Test av 9 topptursekker

Når turen blir lengre og utstyrsmengden større, trenger du en skikkelig ryggsekk. Les testen av ni sekker for lengre toppturer og flerdagersturer.

Sist oppdatert 2. februar 2015 kl 15.03
ALT DU TRENGER: Her er alle ting du trenger til en lang og utfordrende dag i fjellet. Da trenger du også en rommelig sekk som er god å bære!
ALT DU TRENGER: Her er alle ting du trenger til en lang og utfordrende dag i fjellet. Da trenger du også en rommelig sekk som er god å bære!

Du har selvsagt plass til matpakken, dunisen, brillene og drikkeflaska, men hva med fellene når du skal ned igjen, skarejernene, stegjernene og de ekstra hanskene? Får du utstyret ut igjen av sekken når du trenger det, og får du festet skiene på fornuftig vis?

Hva med isøksa? Og hjelmen, finnes det en egen festeanordning, får du plass i sekken eller må den henge og dingle utenpå?


LES OGSÅ: Ti flotte turrenn

Skiene på sekken

I perioder vil du ha skiene på sekken. Noen ganger fordi det er for hardt, andre ganger fordi det er for bratt underlag til å gå på feller. Mange frikjørere foretrekker et feste foran på sekken, gjerne diagonalt. Det går raskt å feste og løsne skiene, og du får skiene unna kroppen slik at du slipper å snuble i dem. De fleste av sekkene i denne testen har løsninger for å feste på denne måten. På flere av dem er sekken utstyrt med en stropp nede, mens du selv må sørge for å ha en stropp som du kan tre inn på en hempe på sekken og få festet skiene i toppen. Mulighet for A-feste hører også hjemme på en hver topptursekk. Da fester du en ski på hver side av sekken og setter sammen skiene på toppen, slik at formen blir som en A. Robuste spesialstropper nede på sekken er det beste til dette bruket, men på enkelte sekker fungerer det greit å bare bruke kompresjonsstoppene på siden oppe og nede på sekken.

Ryggsekker er til irritasjon og glede. Det er tema for endeløse diskusjoner.

Finner du en sekk som du virkelig liker, vil du sannsynligvis bruke den i mange år.

Vi bad sekkeprodusentene sende sekker de vil anbefaler til Haute Route, den klassiske skituren mellom Chamonix og Zermatt.

Som vanlig når vi tester utstyr er det mye bra. Har du en eldre sekk, er det store sjanser for at en ny gir forbedringer.


Tidligere var sekker laget for generell turbruk og friluftsliv, ofte med hovedfokus på klatring. Sekker designet spesielt for frikjørere kom først i de mindre størrelsene og var beregnet for heisnær kjøring. Nå er funksjoner som glidelåsåpning i ryggen og diagonalfeste for skiene vanlig også på større sekker. Denne testen viser at det er mest sjanse for å bli fornøyd hvis du kjøper en sekk som er spesielt beregnet på ski. På spesialiserte skisekker er festeordninger høyt prioritert, rom for sikkerhetsutstyr som spade og søkestang er standard, og det er ofte kombinert med mange fine detaljer.

Lokk eller glidelås? De fleste av sekkene i denne testen er i alle fall ved første øyekast tradisjonelt utformet med lokk. Tar du av lokket og løsner stroppen, får du tilgang til hovedrommet på sekken.  Det er enkelt, logisk, sikkert (ikke avhengig av glidelåse som kan gå i stykker) og fleksibelt med tanke på plass, spesielt hvis lokket kan heves. Denne løsningen blir aldri avlegs. Men glidelåstilgang til sekkerommet har også sin fordeler. Du får bedre oversikt, slipper å rote rundt i sekken, og du kan legge fra deg sekken i snøen med fronten ned, slik at det ikke kommer snø inn mot ryggen. Noen av sekkene i testen byr på kombinasjoner av disse løsningene, andre supplerer tradisjonell toppinnlasting med en glidelås på siden, som gir lettere tilgang til stegjernene, drikkeflaska eller noe annet du ha lagt nede i sekken.

Fiffige spesialløsninger hjelper lite hvis selve bærekomforten ikke henger med, og for liten plass betyr at du må ty til nødløsninger. Alt dette må være på plass for å gjøre det skarpt testen.

OM TESTEN: Denne testen ble utført av Fri Flyt vinteren 2014.

