/ Kiting

Eventyrer-finalist: Kari Schibevaag

Kari Schibevaag er en av verdens beste kitere, men drar nå mer på tur i arktiske strøk. Som da hun skulle kite Spitsbergen på langs i vinter.

Sist oppdatert 10. oktober 2017 kl 10.31
Kari Schibevaag og kite
Kari Schibevaag trives best under kiten! Alle foto: Privat

ÅRETS EVENTYRER 2017

• Hedersprisen Årets Eventyrer ble for første gang utdelt i 2015. Årets eventyrer er en som inspirerer og viser vei for andre. Prisen skal motivere, anerkjenne og utfordre. Kandidater til Årets eventyrer vil favne bredt, fra personer som har vært på sitt livs største eventyr, fremadstormende eventyrere, eller personer som har vært en sterk drivkraft for andre til å bryte nye grenser og oppleve nye horisonter.

• I tillegg til en hovedvinner kåres også en «rookie» som vinner et reisegavekort (verdi 20.000,-) fra Hvitserk til en valgfri Hvitserk-tur, og utstyrsgavekort fra Alfa, Devold, Helsport og Åsnes.

• Prisen er et samarbeid mellom Hvitserk, UTE, Devold, Helsport, Åsnes og Alfa, og deles ut på Hvitserk Ekspedisjonsfestival på Kobberhaughytta 21. oktober. 

Her er årets Eventyrer-finalister

Stem på din favoritt!

KARI SCHIBEVAAG

JURYEN SKRIVER
Med sju VM-titler har Kari sprengt grenser i kiting på vann og snø. Kiten er hennes levebrød og venn, enten det er stor bølger, pudder, klatre fjell eller bare på tur. Til daglig driver hun et vannsportsenter i Lofoten der hun tar med barn og unge ut med både kite, kajakk og på SUP-brett. I vinter prøvde hun seg på den svært krevende ekspedisjonen det er å kite Spitsbergen på langs fra sør til nord. Selv om de måtte avbryte på grunn av for lite vind, var det et spenstig prosjekt, mener juryen. Kari inspirerer gjennom å vise hva som er mulig å få til med vindens kraft. 

Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.19
Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.19

– Livet mitt før var å konkurrere med kiten og reise verden rundt. Jeg lever enda av å kite, men i litt andre former. Livet mitt nå er mer å være på tur i arktiske forhold, jeg er mer på lange turer sammen med kiten, skiene mine, pulken og teltet mitt. Jeg reiser mer for å oppleve og for å kunne være ute i den sinnsyke naturen vi har. Jeg har mange turer og ekspedisjoner i hodet mitt, og får jeg kun til 10 prosent av alle de drømmene er jeg superfornøyd. Jeg har et vannsportsenter på Flakstad og Sakrisøy i Lofoten, hvor jeg tilbyr utleie og instruksjon av vannaktiviteter som kajakk, kite, surf, sup og snorkling. Jeg underviser masse unger, men også voksne, også har jeg en butikk hvor jeg selger produkter som for eksempel luer. Jeg reiser også rundt og holder foredrag for bedrifter, skoler, ungdomsgrupper og lignende. 

Fortell litt om Spitsbergen-prosjektet!
– Vi bruke 2,5 år på å planlegge og bli klare til å reise opp til Svalbard/Spitsbergen. Det var mye testing av utstyr, klargjøring av papirarbeid for ulike godkjenninger i forkant, samkjøring av gruppen, sponsorarbeid og også forberede kroppen og hodet på utfordringene som stod foran oss. Turen ble bedre en jeg hadde tenkt. Jeg hadde tenkt at jeg skulle fryse hele tiden og konstant være sulten. Vi var jo ekstremt heldige med været, og til tider litt for heldige ved at vinden uteble og solen skinte. Jeg frøs minimalt og var aldri sulten. Vi kunne hatt mer vind, men slik er det å være kiter. Spitsbergen er en av de fineste plassene jeg har vært, og denne turen gav meg mersmak på å komme tilbake, men også å gjøre ekspedisjoner. Som dere sikker forstår er det mange flere turer inne i hodet mitt, og også på papiret. 

Kan du si litt om det å måtte avbryte en tur man har forberedt seg på over lengre tid? 
– Vi avbrøt ingen tur. Vi skiftet kun rute ettersom vinden var som den var. Det var aldri snakk om å avbryte, selv om vi møtte på masse som vi ikke hadde tenkt, og vi var ute så lenge vi hadde planlagt. Vi tilpasset bare forholdene som naturen gav oss. Vi kitet på vei mot nord, men ettersom vinden var som den var, var det bedre å ta en annen rute og dermed avslutte i Longyerbyen. Jeg hadde og har enda et stort ønske om å oppleve nordsiden av Spitsbergen og dermed blir det også mer av denne turen, Vi skal fortsette denne vinteren, og dermed får jeg det som jeg alltid har drømt om. Vi skal altså fortsette Svalbard snowkite ekspedition, så det kommer nok mer fra den plassen fra meg! Noe jeg gleder meg veldig til. 

Les også: Her bør du kite i Norge

Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.00
Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.00

Hvor startet kiteinteressen?  
– Jeg var skiinstruktør på Tryvann i Oslo hvor jeg hadde en god venninne Tine som snakket om kite. Arnulf viste oss noe bilder fra sporten fra Hawaii. Jeg kjente med en gang en dragning mot sporten, og ønsket veldig å starte med det bare ved å se bilder. Det så utrolig deilig ut å kunne bevege seg ved hjelp av vindkraften. 

Hva motiverer deg til å dra på tur?

– Det som er motivasjonen min er å kunne få være ute i naturen å bare oppleve. Jeg lærer utrolig mye av å være ute på tur. Når jeg er ute på tur er det som om alt annet blir glemt og jeg eksisterer kun i øyeblikket. Det er deilig å kun leve med så lite at du alltid kan ta alt med deg. Det er utrolig hvor lite vi egentlig trenger for å kunne føle oss så bra.

Hva er ditt beste turminne? 
– Det må være den første lange turen jeg var på sammen med Ingebjørg Vik. Jeg var rundt åtte år gammel og fikk være med min store helt på tur. Hun lært meg utrolig masse på den turen, og det var da jeg forstod hvor deilig det var å kunne pakke sekken og bare farte rundt i fjellet. 

Les også: 10 grunner til å besøke ekstremsportveko

Hva gjør du når du ikke er på tur?
– Jeg legger ned mye tid med å administrere firmaet mitt Schibevaag Adventure og Arctic Kite Camps. Neste kitecamp er nettopp på Svalbard sammen med svalbard snowkite exspedition og Hurtigruten Svalbard. Jeg vil at andre skal få en smakebit av det flotte som jeg opplevde der oppe. Det er kun meg alt arbeidet står og faller på, så alt må lages av poster, regnskap, planlegging, bestillinger og så videre. Det er mye som skal planlegges rundt nye turer, kitecamps og andre camps. Jeg hekler og strikker, lager mat, trener, surfer, kiter, tar bilder og skriver historier. Så er jeg mye sammen med hunden min Truls, familien og ellers alle som gir meg positiv energi.  

Hva er en eventyrer for deg? 
– En eventyrer er en som er ute og opplever. Han eller hun har drømmer om turer som blir gjort til virkelighet. Du er eventyrer uansett hvilket fjell du bestiger eller hvor du har kitet, men at du har gjort litt av det du drømmer om. 

Hva vil det bety å bli kåret til årets eventyrer? 
– Å bli kåret til årets eventyrer ville vært helt unreal. Jeg føler jeg har vunnet alt ved å bli nominert til denne prisen, og det er utrolig gøy å bli lagt merke til ved en slik anledning. Jeg håper det jeg gjør motiverer folk til å pakke sekken og reise på små og litt lengre turer der de er.  Takk til alle som har vært med å stemt på meg, setter utrolig pris på hver og en stemme! Kanon!

Les også: Nyheter og tips om surf

Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.26
Skjermbilde 2017-10-10 kl. 10.21.26
Publisert 10. oktober 2017 kl 10.31
Sist oppdatert 10. oktober 2017 kl 10.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen