Turbukser finnes i et utall varianter, og det kan være vanskelig å velge. Vi ba leverandørene sende oss den buksen de anbefaler til turer i skog og på fjell, gjerne både vår, sommer og høst. Det vil si en allsidig bukse, som både må ha slitestyrke, men være behagelig å ha på til all slags bruk.

Det er mange modeller å velge mellom. Bare Fjällräven har over 30 ulike buksemodeller i sin nettbutikk. Vi har fått inn ulike typer bukser fra de forskjellige leverandørene, der noen har softshell-materiale, andre har bomullsmaterialer. Flere av buksene har stretchpaneler på utsatte steder som knær og bak, andre har valgt ekstra polstring på samme område, mens andre igjen har hele buksa i samme materiale. Alle har ulike løsninger, og vi har testet de fleste modellene i både herre- og dameversjon.

LES OGSÅ: Løpende turglede

Vi har sett på buksene sin passform, hvordan de er å ha på seg, og hvordan de er å bevege seg i. Noen bukser egner seg bedre enn andre til høy aktivitet, som Lundhags som blant annet har lufting på innsiden av lårene som kan komme godt med. Her kommer også knærne inn i bildet, hvordan de er utformet. Skal du klyve litt eller gå en del i motbakker, er det greit at ikke buksa henger igjen over knærne, og da er det fordel at de er figursydd. Hvordan man liker at buksa sitter er individuelt, men vi har kommentert om den er spesielt ettersittende, eller motsatt.

Slitestyrke er ikke vurdert i denne testen, da vi ikke har testet buksene lenge nok til å få et godt nok grunnlag. Vi har likevel tatt med kommentarer der vi har opplevd eller har en sterk formening om dette.
Videre har vi vurdert detaljer og løsninger på buksene, som plassering av lommer, stramming rundt ankler, belter og praktiske funksjoner. Om du er flere dager på tur er det også relevant at buksen tørker relativt fort etter en skur, og at den er behagelig å bruke også med tung sekk. Nederst på beina blir buksa fort både slitt og våt, og mange av leverandørene har tatt hensyn til dette. Noen har forsterket, andre har lagt på egnet materiale her. 

I denne testen er det veldig mange ulike bukser, og vi har kåret en testvinner basert på at det var en bukse som skilte seg ut ved å være den buksa som både alle herretesterne og dametesterne gjerne ville hatt om de skulle velge èn. Da det er mange ulike bukser, som egner seg til ulike formål i testen, er det likevel veldig mange andre gode alternativ. Ta en titt, og se om du finner en som egner seg til ditt bruk.

LES OGSÅ: Test av liggeunderlag

Fjällräven Keb Gaiter Trouser 
Pris: 2299 kr
Vekt: 587 gram i str 38 / 666 gram i str L
Farger: Svart, rød, sand, tarmac, blå (dame), høstrød, svart, gul, blå, sand og tarmac (herre)
Yttermateriale: G-1000 Eco, G-1000 HeavyDuty, Stretch

SOLID ALLROUNDER: Dette er en videreutvikling av den populære Keb-buksa. Her får du en lang bukse som gir god beskyttelse og varme på kaldere dager. Du kan også, ved hjelp av en glidelås, zippe av beina så du får en lang shorts. Samtidig blir de av-zippede delene gjort om til gamasjer, som du fortsatt kan bruke som beskyttelse for leggene. Det er også laget til hull om du vil feste gamasjene under skoen, og du kan selvsagt også ta vekk gamasjene helt.

I Fjällräven er slitestyrke det mest grunnleggende kravet, og det merker man tydelig i disse buksene. Denne tåler tøff behandling over lang tid. Buksa har materialet G-1000 Eco over setet, foran på bena og over knærne for ekstra slitestyrke. Den nederste delen av buksa er også forsterket med ekstra slitesterkt G-1000 HeavyDuty. G-1000 er Fjällräven sitt egenutviklede materiale, bestående av 65 % polyester og 35 % bomull, og er svært motstandsdyktig. Du kan selv bestemme hvor vanntett du vil ha buksa, ved hjelp av voksen Greenland Wax. Mer voks gir et tettere mer værbestandig stoff, mindre voks gjør det mer luftig og gir mer ventilasjon. Det tettvevde materialet er også nesten helt vindtett, og med voksing blir det helt vindtett. 

Keb Gaiter har to forlengede beltehemper, der du kan henge ekstra utstyr. Den har to stretchlommer, der stretchmaterialet gir god plass i lommene. Den har også to lårlommer med klaffer, i G-1000-materiale, der høyrelomma også har en nettinglomme inne i lomma. Venstrelomma har glidelås. Nederst har buksa en støvelkrok for å feste den til skoene, samt stramming for å stramme til. Det er laget hull til å feste i en snor under skoene om du ønsker å holde buksa ytterligere på plass.
Setet og knærne er figursydd, har ekstra sterke sømmer, og sømmene på innsiden av bena er flyttet fremover for å redusere risikoen for at de skal gnage. En ventilasjonsåpning med glidelås fra kne til hofte slipper ut overflødig varme, og gylfen er forlenget for å gi ekstra ventilasjon om du trenger det. 

Buksa er robust og slitesterk, og den sitter veldig godt på, uten å gnage eller irritere ved lengre tids bruk. Stretchmaterialet gjør at den er mer behagelig å ha på enn den kan se ut som ved første øyekast, da den kan virke litt stiv og tung. Strammingen nederst synes vi er litt vanskelig å få til å stramme ordentlig, og noen ganger kunne vi ønsket oss myggnetting i lårluftingen, da både fluer og mygg lett finner veien inn. 
Denne buksa egner seg godt både til høyfjellsturer og turer i skogen, i tillegg til at den tåler sommervarmen godt med sine avtakbare leggbein og gode lufting. Pluss er det også at buksa kan impregneres, og den tørker raskt ute på tur. Keb Gaiter kommer i mange ulike farger; her finner du noe for enhver smak, og så sitter den veldig fint på.

+ Smarte avtakbare gamasjer
+ Slitesterk og tåler alle slags turer
+ Gjennomtenkt med mange detaljer

- Kan føles litt for kraftig til sommerbruk
- Nederste strammingen er litt vanskelig å få til å sitte

Fjällräven Abisko Light  
Pris: 1599 kr
Vekt: 312 gram i str 38 / 374 gram i str 50
Farger: Korkfarget, mørke grå og mørk oliven
Materiale: Elastisk materiale øverst, med G-1000 Lite på knær og legger.

TIL LETTERE VANDRINGER: Abisko Light er en lett, godt ventilerende turbukse til lettere vandring og dagsturer i sommerfjellet eller i varmere strøk. Det er elastisk stoff i den øverste delen av buksa og over lårene, med G-1000 Lite på knær og legger for ekstra slitestyrke i terreng med mye busk og kratt. Begge stoffene ventilerer ut mye fuktighet og tørker raskt hvis buksen blir våt, for eksempel når du går gjennom våt vegetasjon.

Knærne er formsydde, og midjen er litt høyere bak for ekstra komfort når du går med ryggsekk eller sitter på huk. Buksa har to store håndlommer, og en benlomme med glidelås i høyre side, med en innvendig nettinglomme. Buksa har normal passform, og er veldig ettersittende. Det spesielle med denne buksa er at bena ikke er lagt opp, noe som betyr at du selv kan tilpasse buksa til din lengde. Men dermed har den heller ingen snøring nederst, eller mulighet til å feste den til skoene. Buksa er ikke spesielt vid i beina, dermed trenger du heller ikke dette til lettere turer. 

Abisko Light er veldig behagelig å ha på, og tåler også en god skur før du merker noe til det. På knær og legger kan du også her ha på voks for å gjøre den enda mer vanntett, om du ønsker det. Knær og rumpe er figursydde, og den sitter veldig godt og fint på. 
Dette er en behagelig bukse til lettere turer, som tørker fort om den blir våt. Den puster også bra, men det er ikke noen luftemuligheter. Den skal også være myggsikker, og dette er en av buksene vi synes fungerer veldig godt også som fritidsbukse utenom turer. 

+ Behagelig
+ Lett, og fin passform

- Ikke justeringsmuligheter nederst
- Ingen lufting

Lundhags Makke  * TESTVINNER*
Pris: 2000 SEK
Vekt: 446 gram i str 38 / 495 gram i str 52
Farger: Gul, rød, skogsgrønn og svart
Materiale: Schoeller Dry Skin og Lundhags polycotton (LPC) Stretch

TIDLIG FAVORITT: Tradisjonsrike Lundhags har historie helt tilbake til 1932. Med sin bukse Makke har de laget en funksjonell og tettsittende lettvektsbukse, for turer som krever god bevegelighet. Stretchen i buksa gir deg god bevegelse, den sitter veldig fint på, og har figursydd rumpe og knær. Den har veldig god passform, og du slipper «hengerumpe» etterhvert som buksa blir brukt. Midjen kan du justere ved hjelp av borrelås i siden, noe vi liker godt.

Makke har to håndlommer med glidelås med god plass, i tillegg til to store lårlommer med glidelås plassert på utsiden av lårene. I høyre lomme er det også en liten nettinglomme. Buksa har god ventilasjon gjennom stretchmaterialet, i tilegg til to smart plasserte lufteglidelåser på innsiden av lårene. Disse er det myggnetting under, slik at irriterende plageånder ikke kommer til om du trenger å lufte underveis på turen. Det er også glidelåser på leggene opp til knærne, som også gir god lufting der. Nederst er det ekstra beskyttelse av buksa på innsiden av leggene, og du kan stramme inn ved hjelp av tre ulikt plasserte knapper, som fungerer fint. I tillegg er det sydd på en hempe for å feste buksa til skoene.

Lundhags Makke er en av favorittene til både de mannelige og kvinnelige delene av UTEs testpanel. Den føles solid nok til å bruke på tøffere fjellturer, i tillegg til at den er myk og behagelig å ha på til hverdagsbruk på de mindre krevende turene, som i skogen bak huset. Buksa er knallfin på, ikke minst behagelig, tåler en god regnskur, tørker fort etterpå, og har mange gode detaljer. 

+ God å ha på
+ Sitter veldig fint
+ Mange gode detaljer

- Ingen spesielle

Lundhags Traverse
Pris: 1700 SEK
Vekt: 489 gram i str 38 / 620 gram i str 54
Farger: te-grønn og svart
Materiale: LPC, scheller dynamic extreme og cordura

BASIC TURBUKSE: Etter å ha testet Makke – også fra Lundhags – merker vi forskjell på de to buksene.  Traverse virker kanskje enda mer solid med høy slitestyrke, mens Makke var vesentlig mer behagelig å ha på når du skal være i aktivitet.

Materialet LPC, en blanding av polyseter og bomull, er vanntett når du kombinerer det med impregnering, men også uten fungerer det fint i lett regn. Det er lagt stetchpaneler på stategiske steder, og lange luftekanaler med glidelås på utsiden av lårene. Her er det netting på innsiden, så du kommer aldri helt inn på huden gjennom lårluftingen. Buksebeina er forsterket med Cordura nederst for mer slitestyrke.

Traverse sitter fint på, med formsydde knær og rumpe, som gir fin passform og god bevegelighet, selv om sistnevnte ikke når opp til Makkes funksjon. Buksa har vide legger og lår. Den har to åpne, store håndlommer, i tillegg til en lårlomme på høyre lår, med borrelås. Her er det også en liten nettinglomme på innsiden, men altså ingen glidelåslomme.
Beinsnøringen nederst foregår ved hjelp av en bred reim festet med klips. Her blir reima hengene å dingle når du strammer den. Lundhags Traverse er en ok turbukse som funker til det meste.

+ God passform, fin på
+ behagelig å ha på 
+ lufting ved låret med myggnetting

- Strammingen nederst blir i veien
- Ingen glidelåslomme

Klättermusen Gere pants W 2.0

Pris: 2501 SEK
Vekt: Dame str S 792 gram
Farger: Kaki, mørkegrønn og svart
Materiale: 95% resirkulert polyamide, 5% elastane.

TUNGVEKTER: Svenske Klättermusen er ikke de som sparer på vekta, men satser mer på høy kvalitet og livslange produkter, også med ønske om å påvirke naturen minst mulig. Gere-buksa er intet unntak, og som den tyngste i testen er den nok også en av de mest slitesterke. Denne skal du jobbe for å slite i stykker.

Gere 2.0 har to håndlommer uten glidelås, og to lårlommer med glidelås og klaffer over. Høyrelomma har også en innerlomme, og to lommer bak på rumpa. Det er sidelufting på lårene, der glildelåsene er gjemt bak fremovervendte klaffer, som gir god ventilering. Her er det også myggnetting under, som er smart en del ganger. 
Buksa kan oppleves som noe stiv i begynnelsen, og det er ingen form for stretch. Det inkluderte beltet funker litt gnisser litt med sekk. Den har ikke den fineste passformen på, men den har figursydde knær, og det er lagt inn ekstra felt i skrittet som gir deg god bevegelighet. Den er ganske vid i beina, og sømmene er sydd slik at de ikke skal gnisse. 

