Landet vårt er som skapt for fjellskiturer, men har en tråkkemaskin gjort skisporene klare, er det en egen følelse å finne flyten på langrennsski. Om du vil gå lange turer, dagsturer eller turer over flere dager med oppakning, finnes det et enormt nett av skiløyper. Husk at mange av dem ikke blir kjørt opp før litt ut på vinteren, men de er verdt å legge turen til når de er klare. Alle turene kan du selvsagt gjøre kortere, ta dagsturer, og starte fra flere steder enn oppsatt. 

    LES OGSÅ: Slik holder du varmen

Annonse

Ruperanden på Geilo: Dagsturen fra Geilohallen til Ruperanden og tilbake er en tur for de spreke, men starter du på parkeringsplassen på Kikut er dette også en fin tur for barnefamilier. Terrenget er kupert, og går i variert fjellandskap, men har flere lette passasjer. 

Hallingdalsløypa: På en firedagerstur i Hallingdalsløypa passerer du alle de mest kjente turskiområdene i Hallingdal. Du kan velge to ulike varianter. Velger du den sørlige starter du ved Ustaoset via Kikut, Sangefjell, Veståsen og Nes til Norefjell, totalt 144 km. Du kan også nå Hallingdalsløypa ved Veståsen på Ål. Den nordlige varianten starter ved Myrland via Bergsjøområdet, Tormodset og Gaurhovd til Gol skisenter, og er 77 km lang.

Peer Gynt-løypa: Turen gjennom Peer Gynts rike starter i Espedalen i Gudbrandsdalen, og går i preparerte løyper til Skeikampen. Med utsikt mot nasjonalparkene Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell, går løypa i lett fjellterreng fra 700 til 1500 meter over havet, og svipper innom fjellstuer og hotell hele veien. Vil du gå hele løypa bør du sette av sju dager.

    LES OGSÅ: Hvordan finne tid og anledning til lange turer?

Tana–Varangerløypa: Løypa går parallelt med Varangerfjorden og fører deg gjennom et lett kupert landskap. Løypa åpner ikke før første helga i mars, men klarer du hele denne ni-milsturen på en dag, får du diplomet «Blodsliterprisen». Turen er lett kupert, og er for det meste godt skjermet i bjørkeskog, men går også over åpne vidder. Turen kan gjøres på en dag for de sprekeste, ellers kan du ta den over tre-fire dager.

Oslomarka på tvers: Du har ikke opplevd Nordmarka før du har tatt denne turen fra Varingskollen til Sørkedalen. Turen går noe i upreparerte løyper, med gammel skog, men kommer etter hvert inn på preparerte løyper forbi Gørja og Kikutstua. Herifra kan du velge å ta av til Kobberhaughytta og Frognerseteren, eller holde frem via Fyllingen til Sørkedalen.

Beitostølen–Danebu: Denne turen går gjennom hjertet av Valdres, med start på Beitostølen. På turen passerer du Yddin, Vangsjøen, Juvike og Nythun som er fine steder å raste ved. Flere hundre kilometer med preparerte skispor knyttes opp mot denne løypa, men utenfor sporene har du i tillegg uendelige muligheter til å oppleve urørt, norsk vinternatur.

Disse turene har vunnet kåringen av Norges beste langrennsturer!

      LES OGSÅ: Vinter- ute