OM TESTEN

De fleste buksene i testen har blitt testet under svært varierte forhold i over 6 måneder. Det har vært alt fra breturer, ordentlig kalde vinterturer, til litt for varme sommerdager. Enkelte av buksene i testen kom inn noe senere og har dermed ikke vært med på like mange turer. På grunn av ulik testperiode er det vanskelig å si noe om slitestyrke, men de andre egenskapene til buksene har vi fått et godt bilde av. 
Vær og vind: Tåler buksen nedbør, snø og vind?
Pusting og lufting: Samlet vurdering av hvor mye damp og overskuddsvarme som slipper ut enten gjennom stoffet eller lufteåpninger.
Komfort: Bevegelsesfrihet i buksen, fleksibelt stoff, justeringsmuligheter og diverse detaljer som lommer, belte, bukseseler og lignende.
Robust vs. vekt: En samlet vurdering av kvalitet på stoff, glidelåser, slitasje under testperioden, sett i forhold til vekten på buksen.
Totalt: Sammenfatning av punktene over og andre detaljer som ikke faller inn under de punktene. Vær/vind og pusting/lufting er vektet høyest

Softshell eller skallklær på fjellet er en lang diskusjon uten noen samlet konklusjon. Forventer du regn er som regel skall en vinner, men på vinteren er regn sjelden en utfordring, og da har softshell en del egenskaper som gjør at mange foretrekker dette. Det er spesielt når det kommer til pusting og stretch i stoffet at softshell har sin styrke, og begge disse egenskapene er sentrale i svært mange av vinteraktivitetene våre.