Det går fortere og fortere i skisporet. Så fort går det at det godt kan være at det blir normalt å gå på ski med hjelm i framtiden. Men for oss som ligger bak femåringer og treåringer i langrennsløypa går det ikke så innmari fort. Tvert i mot. Egentlig er det ganske behagelig tempo, noe man burde ta seg tid til å nyte, for sjansen er stor for at det bare er et tidsspørsmål før de kommer til å rykke ifra. Er det rart at jeg skvetter når femåringen plutselig skjærer ut av skisporet og tar sine aller første skøytetak? Det er forbløffende å se på. Hvor kom det fra? 

– Det er mer naturlig med skøyting for barn enn å gå klassisk, sier Thomas Losnegard.

Ikke bare er han langrennsfar selv. Han forsker også på langrenn ved Norges idrettshøgskole.  

– Før barna er fem, er det vanskelig å skøyte, da er det lettere å bare gå i et spor. Men fra seks års alder er det hensiktsmessig å skøyte, for dette lærer de sjøl. Det viktigste vi foreldre kan gjøre er å ikke hindre barna i et bevegelsesmønster, sier han.  

 

Husker vi det ikke selv fra vi var små? Lekte vi sisten, gjaldt det å komme seg unna. Om vi hadde ski på beina spilte ingen rolle. Var det gøy å bygge hopp, gikk vi opp igjen en gang til uten å tenke oss om. Det gjorde ikke noe å bli dytta overende en gang, så lenge vi landa mykt. 

– Det å ha frihet i bevegelsen er bra for ungene. Skøyting er ingen stilart. Det heter jo friteknikk, minner Losnegard om. 

«Det er mer naturlig med skøyting for barn enn å gå klassisk.»

Thomas Losnegard, langrennsforsker ved Norges Idrettshøgskole

Barn liker å bruke minst mulig krefter og de liker fart. Skøyting er mer effektivt enn klassisk, fordi det går raskere med samme energiforbruk. En mulighet for å lære barna å skøyte er å droppe festesmurningen og velge det riktige terrenget. 

– Det beste er å ikke starte med en bratt bakke, men la heller barna få lov til å leke på ski i et miljø som de trives i. Slik kan de få eksperimentere selv. Husk at alle geniale tekniske oppfinnelser kommer av at folk har løst det på sin måte. Som V-stilen. Eller høydehopp med ryggen til, sier Losnegard.

 

I skiklubben Lyn begynner ikke juniorene med skøyting før i 10-11-årsalderen. I sju-åtteårsalderen introduseres barna for rulleski, og da fortrinnsvis friteknikk fordi det er lettere å simulere til snø enn klassisk. Kollega og Lyn-oppmann Eivind Eidslott ser verdien av å få inn teknikken så tidlig som mulig. Med fire barn har han vært gjennom prosessen noen ganger.

– Når vi går på rulleski kommer jeg baksende bak, mens døtrene våre driver framover i dobbeldans. Det er lett å avsløre at jeg – som begynte etter at jeg ble voksen – fortsatt er en nybegynner. Jeg får jo masse instruksjon av døtrene mine, men de er litt utålmodige som pedagoger. De forventer jo at jeg skal lære teknikken mye raskere enn det jeg faktisk gjør, sier Eidslott.   

LES OGSÅ: Sjusjøen – verdens beste langrennsløyper

Mange betrakter fremdeles skøyting som en arena-aktivitet, noe som henger igjen med en del konservativ løypekjøring mange steder. Men kanskje er det på tide å legge vekk den forestillingen? Det å skøyte over langstrakte vann gjør at du ikke trenger preparerte spor i det hele tatt. Når det er hardt og skarpt føre, kan du komme både langt og raskt avsted. 

Når det er halvdårlige vintre og vanskelige smøreforhold, er skøyteskiene lettere å ty til.  

Losnegard forlater gjerne skisporene med skøyteskiene når tiden er inne for det. 

– Drar du på Valdresflya i mai og det er hardt i terrenget, hvilken frihetsfølelse gir ikke det med skøyteski? Jeg har skøyta opp på Rasletind jeg, i mai. Det gir en helt annen følelse enn å gå med festesmurning, sier han.

UTEs LANGRENNSSKOLE: Kan du skøyteteknikkene?

En fordel med blanke ski er at det betyr mindre tid på smøring og rens. Dette betyr kanskje også at skiene som var passe i fjor kan være optimal skøytelengde i år?

I såfall mer tid til ski og mindre tid på utstyr for oss foreldre også. 

– Ikke minst. Det blir mer tid til ski. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere barn får lov til å gå på blanke ski, sier Losnegard.

HVOR ER DET FINT Å ØVE? 

Velg riktig terreng. Har dere skilek-områder i nærheten, er det et fint sted å tilbringe noen timer. Det er ikke alltid at barna vil gå på tur. Vil dere på tur, gjelder fortsatt det gamle trikset å starte et sted som er høyere enn der dere ender turen. Det er lettere å holde motivasjonen oppe enn i bratte motbakker, og dere kan bruke terrenget til å utforske teknikker og la barna få lov til å leke på ski og trives. 

 

DISSE STEDENE ER KJENT FOR GODE SKØYTELØYPER

En normal skiløper som vil gå World Cup-løypa i Holmenkollen vil slite, fordi den er for hard og krevende. Her er tre steder som er kjent for å ha bra fristil-løyper:  

1. SJUSJØEN

2. GEILO 

3. GAUSTABLIKK

Test av pulsklokker med GPS