Stranda Fjord Trail Race arrangeres i fjella rundt bygda Stranda på Sunnmøre. Mange forbinder Stranda med Strandaskinke, Grandiosa, Langlo garderobeskap, Slettvoll møbler og ikke minst norges beste frikjøring på Strandafjellet Skisenter. Men «alpebygda» på Sunnmøre er også stedet for ett av de villeste fjelløpsarrengementa i Norge.

 

Et løp for alle

Med fire ulike distanser har arrangementet et løp for «alle» som liker å løpe i fjellet. Uansett om man er nybegynner eller erfaren fjelløper får man testet formen på de etterhvert berømte Strandastiene med den episke fjordutsikta.

André Jonsson på Mønet, Lievarden i bakgrunnen.  Foto: Torstein Sandven
André Jonsson på Mønet, Lievarden i bakgrunnen. Foto: Torstein Sandven

12km

Løpet for nybegynnerne eller de som ønsker et kortere løp med raskere løpstid. Her får man bryne seg på 763høydemeter oppover og 863 høydemeter. Selv om løypa er den korteste er fjordutsikta storslagen. Dette løpet er også med Skyrunner Norway U20 serien.

 

25km

Løpet for de mer erfarne som har et godt treningsgrunnlag. Her skal man forsere 1800høydemeter både oppover og nedover. Bratte partier med klyving, og nedoverløping i god gammel norsk steinur inngår i moroa. Det er dette løpet som er med Golden Trail World Series, og i tillegg Skyrunner Norway serien.

 

48km

Løpet for de som vil prøve seg på en ultradistanse. Denne løypa gjør to runder i fjella rundt Stranda, er innom sentrum hvor deltakerne får kjenne på atmosfæren som venter ved målgang, og er også innom Strandafjellet skisenter og Roaldshornet. Her får man virkelig utfordret seg selv med 3850 høydemeter oppover og nedover.

 

Frode Bakken på toppen av Fremste Blåhornet tidlig lørdagsmorgen under 100K løpet.  Foto: Ian Corless
Frode Bakken på toppen av Fremste Blåhornet tidlig lørdagsmorgen under 100K løpet. Foto: Ian Corless

100km

Løpet for erfarne ultarløpere. Med hundre kilomtere og 7200 høydemeter oppover og nedover er denne løypa er så krevende at deltakere må dokumentere at de har fullført en ultramaraton tidligere for å kunne melde seg på. Løypa er like vakker som krevende og er blant annet innom det ikoniske fjellet Slogen, kjent som dronninga av Sunnmørsalpene. Den verdenskjente løpsjournalisten Ian Corles har omtalt denne løypa som  «one of the must do courses not only in Norway but the world».

 

Golden Trail World Series - fjelløpingens Tour De France

Golden Trail World Series består av seks utvalgte løp; Zegama - Akori i Spania (Baskerland), Marathon Du Mount Blanc i Frankrike, Stranda Fjord Trail Race, Sierre - Zinal i Sveits, Pikes Peak i USA og Flagstaff Sky Peaks i USA. De tretti beste løperne etter de seks løpene i serien kvalifiserer seg til finalen på Madeira.

Anders Kjærevik fikk en god start på Golden Trail World Series med et sterkt løp på Zagama.
Anders Kjærevik fikk en god start på Golden Trail World Series med et sterkt løp på Zagama.

Anders Kjærevik fra Varaldsøy representerer Bergen løpeklubb og Salomon Norge, og har flere gode plasseringer å vise til i Golden Trail World Series de siste årene. Nedoverløpinga er den blide varaldsøyingen sitt største fortrinn som fjelløper.

Under Golden Trail World Series finalen i 2020 som da gikk på Azorene, vant han tre av fire utforetapper og ble sammenlagt vinner av utfordelen av finalen. I 2021 kom han på en sterk tredjeplass i finalen, som da gikk på kanariøya El-hierro. I tillegg kan Anders blant annet vise til en fine andreplasser i EM i Skyultra i 2021 og NM Ultratrail 2021.

 

Bratt og fint ned fra Heimste Blåhornet Foto: Joakim Dokka Nordstad
Bratt og fint ned fra Heimste Blåhornet Foto: Joakim Dokka Nordstad

– Golden trail for fjelløp kan sammenlignes med det Tour de France er for sykkelsporten. Det er blitt den desidert største verdensserien i fjelløping. Salomon satser milioner av kroner på organisering, sponsing av de beste sammenlagt underveis og deler ut 300 000€ i premiepenger. De beste løperne har derfor vendt seg mot denne serien, noe som også har gjort den svært prestisjetung.

 

I tillegg til satsing på organisering, sponsing av utøvere og gode premiepenger har Golden Trail World Series gitt fjelløping enda større synlighet enn tidligere.

 

– De er også svært gode på media og livedekning så utøverne blir svært synlige for offentligheten når de presterer. Det har gjort det mulig for at flere og flere utøvere kan leve av sporten på heltid, og stadig nye merkevarer kommer på banen med egne løperteam».

Stranda Fjord Trail Race 

I fjor var Stranda med i den nordiske golden trail serien, og Anders deltok på 25km for første gang. 