Nederst er det stramming som funker fint, og den har hempe som kan feste buksa til skoene. Buksa er solid, men foret til lommene gjør at den oppleves som litt klumpete rundt livet og bak på rumpa, der det blir mye ekstra tøy. Det er også litt strikk i livet, som er med på å gjøre at den føles litt tjukk i linningen. 
Gere 2.0 tåler nok det meste av utfordringer den blir satt under, men på de varmeste sommerdagene ville vi heller valgt en tynnere bukse. Den tåler også godt en regnskur, og tørker veldig raskt etterpå. En solid bukse som kan være med på de tøffeste turene.

Denne er kun testet i dameversjon.

+ Kraftig og solid bukse
+ myggnetting i lårluftingen

- Oppleves som klumpete øverst
- Tung

Helly Hansen Odin Hybrid 
Pris: 999 kr
Vekt: 286 gram i str S / 333 gram i str L
Farger: Gråsvart
Materiale: Nylon og softshell

LETT OG HURTIGTØRKENDE: Helly Hansens Hybrid Pant i Odin-serien, er laget i nylon og softshell, som gjør den hurtigtørkende og lett på en gang.

Buksa har to store åpne håndlommer, samt to glidelåslommer utenpå disse igjen. Odin Hybrid har et tynt softshellmateriale på lår, knær og rumpe, som er med på å gi deg god bevegelighet. Den har figursydde knær, og den tørker raskt om den blir våt. Buksa har ingen luftemuligheter.

Denne buksa har et materiale som lager en del lyd når du går, for de som henger seg opp i slikt. Den har heller ingen regulering nederst, og fremstår som en ganske enkel bukse. 
Damemodellen er litt liten i størrelsen i forhold til de andre buksene i testen, da den er ganske innsvinget i livet, men det er ikke tilfellet i herremodellen. Begge er smale nederst ved beina, den puster godt, men det er ingen luftemuligheter ved hjelp av for eksempel glidelås. 

+ God bevegelighet
+ tørker raskt

- Veldig innsvinget i livet i damemodellen
- Ingen luftemuligheter

Bergans Torfinnstind 
Pris: 1000 kr
Vekt: 255 gram i str S, 275 gram i L
Farger: Te-grønn og svart
Materiale: Softshell med 4-veis stretch.

SUPERBEHAGELIG: Den nye serien med turbukser Bergans er noe av det mest behagelige vi har prøvd i denne runden. Torfinnstind er den letteste buksa i testen, og har et veldig tynt og komfortabelt softshell-materiale. Buksa gir deg optimal bevegelsesfrihet, er vind- og vannavvisende og transporterer fuktighet effektivt bort fra kroppen. Med sitt lave pakkvolum er buksa lett å ta med i tursekken. Torfinnstind inngår i Bergans’ nye Slingsby-serie, som består av topptur- og fjellsportprodukter der høy funksjonalitet, lav vekt og god slitestyrke er målet.

Torfinnstind har formsydde knær og rumpe, og den sitter også veldig fint på. Beina er smale nederst og det er ingen justeringsmuligheter her. Buksa har to glidelåslommer med mesh i front i tillegg til en glidelåslomme på låret. 

Slitestyrke er ikke det første ordet som dukker opp i hodet hos oss, men det viser seg at den overrasker positivt på tur. Den er overraskende vindtett, og kommer det en skur skal det en del til før du merker at du blir våt – det preller av. Blir du først våt tørker du i tillegg raskt opp. Buksa har også vår favorittstramming i livet, en borrelås i sidene som også fungerer fint under sekk. 
Vi tar gjerne med oss denne buksa på mange varierte turer, og kan like gjerne tusle rundt hjemme i den. På de kaldeste dagene, og de tøffeste turene, blir den i tynneste laget – dette er nok mer en sommerbukse å regne. En ting alle i testgruppa hadde som kommentar – som egentlig er individuelt, men vi velger å ta det med likevel – er fargen. Den grønne fargen ble ikke favoritten til noen i UTE, men den kommer heldigvis også i svart.

+ Veldig lett og behagelig
+ God stramming i livet
+ Fin passform

- Grønnfargen

Bergans Bera  
Pris: 1000 kr
Farger: Mosegrønn og svart
Vekt: 298 gram i XS / 381 gram i L
Materiale: Softshell med 4-veis stretch.

FAVORITTPOTENSIALE: En hakket kraftigere bukse enn den foregående, men fortsatt i et veldig behagelig softshell-materiale, som innbyr til å kunne bruke buksa mye. Bera er både vind- og vannavvisende, og med 4-veis stretch og et smalt snitt for maksimal bevegelsesfrihet. Det hurtigtørkende materialet skal være slitesterkt, og det puster også bra.

Buksa sitter veldig fint på, og her har de gått for en tykk strikk i livet, noe herretesterne synes fungerer fint. Det er kun to lommer med glidelås i sidene, som når du har de åpne fungerer som lufteluker med meshstoff inni. 

Bera har formsydde knær og rumpe, som gir deg god bevegelighet, og nederst er innsiden av legg forsterket med ekstramateriale. Beinavslutningen har en glidelås til midt på leggen, som utvider buksebeinet, og det er også to knapper. Nederst på innsiden er det også lagt på en kant med klebemateriale, som skal hjelpe til med å holde buksa på skoene.

+ Solid og samtidig lett
+ Værbestandig materiale

- Kun to lommer

Bergans Bera er kun testet i herremodellen.

 

Twentyfour Montana
Pris: 699 kr
Vekt: 370 gram i str 36 / 424 gram i str L
Farge: Olivengrå, svart, nattblå, asfalt, mørk marine
Materiale: polyester/spandex

RIMELIG ALTERNATIV: Det norskutviklede Twentyfour fra Kristiansand satser på rimelige fritidsklær, og dette er et godt alternativ til de dyrere buksene for mange. Montanta er en tynn softshellbukse med god stretch, veldig behagelig å ha på, og gir god bevegelighet på tur.

Buksa sitter fint på, og har formsydde knær for god bevegelighet. Den har to håndlommer med glidelås, samt en lårlomme på venstre lår med glidelås. Nederst er det snorstramming for å stramme inn leggen, som fungerer bra. Det er ikke mulighet for å vide ut leggen, og det er heller ingen luftemuligheter her. Den puster helt ok, men du blir klam om du jobber hardt i den.

Twentyfour Montana fungerer fint til lettere turer, der du ikke blir for varm, og ikke for våt. Den tåler ikke mye regn før den blir våt, og den tørker heller ikke veldig raskt. Den er en av de mest behagelige buksene å ha på, og vi likte også fargen godt. Om du ikke skal slite deg ut på tur, fungerer den også fint til hverdagsbruk og kortere turer. 

+ God å ha på
+ God bevegelighet 

- Blir fort våt og tørker sakte

 

Houdini Motion pants
Pris: 1800 kr
Vekt: 425 gram i S / 485 gram i L
Materiale: EcoCircle motion Comfortshell

MYKE BEVEGELSER: Svenske Houdini er kjent for sine myke og behagelige produkter, og Motion Pants er intet unntak. Den kommer i et vann- og vindavvisende materiale med toveis stretch, der motion comfortshell gjør buksa veldig pustende, samtidig som den er vannavisende og raskt tørkende. 

Buksa er tettsittende og har en fin passform. Den har figursydde knær og rumpe, noe som også er med på å gjøre den lett å bevege seg i. Buksa har to håndlommer med glidelås, og en glidelåslomme på rumpa. Det er glidelås nedover langs leggen som vier ut leggene godt, men uten åpning helt inn mot huden. Den har også snøring nederst på beina for stramming.
Motion pants har et integrert belte, som er ganske kraftig. Det er litt delte meninger om dette. Det er ikke mulig å ta det av, og det er heller ikke helt ideelt sammen med tung sekk og hoftebelte. Den kraftige enden på beltet gjør at du ikke får løsnet det ordentlig i livet uten å ta det ut av hempa.

Dette er en minimalistisk bukse, som er veldig behagelig å ha på. Buksa tåler mer enn de tynneste softshellmaterialene i testen, egner seg godt på mange ulike turer, og den er myk nok til å tusle rundt med utenom tur. 

+ Behagelig
+ Fin passform

- Beltet 

NB: Motion Pants som kommer i salg fra i høst er endret noe: beltet er borte og det er nye farger: lysbrun, blå og svart.

