UTEs Pål-Trygve Gamme er på Oslo Sportslager for å snakke om utstyr med Øystein Halvorsen. Sammen finner to av landets fremste fjellskieksperter løsningen på hvordan du velger rett ski til ditt bruk. 

– Å lage fjellski er en kompleks kunst hvor motstridende egenskaper skal forenes. En og samme ski skal både ha litt av alpinskias svingegenskaper, langrennsksskienes hurtighet og samtidig bæreevne der du må lage løypene selv, sier fjellskiekspert Pål-Trygve Gamme.

Basert på alle disse parametrene har Gamme laget et diagram som sammenlikner egenskapene til de fleste fjellski som finnes på markedet i dag.

– Jeg følte det var et behov for pedagogisk visualisering av disse tre egenskapene. Med dette diagrammet ser du raskt hvilke egenskaper som er prioritert i de ulike skiene - og det blir lettere for deg å velge rett ski, fortsetter Gamme som har testet 25 fjellski for å skaffe seg den nødvendige erfaringen for å kunne sette dette i system. 

– Når en kunde kommer inn til oss er det viktig å kartlegge behovet. Det finnes et stort spenn fra relativt smale ski, via klassiske høyfjell-/allround-ski til veldig brede, svingvillige modeller for mer ulent terreng, sier Halvorsen. 

Derfor mener også Gamme det kan være hensiktsmessig å ha to ulike fjellski. Et breiere par egnet til topptur, løsere snø og telemarksving, samt en smal variant som er så lett at de fint kan fungere som en langrennsski i marka og «transport-ski» i fjellet. Også innenfor samme kategori av fjellski, har leverandørene lagt vekt på ulike egenskaper, så ta gjerne også en titt på Utemagasinets test av smale fjellski.

Ta en titt på de to første episodene vi er de tøffeste i bakken!  og Telemark, for svingende!

ALLE INNSLAGENE MED FJELLSKISKOLEN