Orienteringsløpere gjør ikke annet og langrennsfolket har alltid hatt sine lange løpeturer i skog og fjell når de forbereder seg til neste sesong. Nå får stadig flere av oss andre sansen for løping på ulendt underlag. 

UTE ba leverandørene sende stiløpesko for trening og mosjonsløp. Testen ble påbegynt høsten 2013 og ble ferdiggjort i Nordmarka i Oslo våren og forsommeren 2014. UTEs tester har forsøkt å hoppe over de verste gjørmehullene, men alle skoene har utallige landinger på røtter, stein og skogbunn i tørr og våt tilstand. Vekten er per sko på kjøkkenvekten, og det kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Hældropp (forskjellen mellom sålehøyde foran og bak) er det produsenten selv oppgir og i enkelte tilfeller det vi har funnet i andre tester. 

Og dermed har «trail running», som vi i dette bladet gjerne oversetter til stiløping, blitt en av de sterkeste trendene blant de som lager utstyr til friluftsliv. Skomarkedet flommer nesten over av modeller. Her møtes joggeskogigantene, fjellskospesialistene, nisjemerkene innen orientering og ikke minst helt nye skokonsepter som har kommet med en annen viktig trend, barfotløping eller naturlig løping.