La oss først forsøke å plassere turskjorta i friluftsgarderoben: Et skallplagg er den definitivt ikke og det er heller ikke undertøy – selv om noen sikkert vil bruke den som innerste lag. Fra typiske mellomlagsplagg skiller den seg ved at den isolerer mindre.

Turskjorta utretter kanskje ikke det helt store, det er i de små detaljene den virker. Den kan gi den ekstra varmen du trenger når t-skjorta ikke strekker til, den sørger for at sola og vinden ikke treffer huden på armene med like stor kraft, den beskytter mot hissige fjellmygg og knott og – kanskje framfor alt – den kan gi deg opplevelsen av å være mer påkledd og presentabel når du kommer inn på hytta. 

Skjorta, slik vi kjenner den, har røtter fra militæruniformer og er et ytterst fleksibelt plagg. Du kan rulle opp ermene og åpne knappene foran for full lufting eller knappe den helt opp for å holde en stram stil, og holde vær, mygg og vind ute. Brystlommer er praktisk og lett tilgjengelig. Snippen kan brettes opp og beskytte hals og nakke mot sol og vind. I tillegg kan turskjorta lages i forskjellige materialer og snitt avhengig av ønsket spisskompetanse. Tjukk eller tynn, varm eller sval, turskjorter kommer i de fleste varianter.