Stormberg Vestmarka
Pris: 999 kr
Vekt: 441 gram i dame str S / 470 gram i herre str L
Farger: Svart, rosa, knærsj rosa og grønn
Materiale: Stretch4

SPREKE FARGER: Vestmarka er laget i Stretch4-materiale, som har fireveis stretchfunksjon, noe som gir ekstra god bevegelighet. Buksa har to håndlommer og to lårlommer, alle med glidelås og god plass. Strammingen nederst på beina er smart, og fungerer veldig bra, der strikken også kan gjemmes inni en liten fold i stoffet.  

Det er ingen luftemuligheter i buksa, noe vi egentlig kunne tenke oss siden dette ikke er av de tynneste materialene. Den puster heller ikke veldig godt, og blir fort vam i denne om du har høy aktivitet. Buksen tåler greit en skur, og er lett vannavvisende.

Guttene likte denne buksa veldig godt, og syntes den har en god passform, kul farge og er behagelig å bruke med gode detaljer. Damene var litt mer lunkne, mest på grunn av strikken i livet som oppleves for tjukk og klumpete. Den fungerer for noen, men ikke for alle, noen mente den var for stram. Buksa er tettsittende, og har figursydde knær og rumpe, noe som gjør den bevegelig. Det er også ganske mange sømmer inni denne buksa, som enkelte kjente godt på innsiden av lårene når turen ble litt lengre. 

Denne buksa fungerer til mye, og også som en fritidsbukse utenom tur.

+ God bevegelighet
+ Fine detaljer

- Strikkstramming i livet
- Kunne hatt luftemuligheter

Norrøna Falketind Flex1 Pants
Pris: 1399 kr
Vekt: 355 gram i str S, 421 gram i str L
Farger: Svart, lyseblå, bambusgrønn, mørkeblå til herre, orange, lys grå, lyseblå og svart til dame.
Materiale: Softshell (polyester)

GOD ALLROUNDER: Falketind er serien til Norrøna der de fokuserer på lette fjellklær. De er laget for fjellturer og klatring der vekten er avgjørende. Materialet puster veldig godt, er både vind- og vannavstøtende, og tørker raskt om det blir vått. Buksa har to håndlommer med glidelås, samt en lårlomme med en liten innerlomme, en baklomme, og en lomme på siden av låret – alle med glidelås. 

Falketind Flex1 har fine detaljer, som borrelås-stramming i livet som vi liker veldig godt. Det fungerer ypperlig sammen med tursekk, samtidig som du kan stramme og løsne som du vil. Nederst på beina er det muligheter for å feste på snøring for å feste buksa under skoene, og det er en hempe til å feste fremst på skoen som en gamasje. Det er også knapper som snevrer inn buksa, som fungerer fint.

Guttene opplevde buksa som stor i størrelsen, den var både lengre i beina og videre i livet enn de andre buksene i samme størrelse i denne testen. Dermed oppfattes ikke passformen som den beste, og den går relativt rett ned over rumpa. Det er figursydde knær på buksa, om enn ikke så voldsomt, men de mannelige testerne følte likevel at buksa hang litt igjen over knærne i aktivitet. Damemodellen opplevdes derimot som en bukse med god passform, som sitter fint, og gir god bevegelighet på tur. Noen kunne tenkt seg litt smalere legger, da bukseleggene kan subbe litt i hverandre selv når du har strammet maks nede. Det er ingen luftemuligheter på denne modellen, noe enkelte savnet.

Falketind Flex 1 har friske farger i kolleksjonen, fine detaljer, men mangler litt på passformen i herremodellen. Den fungerer godt til det meste av aktiviteter, og er behagelig å ha på.

+ Behagelig på
+ Festet rundt beina
+ Friske farger

- Passformen i herremodellen
- Ingen luftemuligheter

NORHEIM GRANITT 2.0
Pris: 599 kr for herre/ 699 kr for dame
Vekt: 353 gram i dame M, 427 gram i herre L
Farger: Svart, svart med lilla lommer, svart med blå lommer, og løvgrå. 
Materiale: Et elastisk polyestermateriale 

RIMELIG: Norheim Granitt bukse er en lett turbukse i behagelig elastisk materiale. Den har formsydde knær, som er bra for bevegeligheten, og den sitter fint på med ettersittende og god passform. 