LES OGSÅ: 10 ting som gjør turen litt bedre

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.08
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.08

ARCTERYX Khamski 48
arcteryx.com
Pris: 2299 kroner
Vekt: 1500 gram

I kjent Arc´teryx-stil gir Khamski et minimalistisk, renskåret inntrykk og robust. Kanadierne har droppen både hull til drikkesystem og lomme på hoftebeltet. Bæresystemet er også enkelt, krummede spiler stiver av ryggen. Den sitter tett på ryggen og føles stabil. Med 48 liter er den en av de romsligste i testen. Hovedrommet i sekken pakkes med vanlig innlasting ovenfra, og du lukker med et romslig topplokk. Men du har også tilgang til rommet fra siden, og med en glidelås som går hele veien, fungerer dette bra. Sikkerhetsutstyr har plass i et eget rom, med lommer til å stikke spadeblad og søkestang ned i. Isøksfeste er en selvfølge, hjelmen må du putte i sekken eller henge utenpå og ski kan festes enten diagonalt bak eller i A-form på sidene. Vi synes sidefestene er puslete. For diagonalfeste på framsida er det en greie slynge nede, men du få sørge for egen stropp oppe. Lokket kan tas helt av, og på toppen er det kraftige stropper for heising og firing i bratte vegger. Arc´teryx har laget en romslig og god skisekk, samtidig som de har gjort noen strenge prioriteringer. Trenger du drikkesystem på skitur? Hvis ikke er Khamski 48 en god kandidat.

Pluss:
God plass, god å bære
Valgfritt skifeste.
Tilgang til hovedrom fra siden.

Minus:
Mangler lommer på hoftebeltet.
Ikke egne lommer for briller og hjelm.
Få justeringsmuligheter.

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.20
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.20

BERGHAUS Arete 35
berghaus.com
Pris: 1199 kroner
Vekt: 980 gram

Med vekt på under en kilo er Berghaus Arete 35 den letteste i testen, og skal du gå flerdagers tur med denne får du nok følgets letteste sekk. Men det er fare for at kompisene må ta deler av bagasjen, her sliter du med å få plass, spesielt siden lokket ikke kan heves. Dette er i utgangspunktet en klatresekk, og den har et splittet hoftebelte som gjør at du lettere kommer til klatreselen. Lomme på hoftebeltet må du klare deg uten. Ryggen er polstret med luftlomme på midten. En fleksibel plate i ryggen stiver av konstruksjonen, her er det ingen spiler eller ramme. Vi synes den sitter godt. To isøksfester er en selvfølge hos klatreorienterte Berghaus, men det er ikke mye spesialtilpasning til lange skiturer her. Rom for sikkerhetsutstyr mangler, hjelmen blir hengende utenpå (du får ikke plass i sekken) og skifestemulighetene er A-feste med forholdsvis spinkle reimer. Topplokket er forholdsvis romslig, med innvendig og utvendig lomme. Foran er det sydd fast løkker, slik at du kan lage ditt eget festeopplegg for utstyret du ikke får plass til i sekken. Dette er et lett og kompakt alternativ som kun fungerer til flerdagers skitur dersom du er svært, svært disiplinert i pakkingen.

Pluss:
Lett, også antall litt tatt i betraktning
Løkkene på framsida av sekken gir fleksibilitet

Minus:
Lite plass her
Ikke eget rom for skredutstyr
Mangler diagonalfeste
Kun pakking fra toppen

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.43
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.43

BLACK DIAMOND Alias 35
blackdiamondequipment.com
Pris: 1499 kroner
Vekt: 1370 gram

Med 35 liter er Black Diamond Alias 35 blant sekkene med lavest oppgitt volum, men den overrasker med forholdsvis god plass. Sekkerommet smalt, men høyt på denne sekken, som virker mer orientert mot klatring enn ski. Bæresystemet har mange justeringsmuligheter og sekken er stivet av med spiler. Hoftebeltet er halvbredt og har lomme på den ene siden. Drikkeslangen får ligge lunt i den ene skulderstroppen. Sekken pakkes fra toppen på tradisjonelt vis, du har to store rom, pluss en liten nettinglomme til småting. Under det fleksible topplokket kan hjelmen festes. Black Diamond har lagt ekstra flid i rommet for sikkerhetsutstyr foran. Her er det ekstra stoff som kan foldes ut, slik at utstyret lett kan settes på plass, og så komprimerer du med en glidelås etterpå. Ski festes både med A-frame (litt spinkle stropper) og foran. Isøksbladet stikkes inn i en lomme bak og håndtaket festes i strikk lengre oppe. Vi har kjørt mye på ski med Black Diamond-sekker tidligere

Pluss:
Fint rom for sikkerhetsutstyr
Isolasjon for drikkesystem

Minus:
35 liter er lite
Kun innlasting fra toppen

 

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.50
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.07.50

DEUTER Guide Tour 45+
deuter.com
Pris: 2300 kroner
Vekt: 1960 gram

Tyske Deuter er en ren sekkeprodusent som er kjent for kvalitet. Det er ingen tvil om at de mener alvor med sin Guide Tour 45+, som har et kraftig bæresystemt med solid hoftebelte og ventileringskanal mellom to store puter i ryggen. Ryggen er stivet opp med kryssende spiler, og i tillegg har du et sitteunderlag du kan ta ut. Lomme på hoftebeltet er droppet til fordel for utstyrsslynger. I tillegg til vanlig pakking fra toppen har sekken en glidelås på den ene siden som gir tilgang til hovedrommet. Sekken har eget rom for sikkerhetsutstyr og kraftige stropper på sidene for A-feste av ski. Det er også en stropp for diagonalfeste bak, men her er det A-festet som er prioritert. Sekken kan komprimeres nede uavhengig av skifestet. Isøksfestet er bra, men på en så forseggjort sekk er det litt skuffende at det ikke er eget hjelpfeste. På den annen side er det gode sjanser for å få plass til hjelmen under det hevbare lokket. Deuter Guide Tour 45+ er på mange måter bygget som en større sekk, og både bæresystemet og de robuste detaljene bidrar til at den har testens høyeste vekt. Flere konkurrenter ser mer moderne og smekre ut, men Deuter leverer kvalitet, slitestyrke og komfort. 

PLUSS:
Kraftig og solid.
Fleksibelt festesystem til både ski og annet utstyr på utsiden av sekken.
Testens mest avanserte bæresystem.

MINUS:
Høy vekt.

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.08.22
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.08.22

GREGORY Targhee 32
gregorypacks.com
Pris: 1299 kroner
Vekt: 1840 gram

Gregory er en ren sekkespesialist som nå er under samme eierpapaply som Black Diamond. Bæresystemet virker kompakt og solid, hoftebeltet er minimalistisk, men har lomme og justeringsmuligheter i begge ender. Drikkeslangen kan ligge isolert i den ene skulderstroppen. Men hovedpoenget du må ta stilling til er at hovedrommet kun har tilgang med glidelås i ryggen. Vi synes det fungerer bra. Sikkerhetsrommet foran har egne fester for spade og søkestang. Med 32 liters pakkvolum er det bra å ha netting for å feste hjelmen utenpå. Når du skal feste skiene kan du velge mellom kraftige stropper for A-feste på sidene eller diagonalfeste bak. Isøksfesten er også gode. Sekken har ikke topplokk, men den har et lite rom på toppen hvor du for eksempel kan legge brillene. Vi synes sekken er i knappeste laget, men får du det du trenger ned i en Gregory Targhee 32 er den et godt valg.

PLUSS:
Innlasting i ryggen
Mange gode løsninger
Store og solide stropper på glidelåser, lett å operere med hansker.

MINUS:
Liten
Mangler topplokk og dermed fleksibilitet.

 

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.08
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.08

HAGLÖFS Rand 40
haglofs.no
Pris: 1750 kroner
Vekt: 1770 gram

Det er lenge siden Tights-serien gjorde Haglöfs til allemannseie i norske hjem, og det Asics-eide svenske spisser stadig produktene mer mot bratte aktiviteter. Bæresystemet på Rand 40 er justerbart i lengde. Praktisk for å få tilpasset sekken riktig. Den er stivet av med en ramme hele veien rundt i tillegg til en kraftig spile midt på ryggen. De 40 literne er fordelt på et stort hovedrom og sikkerhetsrom foran. Skiene festes helst med A-feste, det er forberedt med solide stropper. Det er også mulig å feste ski bak på midten. Isøksfestet er solid for to økser, mens hjelmen må finne sin plass under topplokket, som kan løftes opp og eventuelt tas helt av. Den har hull til drikkesystem, men ingen isolering av slangen.

PLUSS:
Mye justeringsmuligheter
Gode lommer på hoftebeltet.

MINUS:
Litt plundrete justering av rygglengde

 

LES OGSÅ: Nesten jackpot på Storehesten

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.18
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.18

MAMMUT Spindrift Guide 35
mammut.ch
Pris: 1800 kroner
Vekt: 1820 gram

Haute Route er sentralt for Mammut, som holder til i Sveits. Spindrift Guide 35 virker romsligere enn sine 35 oppgitte liter. Sekken stives av med spiler, har et kompakt og polstret bæresystem og uavhengig hoftebelte med en lomme og en utstyrsslynge. Hovedrommet pakkes fra toppen, men du har også tilgang gjennom glidelås fra siden. Den er buet for å fungere bedre. Når du må bære ski på sekken har du fritt valg, kraftige borrelåsstropper til A-feste og en kraftig stropp for diagonalfeste. Sikkerhetsrommet foran er på plass, innvendig er det trykt på gode tips til hva du kan gjøre når ulykken er ute. I det hele tatt sparer ikke Mammut på detaljene på denne sekken, som også har nettingfeste for hjelmen og isøksfester med beskyttelse rundt øksebladet. Alle detaljene og den robuste utførelsen gjør at dette også er blant de tyngre sekkene i testen. 35 liter er i minst laget og du skal være flink til å pakke. Men ellers har Mammut levert et bortimot prikkfritt alternativ.

PLUSS:
Solid, samtidig som det er lite som mangler.
Gode festeordninger. Hjelmfeste.
Borrelåsstroppene for a-feste og solid for diagonal.

MINUS:
Litt lite plass

 

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.22
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.22

ORTOVOX Haute Route 45
ortovox.com
Pris: 2299 kroner
Vekt: 1960 gram

Ortovox har like godt kalt sin sekk Haute Route 45, så da burde både bruksområde og romslighet være garantert. Bæresystemet er godt polstret med en hesteskoformet pute i ryggen. Den har et bredt, fast hoftebelte med splitt for tilgang til utstyr på klatreselen. Utstyrsslynge og lomme er det også plass til. Hovedrommet nås både fra toppen og med glidelås i ryggen. Hjelmen festes i et nett som kan flyttes rundt bak på sekken. Bladet på isøksen stikkes inn i en beskyttende lomme av slitesterk gummi.  Skiene festes med brede stropper til A-feste eller en løkke i bunnen av sekken for diagonalfeste foran. På denne sekken har du ikke noe tradisjonelt topplokk, men den har tre rom, deriblant et dedikert sikkerhetsrom for spade og søkestand. Det er hull til drikkesystem, men ikke isolasjon. Tross navnet gir Ortovox-sekken følelsen av en vanlig frikjøringssekk blåst opp til romsligere volum. Det kan appelere til mange.

PLUSS:
Mange bra løsninger og bære- og festeanordinger.

MINUS:
Mangler noe fleksibiltet uten lokk.

 

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.29
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 13.09.29

OSPREY Kode 42
osprey.com
Pris: 1400
Vekt: 1800 gram

Osprey har sekker og fans innenfor de fleste kategorier utendørssport og friluftsliv. Kode er den dedikerte skiserien og 42-literen er den største av variantene. Bæresystemet er basert på én hesteskoformet spile. Den har ergonomisk ryggplate, fast hoftebelte med to relativt store lommer og isolert kanal for slange fra drikkesystemet i skulderstroppen. Hovedrommet nås både fra toppen og med glidelås i ryggen. Sikkerhetslomme i front med tydelige fester for spade. Hjelmen får du plass til under topplokket, som har tre mindre rom. Topplokket kan ikke heves eller tas av. Skiene kan festes både med A-feste og diagonalt foran. Solide stopper for begge typer løsning. Her har du også et dedikert snowboardfeste. Vi liker også godt de store og hanskevennlige glidelåshempene. En svært gjennomtenkt sekk med svært få mangler.

PLUSS:
Store glidelåshemper.
Elegant opplegg for ryggåpning

MINUS:
Ikke justerbart topplokk.

LES OGSÅ: Tips til kalde skidager

LES OGSÅ: UTEs test av stekepanner til tur

LES OGSÅ: Slik lager du natronkaker på bål

Publisert 2. februar 2015 kl 13.55
Sist oppdatert 2. februar 2015 kl 15.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen