Løpesko med høyt skaft kan gi ekstra støtte og beskyttelse mot vann, kulde og terrenget. Hvordan er de å løpe med?

Mange dropper de kraftige fjellstøvlene på turer i skog og fjell, særlig de gangene det ikke skal bæres tungt. Samtidig kan vanlige joggesko bli både kalde, for myke og for utsatt for vann til at det er ønskelig å løpe så lettskodd.

Annonse

Det er her løpeskoene med forhøyet skaft kommer inn. De er mellomting mellom lette fjellstøvler og myke terrengløpesko. De er som oftest laget i et vanntett materiale og de beskytter deg i forskjellig grad mot bøss, lyng, kalde ankler og overtråkk.

Vi har testet disse skoene på løpeturer i marka, både på myk skogbunn og på steinete stier over svaberg og grunnfjell. Vi har testet både under tørre forhold og i sprutregn. Tidligere har hovedtesteren løpt mest med lettere sko med en viss beskyttelse mot overpronering, altså at ankelen faller innover i steget, men den senere tids fokus på mer naturlig løpesteg har gjort at mer nøytrale sko har blitt de foretrukne. Ingen av skoene i denne testen markedsføres som anti-proneringssko.

VANNTETTE: Bare Uragano fra La Sportiva og Lone Peak 4 fra Altra var helt vanntette i vår test. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I løpet av de siste årene har det blitt mer og mer flytende overganger fra joggesko via anmarsj-sko til lette fjellsko. Joggesko vil ha mykere såle som bøyer seg lettere med tærne, men også gjerne mindre støtte og beskyttelse både rundt ankelen og under foten. Også sideveis er joggesko myke slik at du kan vinkle skosålen med terrenget. Dette gir godt grep, men kan også sette anklene på prøver. Anmarsj-sko er gjerne stivere i selve mellomsålen enn terrengløpesko og er også mer tilpasset gange med sekk enn jogging og løping med lettere oppakning. Stivere såle gjør det lettere å kante skoene i terrenget, samt utnytte små lister på fjellknauser ved klyving. Det gjør det også mindre belastende på leggmuskulaturen å gå på tærne i bratt terreng.

Blant skoene vi har testet her er det også et skille mellom de skoene som egentlig er vanlige løpesko, kun med en integrert gamasje, og sko med ekstra støtte rundt ankelen. Skoene med integrert gamasje byr i liten grad på noe ekstra støtte rundt ankelen, men vil beskytte noe ekstra mot slag, skrubbsår og selvfølgelig mot bøss i skoene.

LEKENT: Terrengløping er både gøy og skånsomt. Høye sko kan gi noe bedre støtte. Foto: Kristoffer H. Kippernes

De tynne gamasjene vil i liten grad påvirke området rundt akilles på en måte som kan føre til smerter og problemer under løping.

Skoene med polstret skaft tilbyr noe ekstra støtte rundt ankelen i tillegg til beskyttelse mot slag. Dessverre er ikke alle disse tette mot leggen. De vil derfor være utsatt for lyng og bøss i skoene, noe som fort kan forårsake sår og ubehag. I testen har vi også med to mellomløsninger. De har neoprenskaft som både beskytter og støtter litt, samtidig som de slutter tett rundt leggene for beskyttelse mot bøss og vanninntrenging. I tillegg har vi med en modell som markedsføres som en lett fjellstøvel. Vi har valgt å gi den en sjanse i dette feltet da den veier mindre enn flere av de mykere joggeskoene her, tross en ganske tradisjonell fjellskosåle, og et godt polstret skaft. Den fungerer også som en pekepinn her på hva som skiller lette fjellsko fra høye joggesko - i hvert fall på papiret. Testen viser om forskjellene også er der i praktisk bruk.

For å teste skoenes vanntetthet holdt vi dem nede i en vaskekum med vann til et stykke opp på skaftet. Alle skoene ble testet i like dypt vann. Kun to av skoene holdt seg tørre på innsiden. 

FØLELSE: Løpsfølelse bør trumfe vanntetthet, men i vår test var de beste skoene også de tetteste. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Takk til 7Blåner for lån av løperantrekk fra Dynafit.