Fjellski kommer i mange ulike modeller og det kan være utfordrende å finne ut hvilken type ski som passer best til ditt bruk.

Skiene har et bredt spekter av varierende egenskaper, alt etter hva de er optimalisert for.

Annonse

I hovedsak er det spennet på skiene, innsving og smørelommer som avgjør mye av egenskapene til skiene, og hvilke ski du skal velge.

Skismurning, smørefritt eller kortfeller?
Svaret avhenger rett og slett av hvilken bruk skiene skal utsettes for. Riktig skismurning på ski med godt spenn glir best, mens kortfeller gir bedre feste.

Skal du dra tunge pulker ut på lange turer, er det helt nødvendig med godt feste og gjerne også noe mindre gli, da det gir tryggere og bedre kontrollert skiføring i mer krevende terreng og i nedoverbakker.

Til denne bruken er kortfeller oftest det optimale. Dersom oppakningen og terrenget er lettere og underlaget er fast, kan skismurning eller smørefritt være et bedre valg, dersom det gir tilstrekkelig feste.

Spesielt på tørt føre er festevoks det beste. Men det er viktig å være obs på at festevoks fungerer best på ski med litt spenn. På ski med lavt og lite spenn vil du fort gli av festevoksen før du virkelig får bruk for den.

På ski med lavt og mykt spenn vil også kortfeller bremse gliden mer enn på ski med høyere og stivere spenn. Skikkelig god gli krever et visst spenn i skiene. Med god gli går det fortere unna, og du får følelsen av skiløping snarere enn skigåing.

Ønsker du å bruke kortfeller kan du velge noen smale feller for å få bedre glid, eller du kan tilpasse lengden på fellen etter spennet på skiene. På våt snø eller skareføre vil også kortfeller fungere fint. 

De fester derimot ikke så godt til skiene dersom det er skismurning under. Det er noe å ta med i betraktningen dersom skituren i hovedsak gjør det nødvendig med kortfeller. Da er det ofte hensiktsmessig å ha kortfellene på hele tiden, også der skismurning i utgangspunktet har en bedre funksjon.

De fleste feller er innsatt med en voks som skal forhindre vanninntak/ising, men den slites bort og ofte kan du oppleve klabbing som et resultat. Dette kan du selv løse ved å impregnere fellene før du legger ut på tur eller ta med deg voks i lommen. Du vil da få bedre glid i fellene, de klabber ikke og fellene varer lenger.

BINDINGER
Det er i hovedsak to ulike bindinger til fjellski; BC-binding og 75 mm binding. BC-utstyr er ofte bedre og varmere å gå med.

Årsaken til det er at bredden på 75 mm-sko begrenses av bredden på sålen, mens BC-støvler til dels lages mye bredere.

75 mm gir derimot en bedre kjøreopplevelse, der BC-oppsettet oftere kommer til kort. 75 mm-bindinger gjør det lettere å kante bredere ski og du kan også bruke stivere og høyere støvler hvis det er ønskelig.

Skjermbilde 2019-01-08 kl. 14.08.17

OM TESTEN

Vi har testet de bredeste fjellskiene med BC-binding fra Rottefella og samme Alfa-sko på alle skiene i variert terreng, på tørr snø i desember.

Alle skiene i denne testen har stålkanter, bortsett fra Rønning treski, som kommer med kanter i lignostone.

Skiene kommer med forskjellig løsning for feste, og både voks, smørefritt mønster og kortfell er representert i testen.

Skiene har forskjellig spenn og innsving og vil følgelig passe til forskjellig bruk. Skiene er veid av oss, og oppgis per ski inkludert BC-binding fra Rottefella.

Denne testen er ikke et dypdykk i nyanser og detaljforskjeller som smørelommer, spennbuer og breddemål, men en sammenlignende test på hvordan skiene fungerer i praksis, og med ulike valg for festeløsninger.

SE OGSÅ: Fjellskiskolen