Buksa har to lommer foran, samt en lårlomme, alle med glidelås. Herretesterne synes lommene blir for smale, da det er vanskelig å få hendene ned i dem. Den nedereste delen kan du stramme inn ved hjelp av en enkel borrelås. Den fungerer ok. Det er ingen gamasjevariant i denne buksa. I lommene er det et meshmateriale, som gjør at du kan bruke de til litt lufting om det trengs. 

Herremodellen oppleves som romslig i livet, noe som kan være bra for deg som har litt ekstra. Men for andre kan man savne en strammemulighet, da den ellers blir i videste laget. Dette var ikke noe probem med damebuksen, der var det heller motsatt. En medium damestørrelse opplevdes omtrent like stor som mange av small-modellene i de andre merkene. 

Norheim er i den rimelige enden av turskalaen, og ingenting er bedre enn det. Norheim Granitt oppleves som en enkel turbukse, for deg som ikke har de aller største kravene til detaljer. Den puster godt, og føles behagelig på.

+ Behagelig på
+ puster bra

- små lommer

Rab Sawtooth pants
Pris: 1099 kr
Vekt: 329 gram i str 40
Farger: Lysegrå og mørkegrå
Materiale: Matrix DWS

LETT ALLROUNDER: Rab har mye lettvektsklær i kolleksjonen, og også Sawtooth gir mye bukse for lite vekt. Det myke materialet Matrix gir god bevegelighet, og god vindbeskyttelse og pusteevne. Den har også vannavisende egenskaper.

Av detaljer har Sawtooth to håndlommer med glidelås, samt to glidelåslomer på låret. Nederst har den snorstramming, som fungerer bra. Det er også laget til to hemper nederst for å feste inn eventuelt gamasjesnor. Lårlommene fungerer som luftelommer med meshfor på innsiden. På innsiden av legg er det et tykkere materiale, og det er figursydde knær. Det er lagt inn ekstra felt i skrittet, som også gjør den ektsra godt egnet til klatre- og klyveaktiviteter. I livet er det fleecemateriale, som gjør den behagelig mot huden. 

Materialet blir forholdsvis raskt vått, men samtidig tørker den på et blunk. Den føles veldig lett og behagelig på, puster bra, og materialet virker også som om det tåler mye for vekta. Den sitter også fint på, men den er ikke av de mest ettersittende, og dermed har du god plass til stilongs under. Denne buksa kan brukes til mange aktiviteter, og er behagelig og god å ha på. 

+ Føles lett på
+ Behagelig
+ Tørker raskt

- ingen spesielle

Rab Fulcrum pants
Pris: 1099 kr
Vekt: 267 gram i str 40
Farger: Lysegrå
Materiale: Matrix DWS

SOMMERLETT: En litt tynnere og enklere versjon av Sawtooth får du i Fulcrumbuksa. Denne er også veldig behagelig på, med fireveis stretchmateriale, vannavvisende og vindtett, og den puster godt. Den er hakket tynnere enn førstnevnte, er designet for fjellbruk under varmere forhold, og egner seg derfor ikke til de tøffeste turene. Som en lett sommerbukse er den behagelig.

Buksa har to håndlommer med glidelås, samt en glidelåslomme på låret med god plass. Det følger også med et integrert belte, som fungerer fint, men ikke helt ideelt med sekk. Nederst er det snor for å stramme buksa som funker bra.

Dette er nok ikke den mest slitesterke buksa, men alt til sitt bruk. Du får også plass til noe under denne, om sommeren ikke er så varm som planlagt. Buksa sitter fint på, men er samtidig ikke så ettersittende som enkelte andre i testen. Den har figursydde knær, og er god til mange ulike aktiviteter. Om buksa blir våt tørker den veldig raskt, og den tåler et lite regnskyll før du er gjennomblaut. Buksa puster veldig godt, men det er ingen luftemuligheter utover det. Buksa oppleves som veldig behagelig på, og fleece i livet er også godt.

+ Lett
+ Tørker raskt

- Ikke beste beltet med sekk

Tierra Lite Track  

Pris: 1599 kr
Vekt: 459 gram i str S
Farger: Svart
Materiale: Softshell

BEVEGELIG: Tierra sin Lite Track er lite endret de siste årene, noe som vitner om at mange er fornøyd med denne buksa. Den kommer i et mykt softshellmateriale, som både oppleves som robust og bevegelig på en gang. Passformen gjør at du ikke føler deg hindret i bevegelsene i denne, og det er også lagt inne et ekstra felt i skrittet som gir ekstra god bevegelighet. 

Buksa sitter fint på, og har bra vind- og vannavvisende egenskaper. Den har to lange glidelåser på siden av lårene, som gir åpning helt inn og god lufting. Buksa har forsterkninger på rumpe og innside legg, og figursydde knær. Den har to frontlommer med glidelås og en romslig lårlomme med glidelås. Justering ved ankelen gjøres ved hjelp av en spenne som klipses fast. Dette fungerer ok, men hempen blir hengende og dingle om du strammer en del. Ellers har den en hempe nederst som kan feste buksa til skoene. Det er også en glidelås nederst for utvidelse av leggen. 

Vi opplever buksa som god å ha på, samtidig som den tar av for en del vær. Denne kan brukes på mange ulike turer. En solid bukse med mange gode detaljer. 

Tierra Lite Track er kun testet i herremodell.

+ Veldig god bevegelighet
+ God lufting 

- Fotstrammingen

Klättermusen Gandalv Pants
Pris: 2200 SEK
Vekt: 595 gram i str L
Farger: Mørekgrå og lysegrå
Materiale: WindStretch og Duracoat

TÅLER DET MESTE: Klättermusen leverer sjelden pingleklær, og heller ikke med Gandalvbuksa. Den kommer i deres eget windstretch-materiale, som både er vindtett og stretchy, og tåler mye. Buksa er vannavvisende og tørker samtidig raskt. Det er ekstra forsterkning i Duracoat på rumpe og knær. Dette er en type ytterbehandling, som er utviklet av Klättermusen for å forbedre slitestyrken, der det istedet for å sy på et ekstra lag legges på et eget belegg. Det sparer både vekt og ekstra sømmer.

Gandalv er ikke en tettsittende modell, med vide lår og legger. Livet er veldig stort - som kan være bra om du har litt ekstra. Det medfølgende beltet fungerer bra, også med sekk. Buksa har en håndlomme, to lårlommer, og en baklomme – samtlige med glidelås. Den føles behagelig å ha på og bevege seg i. Den har figursydde knær, og sømmen i leggen er lagt slik at den ikke skal gnisse. 

Beinavslutningen har et litt tungvindt system for å strammes, med et bånd og en knapp, men dette er nok et av det mest holdbare systemene vi har sett. Det er ingen luftemuligheter, noe den godt kunne hatt, men materialet puster helt ok. Buksa er solid, og funker til de fleste turer, men blir varm på de varmeste dagene. 

+ Solid
+ Værbestandig

- Stor i livet
- Ingen luftemuligheter

PEAK Black Light Softshellpants
Pris: 2000 kr
Vekt: 324 gram i str M
Farger: Mørkegrå, lysegrå og blå
Materiale: EcoRepel / schoeller

MYK OG LETT: Er du ute etter en behagelig bukse, er Peak sin en av de myke variantene. Den har en tettsittende passform, samtidig som den ikke strammer eller klemmer noen steder. I livet skiller denne seg ut ved å ha en bred, elastisk strikk, som fungerer vedig fint.

Buksa har to håndlommer med glidelås, som også er ventilasjonslommer om du åpner opp. Det er en liten glidelåslomme på låret, samt glidelåser i sidene for lufting. På utsiden av knær og nederst på leggene er det et printet prikkemønster, som skal være forsterkningen. Materialet puster godt, og buksa skal være vannavvisende, men blir noe våt om du er ute på tur i litt regn. Den tørker relativt raskt, men du føler deg litt våt en stund etter at det har sluttet å regne. 

Nederst er det en strikk for å stramme inn leggen, og det er også en hempe for å feste buksa til skoen. Håndlommene kommer med en veldig tynn glidelås, som vi er spent på om holder over lengre tid. Men planen er at de skal være usynlige. Knærne er figursydde. Denne buksa er god å ha på, men føles litt mindre som en solid turbukse til all slags vær. Men denne kan også lett brukes til ikke-turdagene.

Denne er kun testet i herremodell.

+ Pusting/lufting
Behagelig

- Blir fort våt

LES OGSÅ: –Tøffere enn vi trodde

LES OGSÅ: UTEs test av stekepanner til tur

LES OGSÅ:  Slik lager du natronkaker på bål

LES OGSÅ: Bli inspirert av UTEs turtips