Rute: Nordkalottruta starter i Kautokeino i Finnmark, og ender i Kvikkjokk i Sverige, eller en alternativ rute til Sulitjelma i Nordland. Ruta går gjennom flere vernede områder, blant annet Øvre Dividal nasjonalpark, Abisko nasjonalpark, Reisa nasjonalpark og Padlejanta nasjonalpark. 

Vanskelighetsgrad: Ruten er en oppmerket sommersti, og er derfor uten markeringer på vinterstid. Terrenget er krevende, og ruta anbefales ikke for uerfarne.

Overnatting: Det finnes flere hytter langs ruten. Noen steder er imidlertid avstanden mellom hyttene lang, så man bør ha med seg telt.

Totallengde: Den oppmerkede sommerstien er 800 kilometer lang.

Tidsbruk: 4-6 uker

Reisen hit: Fly til Alta, deretter buss til Kautokeino. Det er flere steder på ruta man kan gå inn/av, alt etter som hva som passer. På hjemveien tok vi buss og tog fra Kvikkjokk til Tromsø.

Jeg sitter på flyet på vei fra Tromsø til Vestlandet, og det siste studieåret i bacheloren min. På fanget ligger Erik Bertrand Larsens bok om mental trening, og i hodet mitt surrer sitatet jeg akkurat har lest. «Om 20 år fra nå vil du angre mer på tingene du ikke gjorde enn det du gjorde. Så kast loss, la vinden ta tak i seilene. Drøm. Utforsk. Oppdag.».  Score, tenker jeg. Dette sitatet burde alle leve etter.