Test av 7 liggeunderlag

TEST: UTE har testet syv opplåsbare liggeunderlag. Det var ikke alle som ga like god søvn. Her forteller vi hva du bør tenke på ved kjøp og hvem som gir en god natt.

Sist oppdatert 4. september 2009 kl 15.17

LES VÅR OPPDATERTE LIGGEUNDERLAGTEST FRA 2018 I STEDET 

Tekst Trygve Sunde Kolderup - dette er utdrag av testen i UTE #44 (4/09)

En god natt søvn er viktig for turgleden. Sover du dårlig om natten, blir dagene tyngre.
Liggeunderlaget har mye å si for hvordan natten blir. Sklir du av underlaget? Merker du ujevnhetene under teltduken? Slår kulda gjennom, eller isolerer liggeunderlaget godt nok til at natten blir passe varm?

Når UTE har testet de syv ulike oppblåsbare liggeunderlag har vi vurdert dem ut fra flere kriterier. Vekt og størrelse (sammenrullet) har hatt betydning. Liggekomforten har vært viktig, og vi har vurdert prisen på underlaget. I tillegg har vi sett på om liggeunderlaget isolerer godt mot bakken, og vi har vurdert hvorvidt soveposen sklir av liggeunderlaget eller om liggeunderlaget sklir mot teltduken.

Vi har også sett på liggeunderlaget blåser seg opp selv eller om det må mye ”lunge-hjelp” til før det er mulig å rulle ut soveposen og legge seg til rette. Liggeunderlagene er testet om sommeren på overnattingsturer i Nordmarka, Jotunheimen, Stryn, Romsdalen og Montenegro. Vi har dermed ikke fått testet ventilene i mange kuldegrader. På vinterturer er det et sted der det ofte oppstår problemer.

Det er ikke sånn at et underlag nødvendigvis er best til alt. Et tyngre underlag kan ofte ha bedre liggekomfort og dermed være best på noen turer, mens det på andre turer er viktig å spare vekt. I denne testen har vi lett etter et underlag som skal fungere på de fleste type turer – ut fra tanken at det bare skal være nødvendig å skaffe seg et liggeunderlag.

Velger du et underlag som isolerer godt og som veier noe mer, bør du også tenke på at noe av vekten kan ”spares inn” ved at du ikke trenger å ha med deg en like tykk sovepose. Vurderer du å skaffe deg flere liggeunderlag til ulike type turer, bør du tenke på å skaffe noen i ulike lengder. Det er endel vekt å spare på å velge en variant som er 2/3-lang. På turer i sommerhalvåret er det ofte ikke nødvendig at underlaget dekker den nederste delen av kroppen.

Selv om det er mange som sverger til tradisjonelle liggeunderlag som ikke blåses opp, har vi valgt å bare teste opplåsbare varianter. Fordelen med de opplåsbare underlagene er at de som regel tar vesentlig mindre plass og at de har bedre liggekomfort. Ulempen er derimot at de kan punktere – og da blir liggekomforten elendig hvis du ikke har med reparasjonssett. Det har gitt plusspoeng i testen dersom liggeunderlaget leveres med reparasjonssett, for erfaringsmessig er det ikke bestandig ducktape eller sportstape fester i tilstrekkelig grad og kan reparere skadene. Pass derfor på at du hold oppblåsbare underlaget unna skarpe steiner, spisse kvister og bålgnister.

Her presenterer vi tre av underlagene som var med i testen:

 

EXPED Synmat 7 Pump
http://www.utedepot.no/ 860 gram 1199 kroner

exped
exped

ISOLERER GODT: Sveitsiske EXPED har fått mye skryt for gode liggeunderlag. Liggeunderlaget i Synmat-serien som UTE testet er syv centimeter tykt og har en integrert håndpumpe som er enkel å håndtere. Raskt pumpes liggeunderlaget opp og får form som en klassisk flytemadrass. Liggekomforten er svært god – sjansen for å merke ujevnheter i bakken er liten og det er god isolasjon mot underlaget. Bredden på 52 centimeter og lengden på 183 centimeter, sikrer også god nattesøvn. Liggeunderlaget har god friksjon, både mot soveposen og teltbunnen. Synmat 7 Pump er et veldig bra underlag for den som er på jakt etter best mulig søvn, og ikke er like opptatt av antall gram eller plassen underlaget tar i sekken. For en overnattingstur med fast base eller kort anmarsj, kan dette være et perfekt liggeunderlag. Downmat-serien til EXPED har mange av de samme egenskapene som Synmat-serien, men dunfyllet gjør underlaget litt tyngre og liggeunderlaget et par hundrelapper dyrere – men samtidig isolerer det bedre og egner seg enda bedre på kalde vinterturer. Synmat 7 Pump leveres med reparasjonssett.
+ Meget god liggekomfort
+ Isolerer godt
- Forholdvis høy vekt
- Høy pris

 

UTES "MEST FOR PENGENE"
Therm-A-Rest Trail (Regular)
http://www.vertikal.no/ 680 gram 699 kroner

termartrail
termartrail

LETT OG GREIT: Amerikanske Therm-A-Rest har lenge vært en stor aktør innen oppblåsbare liggeunderlag og det er mer enn 35 år siden de lanserte den første selvoppblåsbare modellen. Dersom du ikke ønsker å legge ned alt for mange hundrelapper i å sikre nattesøvnen, mener UTE at Therm-A-Rest Trail er et veldig bra valg. Trail er den rimeligste modellene til Therm-A-Rest, og dette er et greit allround-underlag som egner seg bra på telttur – uten at den imponerer like mye som et par av konkurrentene. Underlaget blåser seg ikke opp selv. Underlaget er forholdsvis lett og tar liten plass. Til tross for at tykkelsen ikke er mer enn 2,5 centimeter er det behagelig å ligge på. Det isolerer godt mot underlaget, og lengden (183 cm), bredden (50 centimeter) samt at det ikke smaler inn mot beina, bidrar til god liggekomfort. Det følger ikke med reparasjonssett til liggeunderlaget.
+ God isolasjon og liggekomfort
+ Rimelig
- Ikke helt selvoppblåsbart

 

UTES TESTVINNER
Mammut SlideStop Mat
http://www.ajungilak.no/ 810 gram 1000 kroner

mammut
mammut

GJENNOMFØRT: SlideStop-underlaget holder definitivt det den lover. Grip TX-materialet forhindrer at underlaget sklir mot teltbunnen og på ”sovepose-siden” har underlaget effektive anti skli-striper. Underlaget isolerer bra mot bakken og det har grei bredde (51 cm). For å spare vekt er det smalere ved beina, men det går ikke ut over liggekomforten. En egen reim er festet i underlaget og brukes når det pakkes sammen. Da unngår du å måtte lete etter bortkomne stropper. Underlaget blåser seg ikke opp helt selv, men det er ikke mye luft det er nødvendig å blåse inn før det er bra nok. Ventilen ble av noen oppfattet som litt plundrete. Mammut SlideStop Mat er et meget godt underlag som sikrer en behagelig natt og som verken veier spesielt mye eller tar for stor plass i sekken. Underlaget kommer i to versjoner, en med tykkelse på 3,8 centimeter og en med tykkelse på 2,5 centimeter. UTE har testet versjonen på 3,8 centimeter. Den tynneste modellen veier 130 gram mindre og koster 900 kroner. Slide Stop mat leveres med reparasjonssett.

+ God isolasjon
+ Effektiv anti-skli og god liggekomfort
- Lite å trekke for, men det er ikke helt selvoppblåsbart

Publisert 4. september 2009 kl 15.17
Sist oppdatert 4. september 2009 kl 15.17
annonse
Relaterte artikler
Exped Dura liggeunderlag test
Test av Exped Dura 5

Exped Dura 5R

Sea to Summit Ether light XT liggeunderlag svart
Test av Sea to Summit Ether Light XT

Sea to Summit Ether Light XT

Sea To Summit Ether Light XT test liggeunderlag
Test av Sea To Summit Ether Light XT Insulated

Sea To Summit Ether Light XT Insulated

Fauna Comfort LIght. liggeunderlag
Test av Fauna Comfort Light

Fauna Comfort light

Sea to Summit Ultra light air liggeunderlag test
Test av Sea to Summit Ultra light air

Sea to Summit Ultra light air

Thermarest Neoair liggeunderlag test
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Thermarest Neoair Topo 

annonse
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Exped Ultra 3R mummy

test av klymit insulated hammock v liggeunderlag
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Klymit liggeunderlag med vinger

Therm-a-Rest Trail Lite liggeunderlag test
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Test av Therm-a-Rest Trail Lite

Sea to Summit Ultralight liggeunderlag test
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Test av Sea to Summit Ultralight liggeunderlag

Exped Megamat Lite 12 MW liggeunderlag test
Test av oppblåsbare liggeunderlag

Test av Exped Megamat Lite 12 MW

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen