Det kan godt være at det er sunt å kjede seg. Men man trenger ikke å gjøre det hele tiden. UTE har samlet ni utendørs aktiviteter som kan passe bra i høstferien.   

  1. PUMPTRACK

En sykkel egner seg til mer enn å komme seg hit og dit. I pumptracken er den store øvelsen å ikke tråkke, men i stedet å få med deg farta fra forrige kul over og inn i neste. Så lenge du holder seg til de få reglene som er, så er det plass til både store og små: Følg kjøreretningen og ha hjelmen på. Det koster ingenting å være i pumptracken, og sykkelbanene popper opp flere og flere steder. Husk mat og drikke, for her kan dere fort bli værende noen timer. 

LES OGSÅ: Oversikt over pumptracks i Norge  

 

2. TELTTUR 

Ikke noe galt om hus, hytte og hoteller, men telt kan være ganske trivelig, særlig hvis du får plassert det på et fint sted. Her er det selvsagt kjekt med voksne som vet akkurat hvor på forhånd, og at veien dit er overkommelig. En fast teltbase gjør at man kan ta korte og lengre turer etter hva som passer, enten dere slår det opp i nærområdet, eller ved foten av et fjell. Mangler dere telt eller lavvo, sjekk med BUA, eller noen dere kan låne av?  

LES OGSÅDen første teltturen med barn

UTE-TV: Slik finner du en bra teltplass

3. FISKETUR

Blir det ikke fisk, blir det uansett en tur. Men det er selvsagt ekstra gøy når man får noe på kroken. For voksne er det dessuten veldig moro når barna vil være med på fisketur. 

LES OGSÅ: TUR MED BARN – triksene som gjør at du får napp

4. GRILL EN MARSHMELLOWS  

Menneskelig bruk og kontroll av ild strekker seg trolig så langt som 1,7 millioner år tilbake. Ild gjorde det mulig for mennesker å holde seg varme i kaldt vær og å overleve i kaldere klima, og det holdt farlige rovdyr unna. I våre dager bål mest knyttet til noe hyggelig å samles rundt, i tillegg til den gode varmen. Brødskiva med hvitost smaker bedre etter en tur innom bålet, små forundringspakker i folie egner seg like godt på bål som på grillen. Og siden det er høstferie: Hvis lenge ikke er vant til hvite, myke sukkerputer hver dag, så er sjansen stor for at øvelsen med å karamellisere skallet på en slik måte at det myke inni smelter, uten at det blir brent, er noe som vil holde dere opptatt en stund. 

LES OGSÅ: UTEs beste turmatoppskrifter  

5. BESTIG ET FJELL

Det er lett å undervurdere barnas kapasitet. De er ofte like spreke som de voksne hvis motivasjonen er der. Det er en god følelse å nå toppen av et fjell, selv om man må ta hele dagen til hjelp. Vi har funnet fram tre forskjellige fjellturforslag som kanskje kan være til inspirasjon:

Ekkertinden i Sunndalen 

Tekoppstetten i Lofoten   

Innerdalstårnet i Trollheimen

 

6. VIA FERRATA – BRATTVEIEN TIL TOPPS

Det er spennende å gjøre noe for aller første gang, og Via Ferrata er fremdeles ganske nytt i Norge. Men noe må det være, som gjør  Via Ferrata veldig populært enkelte steder Via Ferrata er en tilrettelagt fjellsti med faste sikringsmidler som stålwire, bøyler, stiger og bro, og forutsetter ikke klatreerfaring. UTE laget oversikten over alle via ferrataene i Norge. Kanskje er det ikke så langt til den nærmeste, der dere er i høstferien?   

LES OGSÅ: UTEs oversikt over Via Ferrata-ruter i Norge

7. LAG MATEN UTE 

Er barna glad i å hjelpe til på kjøkkenet, kommer de til å digge å kokkelere på primusen. Bare det å flippe fiskekaker og karbonader er morsommere i turstekepanna. Hvem bryr seg om at pannekaka er perfekt rund, når den uansett smaker som den skal? Kanskje finner dere blåbær i skogen til å ha på?  

LES OGSÅ: Pannekaker med voksenvri 

 

8. OVERNATT I EN TRETOPPHYTTE

De fleste skogsturer går inn og ut på en dag – og så hjem igjen. Men det finnes overnattingsmuligheter i skogen, uten at du må kunne en eneste speiderknute. Det å overnatte i en tretopphytte kan være ganske spennende i seg selv. Å våkne opp et sted mellom trærne er i hvert fall noe ganske annet enn å våkne opp hjemme i sin egen seng. Og siden dere likevel er i skogen, så er det kanskje annet å gjøre og utforske?  

LES OGSÅ: En liten skogsferie 

 

9. GRAV ETTER GULL

Gullgraving er kanskje ikke i tankene når du er på skogs- eller fjelltur. Men en bekk eller elv dere passerer, kan inneholde gull uten at du vet det. Det høres helt utrolig ut, ikke sant? Det vanligste for hobbyletere er derfor å lete etter gull i løsmasser, for eksempel ved å vaske sand og grus i bekker og elver. De mest kjente stedene i Norge er gullgruvene i Eidsvoll, Bømlo, Bindalen, Svartdal og Biddjovagge i Finnmark. Men undersøkelser gjennom årene viser at det er funnet mange andre steder i løsmasse også. Det finnes noen få gulltravingsentusiaster. Vi har laget en ABC om du vil komme i gang med gullgraving uten at dere trenger å dra helt til Alaska. 

LES OGSÅ: Kom i gang med gullgraving

«Det å borre og sprenge i fjell er det få av oss som kan, eller har tillatelse til å gjøre. Dermed er gull i løsmasse mest aktuelt å finne med en vaskepanne.»

Morten Leo Mathisen, hobbygullgraver