/ Kiting

Langtur med kite

Hva trenger du på en langtur med kite. Ida Sollie deler pakkelsita si.

Sist oppdatert 8. april 2013 kl 16.43
Ida Sollie gjør seg klar til VAKE.
Ida Sollie gjør seg klar til VAKE.

Sammen med makker Helle Løvseth, skal Ida Sollie delta på VAKE (Varanger Arctic Kite Enduro) 9. – 12. april.

I fire dager skal de kite over Varangerhalvøya for å kjempe om verdensmestertittelen i langdistanse-kiting.

• Med kite lengst nord

IMG_1247
Ida Sollie på tur.

Nå gleder hun seg til å komme i gang.
– Jeg prøver å tenke på dette som en tur og har egentlig ikke så mye nerver. Konkurransemessig blir dette en stor erfaring for meg, da jeg ikke har deltatt i en slik konkurranse før. Det eneste jeg gruer meg litt til er hvis alle andre har sånn stor kite som kan fly bare du blåser på den. Da blir det blitt flaut å stå igjen ved startstreken Får vi vind er jeg klar til å gi jernet! 
Hvorfor velger dere stive drag til pulken? 
– Jeg har bare dårlig erfaring med taudrag. Dette kommer hovedsakelig fra vanlig pulkerfaring. Så jeg valgte stivt drag fordi det har fungert best ellers. Stivt drag hjelper mot velting, at pulken tar deg igjen og tar styring. Partneren min Helle brukte taudrag i begynnelsen. Men det ble mye velting og banning. Jeg forstår ikke hvordan noen får taudraget til på tilfredstillende vis. Men vi har trent i ganske utfordrende terreng. På flate vidder er kanskje ikke problemet like stort. Hun byttet til stivt drag. De eneste gangene jeg har hatt problemer med pulken er skrått sidelengs på sastrugi, hardt skavlføre. Hvis vi kommer i slikt terreng på VAKE har vi med litt tråd for å binde sammen pulkene. Det vil gjøre det lettere å unngå velt.
 
Hva med pulk? 

1C1B2223
1C1B2223

– På vanlig føre vil vi ha hver vår pulk, og bare en hver. Vi har fått montert på finner for å forbedre stabiliteten og retningsstabiliteten. Dette er genialt spesielt på hardt føre og i skråterreng. Parispulken ble valgt fordi den er billig og bra!

Fungerer det med vanlige fjellski, tilfelle man må gå? 

– Vi bruker randoskiene. Jeg er vant med å gå langt på randoskiene og tar ikke med fjellski som supplement. Når skoene veier rett over et kilo, bindingen 450 gram og skiene 1400 gram er det nesten bare spennet jeg savner fra fjellskiene. Det er litt tyngre, men jeg går omtrent like fort på randoskiene som på fjellski. I denne konkurransen har jeg ikke vurdert å ta med ekstra sko og fjellski. Men kanskje jeg kunne funnet på å gjøre det hvis jeg skulle på kosetur og ikke hadde tid til å bare vente på vinden. Når det gjelder kitene skulle vi gjerne hatt en større kite i foil (vinden fyller den med luft) enn den største 14kvd tube (pumpes opp med luft) vi har. Hvis det blir lite vind kommer vi ingen vei, og de som har større kite vil kjøre fra oss. Dessverre går dette på økonomi. Dette er også den eneste forandringen jeg skulle ønske vi kunne gjort. Resten av utstyret er tipp topp!

Ida forteller at hun er påvirket av det friluftslivet hun driver til vanlig.

Når hun går på lange turer med pulk foretrekker hun Artic Bed, en løsning der for eksempel liggeunderlag og sovepose enkelt kan pakke i hver dag, og dra det rett inn og ut av teltet.

– Ikke bare fordi den er lett og rask å dytte inn i teltet, men den er skikkelig hyggelig å sitte på i pausene. Teltet ruller jeg sammen i en ekstra lang teltpose slik at vi ikke trenger å ta det helt ned hver gang. Begge disse tingene gjør at pulken ser skikkelig stor og klumpete ut, forteller hun.

Men så lenge de tunge tingene er i bunnen holder doningen seg stabil.

– Vi tar ingen sjanser på sikkerheten, men vi har ikke med mer enn nødvendig.

Og hun har flere smarte løsninger til kitingen.
– Når vi kiter blir det veldig mye GPS. Og når GPS er fremme og eksponert for kulde og vind renner batteriene ut. Vi har sydd en sak slik at gpsen sitter fast på armen. Lett å følge med på hvor vi skal. Under GPSn legger vi en håndvarmer. De som blir aktivert av luft. Da holder batteriene en hel dag.

Publisert 8. april 2013 kl 16.43
Sist oppdatert 8. april 2013 kl 16.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen