OM TESTEN

Vi fikk 2018-modellene til testing i mars/ april, og testingen ble gjennomført på Sjusjøen i vår. Vi hadde tre testdager for å vurdere dem på ulikt føre. Under første test var sporene faste og blanke etter at det hadde vært varmt tidligere på dagen, men kaldere ettersom testen foregikk på kveldstid. På test nummer to hadde det kommet rikelig med nysnø dagen i forveien, men det var varmt i sola, slik at føret var svært vekslende – fra ren tørrsnø i skyggen til noe bløt snø i solhellingene.
Siste test ble avholdt i mai på gjennombløt, grovkornet snø. Testen foregikk ved at løperne gikk samme runde på alle skipar. Deretter ble skiene vurdert på ulike forhåndsdefinerte variabler hvor det ble gitt tallkarakter fra 1 – 5, i tillegg til at det ble notert en kommentar. Alle skiene ble gått på flere ganger slik at testløperne fikk kontrollert egne oppfatninger av skiene. Testløperne gjorde egne vurderinger uten å snakke med hverandre.

Et viktig poeng med felleski er at det må plukkes par som er perfekt til løperens vekt og langrennsferdigheter. Produsentene fikk oppgitt høyde, vekt og nivå på testpanelet slik at de kunne plukke skipar deretter. Flere av produsentene tilbyr flyttbare bindinger. Testpanelet valgte å ta utgangspunkt i nullposisjon, altså balansepunktet i skien. Å flytte bindingen framover eller bakover kan påvirke skienes feste- og glid-egenskaper.

Ivrige langrennsløpere, selv uten Birken-ambisjoner, har gjerne flere par ski, egnet for tørrsnø, klisterføre og nullføre. Smørefrie ski har vært tilgjengelig lenge, men de har hatt for dårlig glid til at de er attraktive for de som liker å gå langrenn. Nyheten med felleski er at de er en smørefri ski som lover tilnærmet racing-egenskaper. Mildere og vekslende vintre gjør trolig også sitt til at ski som kan svare på god glid og godt feste under de fleste forhold, appellerer til det brede lag av skiinteresserte.