ha mye ubehag når du har gått i flere timer.

Flere produsenter har nå begynt å komme med støvler med ulike sålebredde, så benytt anledningen til å prøve flere og finn den som passer deg.

Det kan og være store forskjeller mellom de ulike merkene. Du kan til en viss grad gå inn en støvel, men det er mye bedre å kjøpe en støvel som passer med en gang enn å bruke metervis av sportstape for å pleie såre føtter før støvlene har gått seg til.

Merk også at innersålen kan ha mye å si for komforten både på lang og kort sikt.

Noen av produsentene har skjønt dette og leverer gode innersåler med både støtte, demping og personlig tilpasning, andre leverer støvler med innersåler som mest ligner en tynn pappskive.

Sistnevnte gir litt lufting, men lite annet. Du kan fort få en vesentlig bedre støvel om du bytter ut en dårlig innersålen med en dyrere og mer avansert variant.

Om testen 

Støvlene har blitt testet vår og sommer på ulike turer, primært i fjellterreng, men alle støvlene har også fått sine turer under tregrensa. Vi har denne gangen testet en del ulike typer støvler og har derfor lagt mest vekt på hva slags type turer de ulike støvlene passer til. Fokuset har likevel vært på litt kraftige allroundere og det er også dette vi har lagt vekt på når vi har kåret en testvinner.

Klyving: Hvordan fungerer støvelen når det begynner å bli ordentlig bratt. Ingen av støvlene er beregnet på klatring, men er du glad i bratt terreng er det en fordel å ha en støvel som har en vridningsstiv såle, har godt grep på stein og gir nok bevegelsesfrihet til å sette presise fottak.

Tunge turer: Her handler det stort sett bare om å ha en god og stabil støvel som gir nødvendig støtte når du skal bære tungt. Med tungt mener vi gjerne sekker fra 20 kilo og oppover og som skal bæres langt. 

Vandring: Dette er på mange måter den beste allrounderen. Takler støvelen lange turer over mange dager med middels til tung sekk? For å score høyt her bør støvelen gi god støtte, kjennes lett og god på foten, ha tilfredsstillende lufting og godt grep på variert underlag.

Lette turer: Går du mye hytte til hytte eller helgeturer med lett til middels tung sekk vil støvler som scorer bra her være et godt valg. God lufting, godt grep, lavere vekt og lett på foten er viktige kriterier.