FAKTA

Salomon SLab Alpine XA
Pris: 2799 kroner

Vekt: 381 gram str 43

Dropp: 6 mm

Sålehøyde: 22-16 mm

Poeng: 8/10

Nett: Salomon.com

skala
8/10

Salomon er blant de aller mest toneangivende produsentene når det kommer til terrengløping.

Deres vanlige terrengsko er lette, men med gripevillige såler i myk gummi.

SLab Alpine XA føles som en vanlig joggesko med en ekstra gamasje, tilsvarende Salomons langrennsstøvler som også har lave sko inne i en tett gamasje.

Ruller du ned gamasjen ser du også at det skjuler seg en relativt normal rød SLab-sko der inne. I tillegg til den vannavstøende gamasjen er det et par ekstra puter over ankelen som både isolerer og beskytter mot stein, lyng og is.

INNI: Den råde skoen gjemmer seg inni den svarte gamasjen. Gamasjen har litt ekstra polstring rundt ankelen.

I bruk er skoen veldig lettløpt. Den relativt tynne sålen føles myk og spenstig, uten at du får vondt i foten på skarpe steiner. En karbonplate mellom mellomsålen og yttersålen gir spenst og god beskyttelse mot underlaget.

Grepet i yttersålen er godt, også på våte stein og sleipe røtter. Sålen føles heller ikke for traktor-aktig på grusveier og kortere asfaltstrekker. Du får ikke følelsen av at gummiknottene presser seg gjennom mellomsålen og inn i foten som noen av de grovere terrengsålene gir.

SLab Alpine-skoene føles ikke som en ekstra polstret sko, og den gir kun minimalt med mer støtte rundt ankelen enn en vanlig, lav løpesko.

For skogsløping i litt tempo er dette en klar fordel. Løper du i grovere fjellterreng kan det hende du vil ønske deg litt mer støtte rundt ankelen enn denne skoen byr på.

Skoene er ganske trange rundt hælen og byr i liten grad på noe særlig støtte mot pronering under fotbuen.

De er ganske så nøytrale i lesten og stiller visse krav til løpsteknikken hvis du er slakk eller innsunket i anklene. Tåboksen er lav, men ganske bred og butt og føttene sitter godt i skoen uten at vi sklir fremover, selv i bratte nedoverbakker. Ganske lite såledropp gjør forfotløping enkelt, uten at du føler det strekker alt for mye i leggene.

PUTER: De tynne ankelputen beskytter litt mot slag, men mansjetten gir ingen ekstra støtte.

I vanntesten vår kommer det bobler ut av skoene med en gang og de blir fort gode og våte på innsiden. Disse skoene holder deg ikke tørre på beina hvis du tråkker i vanndammer. 

En super sko for raske turer i terrenget, også i snø og på fjellet, men ikke de mest robuste for løping og raske marsjer med sekk i grovere fjellterreng.

Glidelåsgamasjen og hurtiglissene strammer forbilledlig bra, uten å klemme noe sted og uten at lissene henger og slenger.

PLUSS
Myk yttersåle gir godt grep, ingen løse lisser, ikke noe press på akillessenen, karbonplate i sålen
MINUS
Ingen ekstra støtte, trange i hælpartiet, tyngre enn den ser ut, dyr, ikke vanntette
VURDERING
Poeng