Marit Nore

Marit Nore (27) jobber som kite manager for Lapoint og som frilansjournalist. De siste fem vintrene har hun bodd på Haukeliseter fjellstue, der hun holder kitekurs og camper i helger og ukedager. Resten av året reiser hun til varmere strøk for å trene, ha camper og lage kitefilmer. I fjor var hun i Sør-Afrika, Sardinia, Portugal, Tyskland, Egypt og Brasil.

– Stavanger turistforening er nå stolte av å tilby toppturer innenfor eget hotellområde, sier Erik Bengtsson. Han står oppe på en gigantisk snøtopp på parkeringsplassen utenfor fjellstua. Stormen Nina har vært på besøk, og det er vanskelig å skille mellom biler, bygninger, vei og parkeringsplass. Alt er nedgravd i metervis med snø.

LES OGSÅ: Kortreist skiglede

Midt på fjellet mellom øst og vest, på 1000 meters høyde, ligger Haukeliseter fjellstue. DNT-hytta ligger ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark og er omringet av fjell som lokker selv de mest kresne topptursentusiastene. Fjellvannet nedenfor hotellet er lekeplass for hundrevis av snøkitere i vintersesongen. Om sommeren padler barn og voksne i kajakk, gjerne med fiskestanga i båten.
På ettermiddagen innlosjeres gjestene i stampen utenfor setra. Svette turkropper og god stemning. Folk snakker om kitekurset de har vært på, toppen de har besteget eller det komiske fallet de hadde i Røldal. Om kvelden serveres lokal mat i tre retter.

Det snør ofte og mye utenfor fjellstua. Ankomst og avreise er avhengig av trygge kjøreforhold og en åpen vei. De som opplevde stormen «Nina» har fått et nytt syn på hva som kan kalles for ekstremvær og mye snø.
– Vi måtte ha full vinterbekledning og skibriller for å bevege oss mellom bygningene på setra, og vi satte opp tau for at folk ikke skulle gå seg vill mellom bygg som bare ligger ti meter fra hverandre, forteller Rasmus Fjørtoft, ansvarlig for arrangementer og marked på Haukeliseter.
En natt jobbet både brøytemannskap og ansatte på spreng for å grave frem veier, innganger og biler. Det var nesten umulig å holde tritt med de enorme mengdene med snø som samtidig lavet ned.
– Vi fikk ut 30 gjester som skulle østover, mens de som skulle vestover fikk noen bonusdager på setra, sier Fjørtoft. Han måtte ha hjemmeundervisning for to barn som ikke kom seg til skolen.

LES OGSÅ: Drømmefjellturer

Foto: Pål Rype

Haukelifjell

Haukeli fjellområde ligger i Sør-Norge, midt mellom Stavanger, Oslo og Bergen. Området ligger i Vinje kommune i Telemark og Odda kommune i Hordaland
Haukelifjell er kjent for sine snørike vintre og blir ansett som en «snøsikker» destinasjon. Her finnes det mange aktiviteter og utfordringer: vårskiturer, topptursamling for jenter, vårmatfest, årlig 17-mai arrangement, jakt og fiske, turer og padling, topptursamling for barn, fersking til fjells-kurs, pilates- og yoga, «Fjell Gourmet», vilthelg, levende rollespil, Kvistede skiløyper, snøkiting, topptur, isklatring, hundespannkjøring og skredkurs.

Haukeliseter drives av Stavanger Turistforening og er landets mest besøkte turisthytte. Her kan du få overnatting i forskjellige prisklasser, fra rom med dusj, toalett og oppredde senger til enkel og rimelig losji.
Adkomst: Haukeliseter ligger fire kjøretimer fra Oslo (285 km) og drøyt tre timer fra Bergen og Stavanger. Haukeliekspressen kjører fra både Oslo, Bergen og Stavanger.

Per Edvard Jonson (30) var en av dem som var snøfast, og måtte bli fire dager lengre enn planlagt. Ganske greit syntes han, og brukte dagene til å kite. Med all snøen kunne han til og med kite over taket av Haukeliseter.

– Det var spennende å oppleve ekstremværet da det stod på for fullt. Det snødde så mye at vi ikke kunne se noen ting, og det var nesten umulig å holde seg på beina i de sterkeste vindkastene, forteller han.
Det er få som kan forestille seg at det knøttlille skisenteret på Vågsli kan tilby kvalitetskjøring i pudder som kan sammenlignes med alpene. I bakken finner du både barnebakker og mer utfordrende nedkjøringer, mengder med pudder og park med hopp og rails. Utenfor løypene frister skog, urørt snø, klippehopp og snødekte steiner.
– En fantastisk plass, og det er nesten aldri kø i heisen. Vi har ofte gleden av å kjøre de første sporene i nylagt snø, sier Per Edvard.

Toppene i området er bratte og utfordrende. Hit kommer frikjørere fra nært og fjernt for å kjøre linjer og skrenter fylt med pudder. Men, det gjelder å være forsiktig. De mest populære turene er i overkant av 30 grader bratte, og er derfor svært utsatt for skred.
– Fjellområdet ligger høyt, og er utsatt for mye snø og sterk vind. Dette er faktorer som øker mulighetene for skred, forteller Rolf Bergstrøm. Han har holdt skredkurs her i 30 år.

På nettsiden varsom.no kan du sjekke risikoen for snøskred i områder hvor du skal bestige topper. Men, lav skredvarsel er fortsatt ingen garanti.
– Det løsner skred på de fleste toppene tidlig på vinteren, for eksempel renna på sydsiden av Storenup. Siden det er så mye snø er skisesongen lang på Haukeli. Dermed åpner det seg fantastiske muligheten når snøen er mest stabil på vårparten, sier Bergstrøm.

LES OGSÅ: Porten til vidda

 LES OGSÅ: Snickerskake til turen