DNT jubler over regjeringens vindmølle-avgjørelse

Regjeringen velger å droppe forslaget om en nasjonal rammeplan for vindkraft. Det får DNT til å juble.

Sist oppdatert 17. oktober 2019 kl 12.25
SVÆRT FORNØYD: Styreleder i DNT, Per Hanasand, jubler over dagens avgjørelse. Foto: DNT
SVÆRT FORNØYD: Styreleder i DNT, Per Hanasand, jubler over dagens avgjørelse. Foto: DNT

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) presenterte 1. april i år et forslag om en nasjonal rammeplan for vindkraft på land. Der ble det blant annet også vist frem et forslag over 13 områder de mener er spesielt godt egnet til vindkraftutbygging.

Det møtte massiv mostand fra flere kommuner, og nå dropper altså regjeringen den nasjonale planen. Det blir møtt med jubel i DNT. 

– Det er svært gode nyheter for natur og klima at regjeringen nå viser at de ønsker en ny gjennomtenkt nasjonal politikk som avveier hensynet mellom energiutbygging og natur på en langt bedre måte, sier styreleder i Den Norske Turistforening, Per Hanasand, i en pressemelding.

Vindmøller nasjonal rammeavtale
HØRINGSRUNDE: Over 5000 høringssvar ble gitt - svært få av de var positive. Foto: Unni Skoglund

5000 høringssvar

Forslaget ble sendt ut på høringsrunde, med 5000 svar – i tillegg til 56 kommuner, ifølge NRK. 49 sa klart nei, mens tre var skeptiske.

– Det skulle være et konfliktdempende tiltak, det har det ikke vært med de svarene vi ser. Derfor har vi tenkt til å legge vekk denne nasjonale rammen og si at vi ikke skal ha noen nasjonal ramme for vindkraft fremover, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Vindmøller nasjonal rammeavtale
NEGATIVE KOMMUNER: 49 av kommunene var negative, og tre skeptiske. Her illustrert med vindmøller på Hitra: Foto: Unni Skoglund

Var positive

DNT leverte også sitt svar i høringsrunden, og er svært glad for at de ble lyttet til.

– Dagens beskjed fra regjeringen viser at innspillene våre har blitt lyttet til. Nå kan vi endelig komme i gang med å utforme politikk som setter rammer for hvordan eventuell videre vindkraftutbygging i Norge kan foregå uten alvorlige naturinngrep, sier Hanasand. 

I tillegg til områdene ble det også presentert et oppdatert kunnskapsgrunnlag. DNT var selv positive i starten, men mener det som ble presentert av NVE ikke ville sikre en naturvennlig, fornybar satsing.

– I det tempoet utbyggingen har blitt gjort over hele landet er det naturen, det biologiske mangfoldet og friluftsinteressene som taper.

De vil nå jobbe videre med sin kunnskap i prosessen videre.

Publisert 17. oktober 2019 kl 12.25
Sist oppdatert 17. oktober 2019 kl 12.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng  | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue