Liggeunderlagene har blitt testet på ulike turer og på variert underlag. Liggekomfort har vært sentralt og her har vi spesielt sett på liggeflate, tykkelse, ytterstoff (friksjon) og andre detaljer som øker komforten (for eksempel opphøyde kanter). Størrelsen med vekt og pakkvolum har blitt vurdert, i tillegg har vi sett på hvor mye liggeunderlaget isolerer. Her har vi primært holdt oss til oppgitt R-verdi. Målene på liggeunderlagene er det vi har målt. Stort sett varierer dette 1-2 cm fra det produsenten har oppgitt og dette skyldes i de fleste tilfeller at vi har målt det som er praktisk liggebredde/-høyde.

Det er heldigvis lenge siden vi måtte ta til takke med 2 cm plastunderlag hvor du brukte mer tid i løpet av en natt på å flytte på stein og kongler og lete etter den perfekte liggestillingen enn å sove. Med oppblåsbare liggeunderlag på 6-7 cm er overnatting ute blitt nesten like komfortabelt som sengen din hjemme.

Det er to hovedtyper av oppblåsbare underlag: Selvoppblåsbare og de du må pumpe/blåse opp selv. Vi har testet begge deler. De selvoppblåsbare har et skum som nærmest fungerer som en svamp på luft. Skummet suger til seg luft og liggeunderlaget blåses dermed opp. Som regel må du toppe disse underlagene med litt lungekraft, men du sparer deg for en del arbeid og har samtidig et skum som gir en viss isolasjon selv om liggeunderlaget skulle punktere. Ulempen med disse underlagene er at de både veier mer og tar større plass i sekken enn de du blåser opp selv.