/ Kajakk

Padletur i Lofoten

I Lofoten kan du legge ut fra kritthvite strender, padle mellom holmer og skjær, med bølger og dønninger fra storhavet rullende inn.

Sist oppdatert 4. juli 2016 kl 14.00
BLIKK STILLE: Reinefjorden smisker i midnattssol. Foto: Kristoffer Vandbakk
BLIKK STILLE: Reinefjorden smisker i midnattssol. Foto: Kristoffer Vandbakk

– GoPro er like bra som et speilreflekskamera i en kajakk, går du rundt så mister du kameraet. Jeg bruker alltid GoPro i kajakk, forteller Tomasz Furmanek.

Han viser og forklarer. Trykker seg videre gjennom flotte padlebilder.

– Selv om kvaliteten selvsagt er bedre på andre kameraer, veier det opp når du aldri får holdt kameraet i ro, forteller han. 

Vi er på plass i Lofoten, nærmere bestemt på Hattvika Lodge på Ballstad. Etter en padletur i området året før, fant Tomasz og kameraten Kristoffer Vandbakk ut at de ville arrangere padleog fotocamp, slik at flere fikk oppleve Lofoten.

Nå er Tomasz nesten ferdig med fotoforedraget sitt, og sju spente deltagere venter på bedre vær. Padling står på dagsorden de neste dagene, med innlagte fotokurs på kvelden.

LES OGSÅ: Lofoten - for padleren

Du har garantert sett dem. Bildene av spisse fjell, glitrende sjøgrønt vann, med sydenhvite sandstrender som innbyr til badeliv og lange svømmeturer. Lofotens sydenpostkort varer som kjent bare til du får dyppet lilletåa uti, og hutrende konstaterer at svømmeturen utsettes. Ok, du drar kanskje ikke på badeferie til Lofoten, men er du en havpadler – eller kunne tenke deg å bli det – er Lofoten kjent som et padleparadis i verdensklasse.

«Lofoten islands» byr på alt en kajakkpadler kan drømme om. Eller en kajakkfotograf.

– I Lofoten har man mulighet til å drive med alle typer kajakkpadling, samtidig som du får spektakulære naturopplevelser, sier Furmanek.

Les også: Turekspertene i UTE sine testvinnere 

Kristoffer Vandbakk og Thomas Furmanek ble kjent via felles interesse for naturbilder fra kajakk på Instagram. Med over 77.000 følgere er Tomasz fra Bergen en av verdens mest populære kajakkpadlere på sosiale medier. Og Lofoten er hyppig avbildet.

– I Lofoten har man mulighet til å drive med alle typer kajakkpadling, samtidig som du får spektakulære naturopplevelser, forklarer Vandbakk.

– Her er det røff sjø, og samtidig har du flotte fjell, og alt du kan drømme om som fotograf.

LES OGSÅ: Slik padler du i vind

SAMLET GJENG: Før vi legger ut på kryssing av fjorden, samles troppene. Greit å huske ta 12 kilometer kan være ca. to timers padling! Foto: Kristoffer Vandbakk
SAMLET GJENG: Før vi legger ut på kryssing av fjorden, samles troppene. Greit å huske ta 12 kilometer kan være ca. to timers padling! Foto: Kristoffer Vandbakk

Jeg befinner meg høyt oppe på en bølgetopp. Og plutselig langt nede. Jeg kikker rundt meg, og ser såvidt kajakken til nestemann foran meg. Vi er på vei over Buksnesfjorden, rett utenfor Hattvika der vi har base. Kajakkene var det bare å lempe ut i vannet fra brygga på lodgen, etter at alle hadde fått justert og buksert sin utdelte kajakk. Nå er neste mål å ikke velte i kajakken i bølgene, og komme seg over til andre siden. Og tilbake etterpå. Bølgene er høye nok til at de erfarne er litt bekymret for om de ferskeste kommer seg over uten velt. Det går heldigvis bra.

Vi padler mellom holmer og skjær, små husklynger og brygger som tydeligvis tåler en støyt. Været her kan være rimelig ugjestmildt. Planen er å spise lunsj ved Ureberget, og halve gruppen har padlet i forveien. De høye sjøklippeveggene gjør det nesten vanskelig å finne ut hvor vi skal padle for å komme i land. Bølgene begynner også å bli store her mellom veggene, der vi blir borte for hverandre i bølgedalene. Pulsen stiger litt i det vi padler utover, og ser de store dønningene komme mot oss. Men plutselig åpenbarer det seg en glipe i veggen, og vi kan surfe på bølgene inn til lunsj. Her møter vi også Svein Nordli fra Ut i Lofoten, en lokal guide som bor i Stamsund.

