/ Sykkel

Sykkelsafari i Telemark

Langt inni Heimdalsheia i Telemark ligger Canvas Hotell. Her bor du i luksustelt, og det er syklingen som står i fokus.

Sist oppdatert 21. september 2018 kl 08.39
Glamping: Luksuscamping slår an. Canvas Hotell er kåret til årets reiselivsprodukt i Telemark. Foto: Canvas Hotell
Glamping: Luksuscamping slår an. Canvas Hotell er kåret til årets reiselivsprodukt i Telemark. Foto: Canvas Hotell

– Coffee?

Desmond fra Zimbabwe banker på døra. Klokka er halv åtte, og vi har enda ikke rukket å ta det morgenbadet vi sverget på å ta når vi våknet. Det får bli en annen dag. Nå er det sykling på planen, etter en større frokost.

Desmond er Canvas Hotells multifikser. Fra kaffeservitør til badstufyrer. Selv er han vant til å jobbe på safari i Afrika, og tilfeldigheter førte til at han møtte på Jan Fasting i Arendal, som ansatte han på Canvas hotell. Han ble helt rørt da han så stedet første gang. 

– Jeg føler meg nesten som hjemme her. Det mangler bare en løve eller tiger for å få følelsen av å være på safari, smiler han. 

For du er langt unna resten av sivilisasjonen når du har kommet deg ut til dette hotellet. Rundt deg er det kanskje ikke løver og tigere, men andre mer lokale varianter.

Det som er denne safariens hovedattraksjon er derimot sykkelstiene.

I verdensklasse påstår mange.

– Dette er det beste stedet i Norge å sykle sti på, sier Jan Fasting skråsikkert.

– Fortsatt jobbes det med å lage et enda større stinett, vi legger ut klopper – planker over myr – og vi bygger broer over juv, forteller han.

Fasting hadde i flere år ansvaret for aktivitetene på 71 grader nord, og har god oversikt over Norges langstrakte land. Han har lenge hatt en drøm om å starte et hotell for stisyklister, og endte like greit opp med et mongolsk telthotell.

At det nå er blitt et luksushotell, med sykling på plakaten, kan han takke både positive grunneiere og ivrige stisyklister for.

Hotellet ligger ved et lite tjern, to kilometer fra veien på Heimdalsheia, midt mellom Nissedal og Drangedal i Telemark. Der veien stopper starter sykkelturen inn til hotellet.

Her er det bygd opp en liten «landsby» av mongolske telt, såkalte yurter. Med treplattinger mellom hyttene, og et samlingstelt i midten der måltidene blir servert og sykkelplanene lagt.

Vi ruller ut av matteltet etter en formidabel frokost, og er klare for å rulle på ordentlig. Endelig skal vi teste sykkelløypene. De skuffer ikke. Slitne lår får kjørt seg, og pusten går som en blåsebelg.

Over blanke granittsva, tørre stier, myrer og hengebroer. Til og med oppover en elv er det mulig å sykle, får vi erfare. Her er det nok stier til flere timers turer på sykkelsetet.

Svasykling, singeltrack, terrengsykling, stisykling – kall det hva du vil, men her vil både den erfarne syklisten og nybegynneren få sine drømmer oppfylt. Du kan selvsagt velge om du vil ha med guide eller ikke. Men guide er å anbefale, mener Fasting.

– Her er det ganske lett å sykle seg bort. Vi jobber jo også stadig med nye sykkelstier, så ikke alle er like enkle å finne. Med guide får du det beste uten å lete, forteller han.

Når du kommer tilbake til hotellet er det slett ikke over. Da venter badstue og et forfriskende bad i tjernet. Middagen er noe av det beste vi har smakt på lenge.

– Jeg kan love dere at dere ikke går ned i vekt etter et opphold her, smiler han.

Canvas Hotell 

Med store svapartier, smale stier og fint terreng er området rundt Canvas Hotell i Telemark et stisykkelmekka. I hovedsak består rutene av svaberg.

Grunneier Per Kveim har bygget bruer, kloppet myrer og vardet stiene, i samarbeid med Jan Fasting.

Terrenget her er fantastisk for entusiastene, og det ideelle stedet å starte med terrengsykling.

Adkomst: Fra Oslo tar det ca. fire timer med bil til Heimdalsheia, og du får nærmere forklaring om veien når du har bestilt overnattingen. Du blir møtt ved parkeringen, der bagasjen blir fraktet helt fram, og du tar sykkelen fatt de siste kilometerne. Du kan også bli hentet på Drangedal togstasjon.

Treungen er nærmeste tettsted.

Overnatting: I de ni koselige yurtene –  mongolske telt – er det både oppredde senger, håndklær og fyr i peisen. Utenfor kan du bade i tjernet etter endt sykkeltur, før du tar turen inn i badstua og lader opp til kveldens treretters.

Publisert 6. februar 2014 kl 15.24
Sist oppdatert 21. september 2018 kl 08.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen