Test av hjelmer for topptur

En hjelm til toppturer på ski bør helst være lett og godt ventilert, og samtidig gi ekstra beskyttelse mot fall. UTE har testet 10 hjelmer som egner seg for topptur.

Sist oppdatert 20. januar 2020 kl 05.27
HJELM FOR TOPPTUR: Vi tester hjelmer både oppover og nedover, for å finne den mest komfortable og beste hjelmen til toppturen. Foto: Sandra L. Wangberg
HJELM FOR TOPPTUR: Vi tester hjelmer både oppover og nedover, for å finne den mest komfortable og beste hjelmen til toppturen. Foto: Sandra L. Wangberg

En hjelm til topptur kan godt være samme hjelmen som du bruker i bakken. Men er du opptatt av å minske vekten, og kanskje også ha på deg hjelmen på vei oppover, er det flere løsninger å tenke på ved kjøp av hjelm. Mange er opptatt av vekt, da det som regel er nok å ha med seg på turen oppover, og dermed blir vekten et vesentlig kriterium. Når intensiteten er høy oppover fjellsidene vil du også sette pris på god ventilering. Mange tar skiene fatt på kveldstid også, og da vil praktiske løsninger som hodelyktfester være lurt.

Flere av hjelmene har en såkalt in-mould-konstruksjon, der skallet og innermaterialet er laget i ett. Det er med på å kutte vekten og gjør hjelmen mindre. Innerpadding gjør hjelmen mer komfortabel. Kan den i tillegg tas ut og vaskes eller byttes, er dette et pluss. 

Er du blant dem som snuser på randonnée-konkurranser, bør du vite at det internasjonalt nå kreves dobbel sertifisering, altså at hjelmen er godkjent både til oppover- og nedoverturen. Hittil er det ikke påkrevd i Norge, men mye tyder på at det vil komme også hit etter hvert.

Fri Flyt har testet en rekke nye skihjelmer her.

ALPINKLATREHJELMER
Denne typen hjelmer, som Skitrab Attivo, er det flere leverandører som har – og mange som bruker i forbindelse med topptur. Merk at disse kun er godkjent til såkalt mountaineering, eller alpinklatring, med EN 12492-sertifisering. De er lettere på hodet, men gir mindre beskyttelse enn de godkjente skihjelmene.

MIPS
Hjelmer som er utrustet med MIPS (Multi-directional Impact Protection System), er laget for å minske hodets rotasjon ved et slag. Beskyttelsen bygger på et ekstra lag på innsiden av hjelmen, som kan gli på hjelmens innside ved slag og ytre påvirkning. Dette blir i tester bevist å gi ekstra med beskyttelse for hodet. Foreløpig er det få skihjelmer med MIPS. I denne testen er det kun Dynafit St Helmet som har det.

SERTIFISERINGER AV HJELMER
Det er hovedsakelig to ulike sertifiseringer som brukes på ski-og klatrehjelmer.
UIAA 106 og EN 12492-standarder tester og godkjenner hjelmer for eksempelvis fallende steiner, og ble i utgangspunktet laget for klatrehjelmer.
EN 1077-standard tester og godkjenner hjelmer for alpin skikjøring, hvor største belastning skjer i kollisjoner eller når skikjøreren faller. Statistisk kommer den største belastningen på siden eller bak på hjelmen. Denne standarden deles videre opp i klasse A og B, som i hovedsak forteller hvor stor del av siden og bakhodet som er beskyttet av hjelmen.

 • Rando for ferskinger

Om testen

Vi ba om produsentenes anbefaling for toppturhjelmer, og fikk tilsendt et utvalg ulike hjelmer. I testen har vi ikke undersøkt slitestyrke eller hvilke påkjenninger de tåler, men vi har lagt vekt på ventilering, komfort, vekt, og ulike praktiske løsninger som brilletilpasning, hodelyktfester og lignende. Vi har valgt å ikke legge vekt på utseende, da dette blir en individuell vurdering. Vekten er oppgitt uten beskyttelsestrekk eller oppbevaringstrekk for de som har det.

Test-av-toppturhjelmer-crop1280
HJELM FOR TOPPTUR: Vi har testet hjelmer både oppover og nedover, som her med Salomon MTN Lab. Foto: Erlend Sande
Publisert 20. januar 2020 kl 05.27
Sist oppdatert 20. januar 2020 kl 05.27
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen