UT AV EN PAPPESKE levert fra Tyskland finner vi en sykkel som ser ut som gull.
Strømper og vaiere er gjemt, det integrerte styret gjør at sykkelen ser ut som en hel del.
Strammeskruen til setepinnen er integrert i seterøret, og setepinnen er det en glede å endelig teste.
Vanlige setepinner med mye fleks fører til at tuppen på setet blir pekende opp når vi treffer humper og dumper, med Canyons VCLS-pinne er setet alltid i vater.
Det kjennes rart ut til å begynne med, men er fantastisk behagelig.
SMART: Canyons setepinne flekser masse, men sørger for at setet holder seg vannrett uansett. Dette er den beste setepinnen vi har prøvd noensinne.
Det integrerte styret er et tveegget sverd. Det ser bra ut, har flott bakoverbøy og moderne ergonomi. Er stemlengden feil eller vinkelen på styret ikke etter din smak, synd for deg.
Du kan bytte til en annen stemlengde eller styrebredde hos Canyon innen 30 dager, men alt det andre som finnes på markedet forblir utilgjengelig.
PASSER FOR: Deg som vil ha en rask og leken sykkel til både asfalt og grus, som fint kan brukes til opplevelsesritt som Jotunheimen rundt eller 12 Hills.
Glem styret for en stakket stund, ut på tur. Endurace er så godt som en vanlig rask landeveissykkel, som dirrer etter å bli kjørt hardt.
Den er lynrask i spurtene, den klatrer som en drøm, den er stabil og forutsigbar i alle slags svinger og det beste av alt er følelsen av å kjøre luftputebåt med stor motor.
Selv med 28 mm dekk flyter sykkelen bortover humpete grusveier. Setepinnens fleksible egenskaper er en ting, men vi testet sykkelen med andre pinner også, med det blotte øye kan vi se rammen gi etter.
Hele sykkelen føles kompakt og trygg, og den responderer på det minste lille vink. Det er kanskje ikke så rart med så smale dekk tenker du, dette blir jo nærmest for en landeveissykkel å regne?
Vi har testet den både med 33, 35 og 36 mm grusdekk også, og du verden så morsom den er da også. Hvis du ikke får lyst å kjøre fort med denne sykkelen vet ikke vi.
DISKRÉ: Strammeskruen til setepinnen er nærmest helt usynlig.
Canyon Endurace er perfekt til deg som ikke kjører løp der skiver er forbudt, liker lange opplevelsesritt og elsker å leke og sykle fort på grusveier.
Men hvorfor har ikke Canyon laget sykkelen enda litt grovere? Proffene var ikke i tankene da de laget den, hvor er skjermfestene? Enda grovere dekk ville vært et pluss, 28 mm er det allerede proffer som bruker på asfalt.
Sett på 35 mm dekk med litt mønster, og du har en rask sykkel til all slags terreng. Canyon deler førsteplassen med Ridley, og denne er klart best til venstre på eventyrskalaen, altså for deg som sykler mest asfalt og litt grus.
PS: Canyon Endurace kommer i flere ulike prisklasser. Du må legge til norsk moms på prisen, og valutakurser vil påvirke den endelige kostnaden.
TJA: Canyons integrerte styre er både bra og lekkert, men det innebærer også at du er helt uten mulighet til å gjøre endringer. Det er også vanskelig å holde helt rent.
RAMME: Canyon Endurace karbon STYRE: Canyon H31 Ergocockpit 44 STEM: Integrert
SETE: Fizik Aliante R5
GIR: Shimano Ultegra
KRANK: Shimano Ultegra 52/36
KASSETT: Shimano Ultegra 11/32
BREMSER: Shimano RS-685
HJUL: DT Swiss RR21
DEKK: Continental GP4000 28mm
MAKS DEKKBREDDE F/B: 36mm grusdekk
SKJERMER F/B: Nei
PRIS: 34623 kroner
VEKT: 7,54 kilo
STØRRELSE TESTET: 56 cm
IMPORTØR: Canyon Norge
PLUSS: Vanvittig rask kjørefølelse, kanskje verdens beste setepinne, usynlige strømper og vaiere, klargjort for slangeløst oppsett, morsom og leken
MINUS: Ønsker oss større dekk, integrert styre kan være en ulempe, har ikke skjermfester, 52/36-krank.