KRISTOFFER VANDBAKK

Kristoffer Vandbakk (40) er en padleentusiast, som til daglig jobber innen forlagsbransjen med fag- og lærebøker. Men padling står øverst på lista, og etter å ha padlet i 5 år tok han videregående kurs hos Norges Padleforbund, og firestjerners kurs som guide hos British Canoe Union i Wales. Han driver i tillegg en instruktørvirksomhet som heter kajakknord.no, der han holder grunnkurs, rullekurs og organiserer guidede kajakkturer i Lofoten om sommeren.

– Jeg digger alt med havpadling, spesielt surfing, brottpadling og overnattingsturer, forteller Kristoffer Vandbakk. – Jeg er på tur nesten hver helg da gjerne langs Vestfold eller Østfold, siden det er det nærmeste vi kommer havpadling på østlandet. 

Men nå er det vinter. Du tenker kanskje det er litt kjølig å dra frem kajakken? Det trenger det ikke være. Kristoffer anbefaler nemlig på det varmeste å holde kajakkpadlingen gående. 

– Nå har båtfolket parkert båtene sine, og roen har senket seg langs kysten. Det er noen som sier at padlesesongen starter om høsten og slutter om våren fordi du har hele havet for deg selv. Temperaturen langs kysten er gjerne ikke så kald som i innlandet, og når man padler holder man seg naturlig varm. I tillegg får man gjerne røffere vær og bølger om høsten og vinteren. For de som liker å leke seg i bølger er det mye spenning å hente på sine lokale surfesteder. Selv om det er kaldt i luften og vannet, sitter man veldig beskyttet i en kajakk med spruttrekk. 

Hvilke utfordringer møter man ute i kajakken nå?

– Den største utfordringen er temperaturen i lufta og de korte dagene. Dette gjør at turene på det kaldeste gjerne blir noe kortere enn ellers på året. Generelt sett når det gjelder havpadling er undervurdering av risiko noe nybegynnere kan være utsatt for. Man har kanskje padlet en del, og ikke opplevd noen farlige hendelser helt til man en dag havner i vannet og tenker, hva nå? For å motvirke den risikoen er det viktig å ta kurs for å mestre eller lære å unngå slike situasjoner.

LES OGSÅ: Isfast Polarfarer

Hva bør man tenke på sikkerhetsmessig?

– Man må kle seg etter vanntemperaturen. Vanntemperaturen tidlig mai kan fortsatt være kald selv om lufttemperaturen er varm. Nedkjølingen begynner gjerne i fingrene og tærne, og går det for lenge må man gjøre noe med dette. Man må lære seg sine grenser og toleranse for kulde, og holde seg innenfor dette når man planlegger turen. Hvis man havner i vannet er nedkjølingen også hurtigere, og nok en risiko man må ta hensyn til i planleggingen og utførelsen av turen. Dette kan man ta hensyn til ved å holde seg nærme land, padle sammen med andre og å kunne kameratredning og egenredning. Hvis man ser på statistikken over ulykker innen kajakk og kanopadling er nedkjøling en vesentlig risiko. Nedkjølingen skjer etter at en eller annen hendelse har forårsaket at personen har havnet i vannet. Faktorer som blant annet kjønn, kroppsvekt og om personen har på seg tørrdrakt vil bestemme hvor lenge personen overlever. Uten tørrdrakt i en vanntemperatur på fire grader kan man forvente at personen kan miste bevisstheten etter 15 minutter. Med tørrdrakt og tørre isolerende plagg kan man overlever i to timer i samme temperatur.   

SE OGSÅ: Havkajakk ABC (med Kristoffer Vandbakk)

Når bør man droppe padleturen?

– Er det tvil så er det ikke noen tvil er en trygg regel. Uforutsette endringer som øker risikoen kan være nok til at turen bør droppes. For eksempel det at den personen du skulle padle med ikke blir med, eller at du glemte hansker eller votter. Som i alle aktiviteter ute i naturen er det lurt å være konservativ i forhold til risiko. 

Klær etter vann: Kle deg etter temperaturen i vannet, du sitter tross alt med rumpa under havoverflata. Foto: Kristoffer Vansbakk

Hva slags utstyr bør man ha? 

– Tørrdrakt, spruttrekk, padlevest, neoprenvotter, neoprensko, neoprenhette, vindtett lue, ullundertøy og gjerne to eller flere lag med ull på overkroppen.

Om du skal gå for tørrdrakt eller kan bruke våtdrakten du har liggende er det en del sterke meninger om. Noen mener at våtdrakt og en tørrjakke er nok mens andre mener tørrdrakt er best. Hvis du ser på brettsurfere som surfer året rundt i kaldt vann, så bruker disse en tykk våtdrakt og de greier seg fint. Personlig foretrekker jeg derimot tørrdrakt. Spesielt på overnattingsturer kan jeg forestille meg at det å ta av og på en våtdrakt ute i minus 10 grader ikke er så hyggelig. Det finnes gode tørrdrakter til 4-5000 kroner og du må ikke ha den dyreste. Selv har jeg en som kostet 5000 som jeg er fornøyd med. Det er imidlertid viktig at drakten har et skjørt som spruttrekket kan festes under slik at det ikke kommer vann inn i kajakken.

LES OGSÅ: Kokebok til turfolket

LES OGSÅ: Heftig i Hoddevik

LES OGSÅ: UTEs test av tørrdrakter

LES OGSÅ: UTEs inspirasjon til din neste kajakktur