– Du vet, vi er de tøffeste i bakken, sier programleder og fjellskiekspert Pål-Trygve Gamme til Ida Eri Sørbye før de setter i gang med skileksjonen fra toppen av Høgevarde på Norefjell. Ida skjønner godt hva han mener og gruer seg litt til nedkjøringen på de smale skiene og myke støvlene med løs hel. 

LES OGSÅ: Guide: Fjellskibindinger

– Men vi tar det rolig, skritt for skritt slik at du gradvis bygger opp teknikk og selvtillit, forsikrer Pål-Trygve. Han snakker om lav overkropp, bavian-posisjon, tyngdeoverføringer og plogsving. Ida er ikke så vant til å bruke fjellskiene på denne måten, men har hundrevis av mil med erfaring fra lange turer, som for eksempel da hun gikk Norge på langs i 2010. 

– Ja, det er kanskje på tide å lære seg denne biten også, sier Ida. 

I en tid der skiteknikk får god dekning innen langrenn, alpint og frikjøring, har UTE valgt å ta et steg til siden med fokus på fjellski. Nordmenn er fjellfolk og i vinter blir det fjellskiskolen her på utemagasinet.no. Vi velger å begynne med svingteknikk – et tema vår programleder har bunnløs erfaring på med et utall kurs på samvittigheten. Her har du del 1 på tema, og om to uker lanseres del 2 der vi blant annet presenterer telemarksvingen.  

LES OGSÅ: Lever livet ute