Telting om vinteren kan være en fantastisk opplevelse, men mange er også usikre.

Hvor skal teltet stå, hvor og hvordan?

Det å sette opp et telt i nysnøen bringer frem helt andre utfordringer enn på sommerstid.

Du trenger en plan flate, og teltet må kunne stå godt også i ruskete vær.

Dessuten vil du kanskje lage varm mat i teltet og få det så hyggelig som mulig på kalde vinterdager.

Her får du de viktigste tipsene til telting om vinteren. 

1. Tråkk ned snøen
Tråkk ned området der teltet skal stå. Det binder snøen, og det er enklere å feste bardunen. Området må være litt større enn selve teltet, slik at du har god plass til feste bardunene.

2. Ikke mist stengene i snøen
Ta ut stengene en og en så de ikke faller ned i snøene. Snø i stengene kan gi snø i kanalene. Snøen kan smelte og deretter fryse til is igjen.

UTE har testet 8 ulike vintertelt. Se hvilket vi mener er best

3. Kortsiden mot vinden
Sett en av teltet kortsider opp mot vinden. Da blir det mindre vindfang. Forsøk også plasser inngangen mest i le, og gjerne slik at du har utsikt når du våkner neste morgen.

4. Stålkanten ut
Hvis du bruker ski må du stålkantene inn mot teltene slik at at barduene ikke kappes av mot den skarpe stålkanten.

5. Trinsen opp
Hvis du bruker stavene til barduene, sett stavene med trinsen opp. Da får du stavene lengst ned i snøen.

6. Grav grop
Grav en grop ved inngangen. Her kan du enten stå oppreist eller sitte mer behagelig. Kjenner du teltet ditt gått, kan det være praktisk å grave gropen før du setter det opp.

7. Hold orden
Inne i teltet må du ha orden tingene dine. Hovedregelen er at eiendelene dine enten skal være på   kroppen, i sekken eller i soveposen. Det er lurt og hyggeligere med litt teltregime.

8. Innesone
Innerteltet behandles som en innesone. Unngå å dra for mye snø inn. Bank godt av skoene. Ta gjerne med litt snøbørste, for eksempel en oppvaskkost, slik at du får av deg snøen før du går inn.

9. Ikke frys
Hvis du er redd for å fryse, er det et godt tips å varme vann på primusen og helle i en flakse du kan ha i soveposen. Da har du også lunkent vann tilgjengelig når du våkner.

PÅ LAG MED FJELLET

Gjennom seks innslag skal seerne få nyttige leksjoner i utfordringer en møter på fjellet vinterstid. Her skal vi blant annet lære å tenne bål, finne vann, sette opp telt, lage mat og hvordan få det hyggelig i teltet. Lærer på Nordfjord Folkehøgskule, Tord Hafnor, er programleder og Heidi Kysnes Høyheim i Høye Media har laget serien for Utemagasinet.