Norge har forholdene lagt til rette for fine skiturer, og med muligheten for å fire seg ned (rappellere), bevege seg over en isbre eller en skarp og luftig egg blir antallet fine skiturer i alpint terreng betydelig større. Med isøks, stegjern, litt klatreutstyr og de nødvendige ferdighetene kan toppturen få en helt ny dimensjon, og forsterke både spenningen og naturopplevelsen. 

Men da må du ha ei klatresele. Vi har testet åtte seler for skiturer i bratt lende og på isbre. Det betyr at de er lette i vekt, ikke voldsomt komfortable å henge lenge i, og at de skal være lette å håndtere med både ski og votter på. Skiklatreseler bør ha minst to utstyrsløkker, noe alle i testen har. Til forskjell fra vanlige klatreseler, som gjerne er tyngre, mer komfortable og ofte med færre justeringsmuligheter, er skiklatreselene mer mynta på korte nedfiringer, vandring uten at du belaster selen – typisk på bre eller langs rygger – og relativt enkel klatring. Altså dager hvor selve klatringen ikke utgjør hoveddelen av dagens aktiviteter. 

Annonse
ÅPNER DØRER: Med litt vinterklatreutstyr kan du gi toppturen en ny og spennende dimensjon. Ei god sele er viktig for en bra skitur i bratt lende eller på isbre. Her er testsjef Tore Meirik på ryggen mellom Trolltind og Åbittind på Nordmøre.

Alle selene i testen har lårløkker som kan kobles fri, slik at du enkelt kan ta selen av og på, og justere løkkene etter hva slags bukse du har på. Alle har også muligheten til å løsne hoftebeltet slik at du kan ta på selen uten å ta av skiene, men dette er nesten uten unntak såpass omstendelig – særlig med hansker – at det i de fleste tilfellene er mer effektivt å ta av skiene for å få på selen.

Alle klatreselene har blitt testet på skitur i fjellet, men også i innendørs klatrevegg for å vurdere komforten. Vi har veid alle sammen selv, og alle er testet i størrelse large. 

LES OGSÅ: Test av softshellbukser