Kjelesettet er en av de mer ukurante tingene å pakke i sekken. Det tar opp mye plass.

Til og med når du stapper andre ting oppi det for å spare plass, tar det seg fortsatt veldig til rette.

Annonse

Dermed gjelder det å finne det settet som gir deg akkurat det du trenger på tur. 

Hva slags kjeler du skal ha med avhenger selvsagt av hva slags tur du skal på.

Er det et langt og hardt turprosjekt som står på planen, trenger du noe lett og fleksibelt.

Er det kosetur med mye matlaging underveis, trenger du gjerne litt mer «greier», og har du med deg hele familien på tur må kjelene romme nok mat til alle.

Hva slags materialvalg har du? 

I hovedsak finner du tre ulike materialer i kjelene: Titan, aluminium og stål.

• Titan er ofte de letteste produktene, men de tåler mindre. De er gjerne tynnere, og dermed kan maten raskt svi seg om du ikke passer på.

• Aluminium kommer i ulike varianter, og har ofte et belegg på innsiden, for eksempel teflon. Det gjør kjelene lettere å vaske, og maten setter seg ikke så fort fast. Ulempen er at du må være obs på hva slags redskap du bruker, slik at du ikke skader teflonen. Aluminiumsett er ofte lettere enn stål, og de har bedre varmefordeling enn både stål- og titansettene. Ofte ser du benevnelsen hardanodisert eller oksidert aluminium, og det betyr at den er behandlet på en måte som gjør den mer motstandsdyktig mot riper.

• Stål tåler røff behandling, men er ofte litt tyngre. Her trenger du ikke tenke på redskapene, men maten brenner seg derimot raskere, så bruk nok smøring.

Det er flere ting å vurdere når du skal velge et kjelesett som passer til deg.

Mange av settene vi har testet kommer med kun ett lokk, og noen har ikke lokk i det hele tatt. Det er upraktisk, spesielt på vinteren, når man både vil spare drivstoff når man koker opp maten, og vil holde maten varm lengst mulig.

En løsning der man bruker stekepanna som lokk er plass- og vektbesparende, men ikke så lurt om du skal bruke settet mye, og kjeler og stekepanne samtidig.

Om vinteren er det også lurt å tenke på å ha en stor nok kjele som du kan bruke for å smelte snø.

Et gjennomgående trekk er at stekepannene er relativt små, og mange velger å kjøpe stekepanner utenom settet.

I denne testen har vi kun tatt med aluminiumsett. Vi har lagt vekt på hvordan settene oppleves i bruk, praktiske løsninger, og hvordan de er satt sammen.

Settene er testet gjennom en sommer, men ikke over lengre tid. Dermed kan vi ikke si mye om slitestyrken. 

Vi har delt opp testen i to grupper, da noen av settene kommer som et fullstendig kjøkkensett, mens noen kommer kun med to kjeler og stekepanne.

Begge deler er helt fint, avhengig av hva slags tur du skal på og hvor mange dere er med. Vi har veid settene med eventuell pakkpose som følger med.

Ta en kikk og se om du finner ett som kan passe for ditt behov på tur! 

Skjermbilde 2018-05-07 kl. 10.24.14