De fleste som havner i snøskred medgir at det kom brått på. Disse historiene finnes det både lykkelige og ulykkelige utganger på. Men med gode rutiner, kjennskap til utstyret og evne til å gjøre vurderinger for å komme seg trygt opp og ned i bratt terreng, så står mulighetene for fantatiske opplevelser med snø og ski i kø.

Det som kan være utrygt en dag, kan være trygt den neste. Du har kanskje hørt om de tre s-ene, søker, spade og sender/mottaker. som obligatorisk toppturutstyr.

Det er ofte enkelt å få låne eller leie, men det er samtidig en fordel å kjenne godt til utstyret, særlig hvis det fatale skulle skje. Derfor har vi laget en oppdatert guide til deg som har tenkt å investere i toppturutstyr i vinter. Har du alt utstyret i orden, men ikke noe å ta deg til, hva med en å ta en økt med kameratredning en kveld eller helg? Det går jo an å ta det som en tur. Hvis du øver du jevnlig på søk og kameratredning, kan du raskt hjelpe hvis ulykken inntreffer.

Sender/mottaker: 

Brukes for å finne skredtatte under snøen. Skredsøkeren er en forutsetning for å lykkes kjapt. Alle i gruppa må ha sender/ mottaker, og alle må kunne å bruke den. Kameratsjekk ved turstart for å sjekke at alle har slått den på i riktig. Sender/mottaker kommer i mange varianter, men alle bruker samme frekvens og kan finne hverandre. Dette er en ny modell, som er blant markedets minste. Veier 170 gram.

ARVA Evo 5

Søkestang: Når du har funnet en skredtatt person med sender/ mottaker, brukes søkestanga for  innspurt og nøyaktig lokalisering av offeret. Med søkestang sparer du ekstremt verdifull tid, og stanga er en avgjørende del av det livsviktige trekløveret sender/mottaker, spade og søkestang. Lengden bør være minst 240 centimeter, slik som denne lette varianten fra som tar lite plass i sekken. 185 gram.

Ortovox Carbon 240 Superlight

Spade: Brukes til å grave opp folk som er tatt i skred, eller til å grave hopp, sofa eller hule på de dagene hvor ingenting går galt. Spaden bør ha så stort blad som mulig for effektiv graving, og den MÅ være laget i metall. Plast holder ikke. Og ikke tro du kan grave med skia eller hendene. Har det skjedd en skredulykke, er spade en forutsetning for å redde liv. Denne oppfyller kravene og kommer i flere farger. Vekt: 645 gram.

 

Mammut Alugator Pro Light

Kunnskap

Du må være så dyktig du bare kan for å unngå snøskred, og ordne opp hvis det likevel skjer. Øv med sender/ mottaker, les bøker, forbered deg grundig, planlegg turene, gå kurs, vær mye i fjellet og alltid ydmyk overfor både egne ferdigheter og naturen. En av måtene å øke kunnskapsnivået på er å lese bøkene Skikompis og Den lille snøskredboka. Og mange andre!

Skikompis 

  • 389 kroner
  • friflytbestill.no

Den lille snøskredboka

Sekk

Sekken er en forutsetning for å ha med utstyret som trengs for å redde noen. De fleste sekker med mer enn 20 liter volum gjør jobben. Dedikerte skisekker har eget rom for spade og søkestang, noe som gjør det raskere og enklere å bedrive redning. For topptur er det kjekt med minst 30 liter volum. Skredballongsekk kan være et aktuelt alternativ. Denne sekken fins både med og uten ballong. Uten ballong er vekta 1 342 gram.

BCA Stash 30

LES OGSÅ: Test av topptursekker for langtur