Klær som varmer

Norske Heat Experience vil gjøre frossenpinner bedre rustet i vinterkulda med batteridrevne klær.

Sist oppdatert 14. mars 2018 kl 20.21
elektriske klær
KLÆR MED STRØM: Gode klær gjøre det mulig å ha glede av de kaldeste dagene. Har du lett for å fryse, finnes det en rekke klær med innebygde varmeelementer. Denne vesten fra norske Heat Experience ble lansert tidligere i år. FOTO: Torbjørn Buvarp

Ikke alle går den kalde tiden i møte med åpne armer, og noen fryser raskere enn andre. 

For gründerbedriften Heat Experience kom ideen da Emil Asbjørnslett og Fredrik Ive Pedersen påtok seg oppdraget med å sette opp en nettbutikk for varmenakke, laget for personer med Parkinson. De tenkte raskt at det kunne vært smart å putte varmeteknologien i plagg som kan brukes ute i kulda.

Det Trondheims-baserte firmaet har utviklet en oppladbar varmevest med integrerte karbonfibertråder og batteri. Flere plagg er under konstruksjon.

Målet er å lage funksjonelle plagg som kan erstatte tunge klær som hindrer aktivitet, enten det er snakk om jakt, på toppturer, isfiske, eller andre stillestående aktiviteter utendørs.

El-klær er ikke noe nytt. Allerede finnes såler, sokker, luer og vester med innebygde varmeelementer, velkjent blant alpinister, vintersyklister, motorsyklister og jegere.
Men med støtte fra Innovasjon Norge og Sintef, har Heat Experience gjort omfattende undersøkelser for å finne svar på hva de som allerede har erfaringer med slike produkter savner. 

– Vi har gjort mye grunnleggende arbeid for å få svar fra folk som har erfaring med batteridrevne varmesåler. Tilbakemeldingene har blant annet vært at noen såler er veldig tjukke, mens andre er veldig flate og stive. Når vi nå sikter oss inn mot friluftssegmentet, har vi tenkt at de første forbedringene må være såler som former seg etter foten. Vår produsent leverer blant annet såler til Dr. Scholl. De formes med foten og er tynnere foran og bak, og hele sålen er dekt med små hull slik at varmen kan spre seg, samtidig som den puster godt. Hælen er utstyrt med en støtabsorberende gelpute, sier gründer Emil Asbjørnslett.

I høst lanserte de kampanjen med batteridrevne varmesåler via DNBs folkefinansieringsplatform startskudd.no, hvor det var mulig å kjøpe de første sålene til rabattert pris. 

Målet om å samle inn 30.000 kroner ble nådd innen 24 timer.

Nå har de solgt varmesåler for nesten 500.000 kroner til nordmenn som ikke liker å fryse.

– Teknologien finnes fra før. Vi har bare jobbet med designet slik at produktene skal være funksjonelle. Vi merker at for mange er dette fremdeles ganske nytt, sier produktdesigner Rasmus Fannemel.

Neste høst lanseres en batteridrevet varmehanske som skal redde oss fra kalde fingre. Forhåndssalget starter 15. mars på startskudd.no.

– Vår varmehanske har integrerte karbonfiber med varmeelement på oversiden. Elementene strekker seg helt ut til fingertuppene, forteller Fannemel.

«Teknologien finnes fra før. Vi har bare jobbet med designet slik at produktene skal være funksjonelle.»
Emil Asbjørnslett, gründer i Heat Experience

Ingen liker å fryse. Men er markedet interessert i mer utstyr som må lades?

Fysioterapeut Gjermund Kveno har 15 års erfaring med spesialtilpasning av sko og såler for alpinister, og like lang erfaring med produkter med varmeelementer.

Han forteller at når  kundene hans velger varmesåler, er det først og fremst for å holde ut lenger i skibakken.

VISSTE DU DETTE?

Har du problemer med å holde varmen på hender og føtter om vinteren?

Personer med diagnoser som diabetes, revmatisme/gikt, polio, CP, sirkulasjons- og bindevevsforstyrrelser, kirurgiske inngrep eller amputasjoner kan gjennom lege, ergoterapeut eller fysioterapeut søke om varmehjelpemidler fra den lokale hjelpemiddelsentralen. Produktet dekkes av folketrygden og det er ingen egenandel. 

– En alpinist vil kreve at sålene er lave, og å få sålene riktig ned i støvlene sine. De to-tre siste årene har vi heller gått mer over på varmesokker, for da kan vi i stedet lage en tilpasset innleggssåle, kombinert med varmesokker. Jeg synes varmesokker er mer anvendelig, sier Kveno.

Han var blant de første som begynte med 3D-skanning og spesialtilpasning av såler, noe stadig flere sportsbutikker anskaffer.

Trenden går i retning av at det ikke bare er profesjonelle skikjørere, løpere og de med spesielle plager som søker persontilpassete løsninger. 

– Teknologien gjør at du ikke trenger å ha noe fagkunnskap lenger for å lage et par bra såler. Maskinen gjør alt og du kommer ut med et bra resultat. Noen plager må man fremdeles få behandling for, men det er spennende utvikling. For folk som sliter med en plage, kan dette være enkle grep, sier han.

Kveno er selv fornøyd bruker av både varmesokker og varmevotter enten han går på ski, kjører på ski, går på skøyter eller følger barna.

– Vinterstid så er det veldig anvendelig. Det eneste jeg synes jeg må passe på er unngå å bli svett i vottene, for da kan det bli kondens, sier Kveno.   

«For folk som sliter med en plage, kan dette være enkle grep.»
Gjermund Kveno, fysioterapeut

HOTRONIC FootWarmer Power Plus S3 Set 

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 16.25.15
Skjermbilde 2017-11-22 kl. 16.25.15

 

Settet består av Hotronics mest kompakte batteripakker og et par varmesåler laget av Boot Doc. Settet består av Hotronics kraftigste batteripakker og anatomisk formede varmesåler.

Pris: 1499,-

www.hotronic.com 

VARMESÅLER FOR BARN

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.27.19
Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.27.19

Fryser junior alltid på føttene? ThermicSole har en løsning for barn med helt flat såle med loddent toppmateriale og integrert varmeelement i forfoten, der sålen kan klippes til. Fungerer sammen med batteripakkene til Therm-ic. Kan tilpasses fra størrelse 25-42

ThermicSole Kids varmesåler

Pris: 179,- 

www.therm-ic.com

VARMESOKKER

 

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.47.54
Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.47.54

Sokker med varmekabler er verdt å vurdere om du har problemer med kalde føtter. Du merker ikke varmeelementene på noen annen måte enn om det var vanlige strømper. De er laget i komfortabelt syntetisk materiale som frakter bort fuktighet på en effektiv måte. Lenz har også en variant med batterier som kan reguleres via smarttelefonen din (Lenz Set Lithium Pack rcB 1200 + Heat Sock 1.0), og dermed kan du enkelt justere temperaturen uten å brette opp buksebein eller ta av støvlene.

Lenz Heat Sock 5.0 Toe Cap Varmesokker 

Pris: 999,- 

lenzproducts.com 

VARMEVEST

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.19.02
Skjermbilde 2017-11-22 kl. 14.19.02

Heat Experience sin vest ble lansert i sommer. Jakka er i thinsulate-materiale og med mesh i sidene, og vannavstøtende yttermaterieale. Vesten har muligheter for ekstern varme i tre nivåer. Batteriet ligger i en egen lomme på innsiden av vesten og kan sammenliknes med å «ha en mobil i lomma». Batteriet tas enkelt ut og lades opp med medfølgende lader i stikkontakt på ca. 4 timer, eller med billader (ekstrautstyr) på ca. 2,5 timer. Finnes i herre- og damemodell.

Heat Experience varmevest

Pris: 2499,-

heatexperience.eu

VARMEHANSKER

Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.59.06
Skjermbilde 2017-11-22 kl. 15.59.06

Sealskinz-hansker er 100 pprosent vanntett, vindtett og pustende, og rettet mot aktiviteter som ski, fjellturer, sykling, jakt og fiske, på kalde dager. Varmeelementet som er bygd inn i hansken har tre varmeinnstillinger: Høy (rød), medium (grønn), lav (blå), som gjør det mulig å stille inn varmen etter forholdene. Hansken er isolert med Primaloft, som vil isolere godt selv om den blir våt. Fleece innvendig og geiteskinn i håndflaten sikrer god komfort, slitestyrke og gripeevne. Det går fint å bruke hansken uten varmeelementfunksjonen. Batteriet kan tas enkelt ut fra velcrolommen på innsiden av hansken. Batteriet lades enkelt via USB eller via stikkontakt. Ved bruk på laveste innstilling vil batteriet vare opptil 5 timer. Skal man på lengre turer, uten tilgang på strøm, kan man lade hansken via powerbank/andre USB tilganger. Hansken kommer også levert i modell uten varmeelement og batteri.

Sealskinz

Pris: 2499,-

www.wenaasnordic.com 

Hvordan holde på varmen?Disse turknepene må du kunne

Publisert 22. november 2017 kl 16.12
Sist oppdatert 14. mars 2018 kl 20.21
annonse
Relaterte artikler
barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

Testet: Silva Free 3000 S

Test av Silva Free 3000 S hodelykt

Petzl Swift RL test 2024
Testet av hodelykter

Test Petzl Swift RL hodelykt

Ullgenser-trend

Hekta på ull

Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

åsnes tinde
Test av Åsnes Tinde anorakk

Test av Åsnes Tinde anorakk

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue