NYE BØKER

Sigurd Rønningen er UTEs bokanmelder. Han har slukt friluftsbøker siden han leste i filler Speiderhåndboka som liten, og regner bautaen Koloss av Finn Alnæs som en av sine største fjellopplevelser.

Man blir bråstille i møte med Erling Kagges siste sprell – eller snarere mangelen på sådan. Eventyreren, kunstsamleren og forleggeren som har brukt livet til å utforske verdens ytterpunkter har begått en bok som tross sitt beskjedne omfang og lavmælte stil står som en bauta motstrøms de dominerende strømningene i vår tid.

«Stillhet» er en høyttaler på mute, et dypdykk hinsides flatskjermene i en samtid med støy i alle kanaler. Alle elementer i denne boka, fra smussomslaget via coveret til bildevalg og tekstoppbygging, signaliserer at «Stillhet» er et inderlig, personlig prosjekt fra Norges sannsynligvis mest støyende redaktør.

STILLHET I STØYEN STID

ERLING KAGGE

Kagge Forlag

Pris: 299,-

Resultatet er like fengslende som det er forbløffende.

Gjennom 33 korte kapitler belyser Kagge stillhetens mange aspekter og kvaliteter i en helhet som framstår både som ny, pirrende og innsiktsfull. Selv skildringen av den monotone ensomheten underveis til de tre geografiske polene Kagge har på CV-en framstår som filosofisk ferskvare. For forfatteren graver dypt: Det er den indre stillheten Kagge på sobert vis setter et helhjertet søkelys på og et godt stykke på vei lykkes i å destillere: 

«Å stenge verden ute handler ikke om å snu ryggen til omgivelsene, men det motsatte: Se verden litt tydeligere, holde en retning og forsøke å elske livet». 

Høres kanskje ut som en støyete selvhjelpsbok, men tro meg: Det eneste du sitter igjen med etter 128 sider er absolutt stillhet.

LES OGSÅ: Portrettintervju med Erling Kagge 

LES OGSÅ: Anmeldelse av Therese Bertheau – tindebestigerske og lærerinde