Kjøpe brukte alpinski til barn?

Det er fullt mulig å gjøre gode kjøp ved å handle brukt alpin- og langrennsutstyr. Skipappa og Fri Flyt-redaktør Erlend Sande gir råd for deg som vil kjøpe bruktski til barn.

Sist oppdatert 7. oktober 2019 kl 15.13
BRUKTski alpint slalåm
BRUKTSKI TIL BARN: For hver vinter er det noen som har vokst ut av skiutstyret fra i fjor. Vi har laget oversikt over høstens skimesser. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Noen sverger til skiutleia i mangel av egne ski. Men hver høst er det gode sjanser til å gjøre gode bruktkupp på på ski og vinterutstyr til barn som vil prøve seg i bakken en gang eller ti.  

– Kjøper du brukt, har du dine egne til prisen av noen få dagers leie, minner Fri Flyt-redaktør Erlend Sande om. 

Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar som kan være til hjelp til førstegangskjøpere av slalåmski til barn:

Hvor lange bør ski til en 5-åring være? 

– Litt under kroppslengde, for eksempel opp til skuldrene, er et bra utgangspunkt. For den som er helt fersk, kan det være fint å starte med de korteste lengdene på 70 eller 80 centimeter.

Hvor lange skal ski til en 12-åring være? 

– Da kan vi nærme oss kroppshøyde, for eksempel opp til nesetippen.

SKI-EKSPERT: Fri Flyt-redaktør Erlend Sande. Foto Christian Nerdrum
SKI-EKSPERT: Fri Flyt-redaktør Erlend Sande. Foto Christian Nerdrum

Betyr det noe om skiene er tre eller ti år gamle? 

– Det vil jeg si at har mindre å si. Da er det er viktigere at bindinger og skistoppere fungerer som de skal. Men et par nyere ski kan selvsagt være bra for motivasjonen og er lett å selge videre.

Når er det på tide å innføre staver? 

– Barna kan godt kjøre lenge uten staver. Alpin-trening og skiskole foregår nesten alltid uten staver for de minste. Men når de er seks-sju år, kan det være greit å ha et par tilgjengelig.   

SLALÅM FOR DE MINSTE: Finnes det noe gøyere enn nedoverbakker om vinter? Foto: Erlend Sande
SLALÅM FOR DE MINSTE: Finnes det noe gøyere enn nedoverbakker om vinter? Foto: Erlend Sande

Enn hvis barna insisterer på at staver er like viktig som skia?

– Kjøp et par brukte i kort lengde, så har du muligheten. Ute i bakken kan dere ta diskusjonen på nytt.

Hva må vi vite om bindinger på alpinski? 

– Bindinger må være hele og intakte, med fungerende skistoppere. De kjente merkene er robuste konstruksjoner som varer lenge. De må stilles inn etter lengden på støvlene og barnets vekt. Et viktig sjekkpunkt når du kjøper brukt er om de faktisk kan stilles inn til støvelen til barnet ditt.

Hva er forskjellen på carving- og twintip-ski? 

– Carvingski er laget for at du lettest mulig skal kunne kjøre skjærende svinger i bakken, slik alpinistene gjør, mens twintip-ski er laget for lek på hopp og rails. Twintip-skiene er også svært allsidige, og morsomme å kjøre med både i skogsløyper og i bakken. Det er ikke noe problem å velge slike. Et poeng kan være at twintipski ofte er litt hardere brukt og at stålkantene kan være skadet av railkjøring. Om du først og fremst skal kjøre svinger i preparert bakke, er carvingski det beste.

Er det krise med sår i skisålen? 

– Nei. Barn elsker å kjøre skogsløyper og da må du regne med at det kommer litt riper og sår. Reparer det selv og sett inn skiene med voks for å holde på gliden. Om du leverer dem til et profesjonelt verksted, blir de like gode som nye.

Er det krise med riper i stålkanten?

– Riper er ikke krise der, heller. Men hakkete stålkanter krever av du bruker et bryne og fil selv, eller leverer dem til et verksted hvis du skal få optimalt kantgrep på hardt føre. Barneski har som regel en bred stålkant i utgangspunktet, slik at de kan slipes mange ganger. Det som er krise, er dersom det er brudd i stålkanten. Da velger du andre ski. På alpinski til trening og konkurranse bør du se på hvor mye av stålkanten som er igjen. Er den veldig tynn, betyr det at skiene synger på siste verset.  

Hva med å kjøpe brukt hjelm? 

– Det er veldig vanlig å leie hjelm, så da ser jeg ikke noe i veien for at du ikke også kan kjøpe en pent brukt hjelm. Samtidig må du være oppmerksom på at produsentene som regel anbefaler å kassere hjelmen dersom den har fått et hardt støt. Mitt råd er å sjekke at hjelmen er ren og pen, uten skrammer og med en hakestropp som er intakt før du kjøper en brukt hjelm.

Hva pleier foreldre å lure på? 

– På dugnad på bruktmessa til Kjelsås Alpint går mye av tiden med til å finne passende støvler. I starten bør slalåmstøvlene være myke, og gjerne bare med én spenne. Pass på at skistøvlene ikke er for store, for det ødelegger skikontrollen veldig. Om du tar ut innersålen og plasserer foten oppå den, ser du hvor mye plass det er. En tommelbredde ekstra, er passe. Vi voksne er gjerne skeptiske til brukte støvler, men erfaringen min er at det er helt uproblematisk for barn.

Hvorfor er det bedre å eie enn å leie? 

– Om jeg hadde bodd i Berlin eller Düsseldorf, ville jeg kanskje leid utstyr til den ene uka med skiferie i året, men i Norge har mange en alpinbakke i nærheten, slik at det er fint å ha sitt eget utstyr. Kjøper du brukt, har du ditt eget til prisen av noen få dagers leie. Du kan også selge utstyret videre når det er fravokst, ofte til omtrent samme pris som du kjøpte det for, råder Erlend Sande.

brukt skiutstyr-nett
TOPP UTSTYR: Skiutstyr er noe man før eller siden vokser ut av, uten at det rekker å bli slitt. Flere steder arrangeres årlige bruktmesser for ski- og vinterutstyr. Foto: Gunhild Soldal
Publisert 7. oktober 2019 kl 15.13
Sist oppdatert 7. oktober 2019 kl 15.13
annonse
Relaterte artikler
barents snota ultralight 1  blått telt
Test av 3-sesongs telt

Test av Snota ultralight 1

marmot bantamweight sovepose
Testet: Marmot Bantamweight

Test av Marmot Bantamweight

Testet: Silva Free 3000 S

Test av Silva Free 3000 S hodelykt

Petzl Swift RL test 2024
Testet av hodelykter

Test Petzl Swift RL hodelykt

Ullgenser-trend

Hekta på ull

Testet: Lupine Blika RX4

Test av Lupine Blika RX4 Smartcore

åsnes tinde
Test av Åsnes Tinde anorakk

Test av Åsnes Tinde anorakk

annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue