Ofte kan det være like tøft for de som etterlates hjemme som for deg som er ute på tur. Overhengende faremomenter og manglende kommunikasjon er gjerne det verste. Programleder Maria Rossi snakker med reisevante Raymond Haase og guide Lars Hagen. Hagen var blant annet på i Nepal under jordskjelvet april 2015. I løpet av sekunder var gruppen hans midtpunkt i verdens oppmerksomhet. Å få sendt beskjed hjem til pårørende var da naturligvis ekstremt viktig. 

 – Ta noen grep før reiser med høy risiko. Benytt anledningen til å fortelle folk rundt deg hvor glad du er i de før du drar, og rent praktisk - hvis det skulle skje en ulykke eller dødsfall - skrive et testamente. Det kan lette situasjonen hjemme. 

Raymond Haase mener det ikke lenger går å dra på tur alene lenger. Han har nå to barn på 8 og 10 år med «stemmerett». Løsningen hans er å heller ta med familien enn å reise fra de. 

SE ALT FRA EKSPEDISJONSSKOLEN

Finansiering/spons – Aleksander Gamme

De hjemme – Lars Hagen (Guide i Hvitserk) og Raymond Haase (Butikksjef i Nomaden)

Det psykiske aspektet – Marianne Bang-Hansen (psykolog og Hvitserk-guide)

Sikkerhet – Dan Halvorsen (Tindevegleder) 

Sykdom – Erling Rosenstrøm (Lege og Hvitserk-guide)

Foto – Petter Nyqvist (fotograf)

Krangling mellom turdeltakerne – Marianne Bang-Hansen (psykolog og Hvitserk-guide)

Miljø – Malin Jacob (miljøaktivist)

Førstehjelp med det man har i sekken – Erling Rosenstrøm (Lege og Hvitserk-guide) 

Media – Helge Baardseth (redaktør i Vagabond) og Kjetil Manheim (daglig leder i blogg.no)

Etter å ha lært mye om det å være på tur, planlegging, kommunikasjon og sikkerhet i sesong 1, følger UTE opp med en ny runde av Ekspedisjonsskolen. Vi tar et lite steg til siden og ser på litt annen type emner. Aleksander Gamme snakker om om finanisering til ekspedisjoner, du skal få tips om førstehjelp, foto på tur, miljø og miljøvern, det psykiske aspektet på tøffe turer og ikke minst hvordan en skal forholde seg til de som blir etterlatt hjemme.