Vi kan bruke timevis på å diskutere ski- og smørevalg, men når det gjelder skisko vil vi gjerne ha mindre fram og tilbake med dem enn nødvendig. Da handler det gjerne om å finne et par sko som lar oss være ute så lenge vi vil, uten at det er frosne tær eller gnagsår som stopper oss. Det finnes flere grunner til å legge litt innsats i skovalget. Selve skoen betyr også noe for hvordan skiene oppleves – kanskje mer enn mange tror – ettersom både stabilitet, tyngdeoverføring og fraspark har med skoene å gjøre, og til sist følelsen med underlaget. 

Før var markedet for bindinger delt i to, med SNS-bindinger (Salomon) og Rottefella (NNN-binding). Så kom Salomon med sin egen Prolink-binding, og Fischer og Rossignol lanserte sin Turnamic-binding. Det kostet noen runder i retten, men nå er alle NNN-kompatible. SNS-systemet er inntil videre fremdeles i produksjon, det er kun såler fra Atomic og Salomon som passer på disse.

Vi har fått inn fem langrennsko til test, beregnet på fritidsmosjonisten. Alle skoene er svært tilfredsstillende, med god sålestivhet og følelse med underlaget, som gir god kraftoverføring. Likevel er det noen detaljer som gjør at noen av skoene skiller seg positivt ut.