Jakkene har blitt testet høst, vinter og vår på varierte turer og i variert vær. Det er vanlig å forholde seg til vannsøyle på regntøy. De fleste jakkene i vår test oppgir en vannsøyle på 20.000, med unntak av Peak Performance, som har 28.000. Den oppleves likevel ikke som betraktelig mer tørr enn de andre. 

Vær og vind: Alle jakkene i testen er både vind- og vanntette, men over tid risikerer du likevel å bli våt. Her har vi vurdert hvor lenge man kan gå med jakken uten å bli våt, samt hvor godt hette og andre ting beskytter mot været.
Pusting/lufting: Hvor godt stoffet puster varierer, samtidig vil store nok lufteåpninger være nødvendig for å få toppscore.
Tekniske detaljer: Hette, stramminger, lommer og andre ting som er med på å skille jakkene fra hverandre. Viktigste er at det som følger med er lett å betjene, så er det litt smak og behag hvor mange og hvor store lommer man vil ha.
Komfort: Mykt og behagelig stoff eller stivt og bråkete? Stretch eller ikke stretch? Dette og andre løsninger som bidrar til å øke komforten er vurdert under dette punktet.
Totalvurdering: Her har de fire andre punktene blitt slått sammen, i tillegg har vi vurdert vekt, pakkbarhet og evt. andre detaljer. 

De klassiske oljehyrene som kystfiskerne sverger til, er sannsynligvis de plaggene som tåler aller mest regn. Det er heller ikke unaturlig at slike klær er førstevalget når du kler opp en treåring for en tur ut i plaskregnet.