– Å løpe Stranda i fjor var utrolig gøy. Løypa har som sagt meget bratte og krevende parti, noe som passer meg bra. Men er veldig variert, med både grusvei, asfalt, myr, fin sti og ingen sti. Enorm utsikt, stupbratte utforbakker og steinrøys. Den er bare 25km, men med 1700 positive høydemeter og nedoverløping så blir det krevende nok for enhver. Jeg følte jeg gjorde en bra gjennomføring og kom inn på andre plass.

 

48K vinner Sara Rebekka Færø Linde jublende glad i Standa sentrum. Foto: Joakim Dokka Nordstad
48K vinner Sara Rebekka Færø Linde jublende glad i Standa sentrum. Foto: Joakim Dokka Nordstad

Trene- og utstyrtips til fjelløp 

Mange kommer over til fjelløping fra landeveisløping. Selv man har gjennomført for eksempel en maraton på vei betyr ikke det nødvendigvis at det er lettere å fullføre et fjelløp på 25km.

Det er stor forskjell på belastningen i og med oppover og nedoverløping, og ikke minst et variert underlag med steiner, røtter og myr. Anders deler noen gode trenings- og utstyrstips slik at en kan stille best mulig forberedet til Stranda Fjord Trail Race eller andre lignende fjelløp.

 

– For et slikt løp handler det mest om å løpe jevnt, disponere krefter og øve på god teknikk i kupert terreng. Det er som regel beina som tar kveld først i et slikt løp. Grunnen til dette kan være for lite lange turer i treningen, for dårlig teknikk slik at beina får unødvendig høy belastning og mangel på riktig næring og salter underveis.

– Å trene intervaller er jo effektivt og bra for å ha litt å pushe med i begynnelsen og i de verste bakkene, men det er ikke her slaget står for de fleste. Det bør trenes mer utholdenhet, altså lange turer i fjellet. Sett av søndagen så kan du få gjort veldig mye av ukens trening på en dag.

– Det behøver ikke være slitsomt, men heller ta noen timer ekstra om det er krefter igjen utover dagen. Det kan være fint å variere tempoet i turen, alt fra helt piano til å løpe så fort du kan opp til en topp.

 

Stranda byr på fjordløping på sitt aller beste. Foto: Joakim Dokka Nordstad
Stranda byr på fjordløping på sitt aller beste. Foto: Joakim Dokka Nordstad

 

Et løp som strekker seg over flere mil i fjellet setter andre krav til utstyr enn kortere og lengre løp langs veien. Under et fjelløp varierer underlaget fra sti og røtter, til myr og steinrøys. Det kan være tørt eller gjørmete, og ofte en variasjonen av dette i løpet av ett og samme løp, dette gjelder ikke minst på Stranda.

 

– Det aller viktigste er at utstyret er brukt en del på forhånd. At skoen er komfortabel trumfer godt grep uansett. Om det er de slitte joggeskoene som er favorittene så bruk de istedenfor å komme med noe fancy på løpet. Men som oftest er det vått i Stranda, så det er en fordel om det er knotter under.

Og med en del km på vei, så det er lurt med en god såle. Den nye Salomon Pulsar soft ground, er helt ypperlig når du kommer til varierende underlag. Når det gjelder løpesekk, så er det viktig at ting er tilgjengelig på en enkel måte. Spesielt drikke.

Topp utstyr fra Salomon ruster deg for løpeturen over fjellet.
Topp utstyr fra Salomon ruster deg for løpeturen over fjellet.

Du bør ha plass til to 500ml softflasker på hver reim fremme på sekken slik som på Salomon Sense Pro 10 sekken. Dette gjør det utrolig lett og raskt å få i seg veske. Lett å fylle eller bytte flaske. Jeg fraråder sterkt camelback varianter som er upraktiske på alle måter. Plutselig er slangen i klemme eller beholderen er tom.

Hvis du hater å løpe med sekk, et det også mange fine løpebelter som kan benyttes som Salomon Sense Pro beltet. Ellers er en tynn skalljakke alltid en redning når energinivået er på bånn, svetten kjølner og vinden øker på. Ikke bruk energi på å fryse. Og ta alltid med noe godt som du gleder deg til å dra frem av sekken, ikke bare kvalmende gels.

 

Stranda Fjord Trail Race blir luftig og spennende! Foto: Joakim Dokka Nordstad
Stranda Fjord Trail Race blir luftig og spennende! Foto: Joakim Dokka Nordstad

Fjord trail festen 

I starten av juni har Stranda Fjord Trail Race allerede over 800 påmeldte løpere fra 41 ulike nasjoner. Med andre ord blir det en løpsfest uten sidetsykke på Sunnmøre 5.-6. august.

Uansett erfaring og nivå kommer deltakerne med drømmer om mektige naturopplevelser, og mål om gode plasseringer ut fra sine forutsetninger. Som internasjonal toppløper tilhører Anders det øvre sjiktet når det kommer til personlige mål for løpet.

– På Stranda blir det å utnytte løypeprofilen og at jeg kjenner løypa godt til min fordel. Håper å kapre så mange poeng som mulig til Golden Trail World Series sammendraget, da målet i serien i år blir å komme inn blandt de 10 beste sammenlagt når finalen på Madeira er over. Men løpet på Stranda er blitt en snakkis blandt utøverne og det kommer svært mange eliteløpere for å delta. Så enkelt blir det ikke.