– Her ute er det ofte ørn! forteller han, mens han peker opp mot Urefjellet.

Svein er en dreven kajakkpadler, som elsker å være i vannet. Han valgte å satse på kajakkpadling som levevei, og nyter dagene ute i all slags vær.

– Jeg foretrekker at det er litt ruskete, det er da det er ekstra spennende å være ute på vannet, sier han med et smil.

LES OGSÅ: 20 forslag til en aktiv sommerferie

UTE88_20160513_037
UTE88_20160513_037

DENNE VEI: Guiden Kristoffer Vandbakk har vært i området mange ganger, og vet hvor du kan få de beste bildene.

Vi kikker og kikker etter ørn, men akkurat nå er det ikke mye å se. Det vi derimot får se, er en stor jettegryte, den største vi har sett, som vitner om store naturkrefter. Vi kikker ut på vannet den veien vi kom, og ser vannet bølge seg, som for å advare oss mot å prøve å imponere. Det har vi ingen planer om, men får padlet oss forsiktig tilbake ut i vika, der det er litt roligere vann. Vi snur snuta hjemover, mens Lofoten gir oss soldnedgang og stille vann på turen tilbake.

Ikke lenge etter finner du halve gjengen i badestampen, mens resten sitter inne med ullgenseren trykket godt under rumpa i den hutrende sommerkvelden. 

– Hæ? Hva driver Emma med nå?

Yngstemann Emma Moe Tennebø kaster seg ut på SUP-brettet i bare bikinien, og padler utover. Vi andre tenker det ikke varer så lenge, temperaturen innbyr ikke akkurat til et kveldsbad, men minuttene går, og det ser faktisk ut som hun koser seg. Plutselig dypper hun seg ut i vannet, før hun krabber opp på brettet igjen, og padler videre. Vi andre sitter med halvåpen munn, og lurer på om hun ikke skal gi seg snart, men her er det tydelig ei som ikke er redd for kaldt vann.

– Ja, det er ingenting å lure på, vi har det fantastisk! 

Moren til Emma, Kristin Moe, sprudler over av entusiasme. De to har tatt turen fra Bergen, og de har lenge drømt om å padle i Lofoten. Til vanlig er de ivrige kajakkpadlere, og Emma imponerer ikke bare i kaldt vann på SUP-brett. 15-åringen har allerede rulla godt innarbeidet, og får æren av å være hjelpeinstruktør når ferdigheter skal vises.

UTE88_20160513_038
UTE88_20160513_038

BUNESSTRANDA: Fra Helvetstinden kan du se rett ned på Bunesstranda. Foto: Kristoffer Vandbakk.

I vintermånedene bor det 25.000 i Lofoten, men om sommeren eksploderer det i turister. I løpet av året regner man med rundt 350.000 turister innom øyene. Da kommer camping- og bobilturistene, men også friluftsturistene som vil nytte seg av padling, klatring og fjellturmulighetene i området. Med en kajakk har du mulighet til å komme deg bort fra mye av maset, ut på vannet, og nyte roen du får av lyden av padleårer som glir gjennom vannet. Men sjøen kan være lunefull.

– Skal du padle i Lofoten bør du vite hva du gjør, mener Kristoffer.

– Her må du være beredt på all slags vær, og bruke regelen som sier at det aldri er for seint å snu. Du er stadig eksponert for bølger og åpent hav, og konsekvensene av å dette i det iskalde vannet kan være fatale.

– Det var bare flaks at jeg rakk å få tørrdrakta jeg bestilte før jeg dro!

Terese Aanes ler mens hun prøver å buksere på seg utstyret. Hun og venninnen Camilla Bakke har vært på kajakk-kurs i Oslo før de satte kursen mot Lofoten, og tørrdrakt er ikke nødvendigvis det man investerer i med det første.

– Nå måtte vi nesten ha det, å lande i vannet en sommerdag her er ikke helt det samme som i Oslofjorden!

LES OGSÅ: Kalde padletak

REINEFJORDEN: Tidevannet snur hver sjette time, og kan føre til lengre bæring av kajakken. Her er Tomasz Furmanek på vei over heia til Bunesstranda, med sin bærbare kajakk på ryggen.
REINEFJORDEN: Tidevannet snur hver sjette time, og kan føre til lengre bæring av kajakken. Her er Tomasz Furmanek på vei over heia til Bunesstranda, med sin bærbare kajakk på ryggen.

Etter å ha både dratt og strukket i alle ender av drakta, er de på god vei ut i kajakken. I dag har vi reist på langtur. Turen gikk til Reine, helt sør i Lofoten, som er et bra utgangspunkt om du vil på kajakktur i området. Vi padler ut fra sentrum, og legger nok en gang turistene bak oss. Herfra padler vi ut gjennom havnebassenget, og setter kursen mot Bunesfjorden. Helt innerst finner du stien over til Bunesstranda på den andre siden av heia, helt ut mot havgapet. Her er du omringet av høye sjøklipper, og stranda har flere ganger havnet på lister over verdens vakreste strender. Har du god tid kan du ta turen opp på den luftige Helvetestinden, før du padler tilbake. Vi nøyer oss med en tur til stranda, som gir god strekk på beina etter padleturen innover fjorden. Tomasz har tatt med seg en sammenleggbar kajakk for å teste den i bølgene.

– Den er overraskende stødig! forteller han med et glis, vel tilbake på stranda.

Vi nyter ettermiddagen i sola, selv om badingen nok en gang uteblir her i nord. Hjemover har vi god driv, med vinden i ryggen og små bølger vi kan surfe på hele veien inn til Reine. I løpet av uka får deltagerne padlet i både bølger og stille vann, i regn og sol, motvind og medvind. Akkurat som Lofoten lovet. Heldigvis fikk ingen behov for å teste tørrdrakta denne gangen, men badestampen ble løsningen.

SPEKTAKULÆR KAJAKKTUR

– Jeg ble så begeistret for kystlinjen i Lofoten at jeg bestemte meg for å organisere en guidet padletur langs hele vestkysten av Moskenesøya, forteller Kristoffer Vandbakk.

– Dette må flere få oppleve!

Sammen med den lokale kajakkguiden Svein Nordli fra Ut i Lofoten skal de ta med en gruppe padlere langs en spennende og lite padlet kystlinje i Lofoten, på en sju-dagers ekspedisjon. Turen starter 23. juli på Hattvika Lodge i Ballstad, og første padle-etappe starter fra Fredvang og ender på Kvalvika.

– På veien dit vil vi besøke to sjøgrotter som vi kan padle inn i. Kvalvika er en fantastisk strand omkranset av høye fjell, og ble verdenskjent etter at to karer overvintret der i ei bu de bygde av det de fant på stranden. Det hele ble filmatisert i «Nord for sola», noe som har bidratt til at stranda er populær blant turister.

Turen fortsetter videre sørover langs en bratt og øde kystlinje, til Bunesstranda som er en av de store sandstrendene i Lofoten. Omkranset av glatte og høye fjellsider kan man forstå at noen mener denne stranden er Norges vakreste. Dagen etter går turen til Lofotodden, som ligger helt sør på Moskenesøya.

– På Lofotodden vil vi slå opp teltene slik at vi kan følge med på Moskenstraumen. Denne har blitt beskrevet av poeter og forfattere, deriblant

Jules Verne, Edgar Allen Poe og Petter Dass.

Deltakerne vil lære hvordan man trygt kan padle i straumen for så å padle i den dagen etter. Siste turdag padler gruppen videre til Reinefjorden på østkysten av Moskenesøya. 

Du kan melde deg på og lese mer om turen på www.kajakknord.no

Padling i Lofoten

Lofoten er et eldorado for padlere. Her finner du mange fantastiske turer men du bør være erfaren dersom du skal krysse noen av strømmene mellom øyene. Været skifter også fort, og det er relevant å sette seg inn i tidevannsstrømmer. Her kan det være tre-fire meter forskjell på flo og fjære!

Kajakkutleie: Det er flere som tilbyr utleie av kajakk, og også turer med guide. Ut i Lofoten, Lofoten kajakk, Lofoten Adventure Company, XXLofoten, Smaken av Lofoten, Reine Adventures, Lofoten Aktiv og Lofoten Outdoor er noen av de.

Publisert 4. juli 2016 kl 14.00
Sist oppdatert 4. juli 2016 kl 14.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
turhege hege dekkerhus
Friluftsfolk

Et øye for Senja

padletur Nordkinn rolf erik poppe
Padletur i Finnmark

Padling på Nordkinn

havpadling på helgeland
Kajakkpadling på Helgaland

Havpadling på Helgeland

padling på Tjøme
Padling i Færder nasjonalpark - turtips

Padling på Tjøme

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen