I programleder Malene Haukøy sin ånd avslutter vi løpesesongen med å snakke om hvordan du kan sette opp tempoet enda noen hakk. Da handler ikke bare om å komme i bedre form, men også at teknikken er på plass. 

alt

LES OGSÅ: Finn flyten på sti 

Høyangerjenta Malene Blikken Haukøy studerer til daglig pedagogikk i Sogndal og er svært aktiv både sommer og vinter. På vinteren satser hun hardt på landslaget i randonne hvor hun blant annet kan skilte med norgeshistoriens første verdenscupseier. Sommerhalvåret innebærer ikke hvile for den spreke tjuefireåringen, da er det verdenseliten i stiløp som skal få kjenne på det enorme konkurranseinstinktet hennes. Nylig fikk Malene en knallsterk tredjeplass i prestisjetunge Tromsø Skyrace. Dessuten ble hun nummer to av alle startende på 75 kilometer lange Hornindal Rundt. 

Å løpe fort gir deg en veldig god følelse. 

– For mange kan den fysiske formen være det som fører til stagnasjon. Da kan det hjelpe med en ordentlig hardøkt. Enten korte eller lange intervaller, eller langøkt på inntil en time der man kjører alt man klarer. Stopper litt opp og tar inn inntrykkene man har hatt, når man har ligget litt på grensen hele tiden og hjernen har jobbet på høggir, sier Malene Haukøy i denne episoden.  

Når det kommer til det tekniske, handler det veldig mye om koordinasjon, øye-fot.

– Man blir god på det man trener på, og jeg mener den beste måten å trene på er å løpe i terrenget. Gjerne på stier man ikke er så vant til å løpe på, teknisk utfordrende stier, som gir mye å tenke på for hodet, sier hun. 

Det er mye å tenke på i skiløping. Både at det er tungt, men også at det en risikosport, det er mye å ta innover seg. Akkurat de prosessene går mye bedre når man har vært mye ute og løpt, erfart.

– Etter hvert blir man bedre på å lese terrenget og stien, man klarer å se lengre fram i løypa, ikke bare et steg av gangen. Man klarer å planlegge løpeveien på en bedre måte. Ofte må man ta noen sjanser, det er lov å gå på snørra. Det er slik man lærer og erfarer. Det mentale er en stor del av det, å pushe seg selv og ta litt sjanser, sier hun.

Se alle episodene av løpeskolen "Født til å løpe".