«Går du sjelden med pakning på ryggen, eller har lett eller moderat kroppsvekt, kan skiene trygt anbefales også for turer i høyfjellet.»

Om det ikke er viktig for deg å få målt sekunder eller slå naboen i konkurranser, har du kanskje få argumenter for å ikke velge et par lette fjellski som pålitelige «turredskaper», enten du går markaturer eller om du er over tregrensa. Med et par ski med tilpasset spenn for din kroppsvekt kan du gå aktivt langrenn og kanskje henge på aktive utøvere. Da har du en ski du kan nyte turen, terrenget og ikke minst utforkjøringene med – spesielt om det er isete og kupert. Føttene vil slappe mer av med stødighet og styrbarhet i skiene. Kanskje gjør dette at du kommer like fort frem, eller at du faktisk går mer på ski? 

Annonse

Midtbredden på disse skiene er en halv til en centimeter smalere enn de klassiske fjellskiene, og bæreevnen i løse forhold er dermed litt dårligere. Men hvor ofte er du egentlig utenfor løyper eller fast underlag? I forhold til sin bredde bærer skiene bra da de har et langt spenn som fordeler din tyngde utover i større del av skien enn hva en vanlig langrennsski gjør. 

Går du sjelden med pakning på ryggen, eller har lett eller moderat kroppsvekt, kan skiene trygt anbefales også for turer i høyfjellet. Selv i kvistløyper mellom DNT sine hytter vil skiene her som regel gi deg tilstrekkelig styreegenskaper og bæreevne. Da har du i tillegg ei lettere ski for å gå raskere turer med - også i gode maskinkjørte løyper. Skiene her vil ha omlag en centimeter klaring i maskinløyper - selv i tuppen. Brøyter du ofte løypa selv på dine turer, eller er nær tresifret kroppsvekt - med eller uten sekk - så er du mest tjent med en klassisk eller bredere fjellski.

Denne kategorien ski er mer lik hverandre i bruksegenskaper enn de klassiske fjellskiene med mer bredde. Disse lette fjellskiene har rundt 50 mm midtbredde og 60 mm i tupp (1 cm innsving) og gjerne noe mer spenn. Stålkantene dekker enten hele skikanten eller avsluttes et stykke før tupp og bakende på skien. Vi har også valgt å ta med en ski uten stålkant da den ellers har like mål, og kan være et bra valg om du har hund eller sjelden er i isete løyper.

LES OGSÅ: Test av allsidige fjellski

Vi oppgir to tall for spenn som hjelper deg å velge den skien som er best tilpasset dine preferanser og vekt, f. eks. 20 − 38 kg. Det første tallet angir hvor mange kilo som klemmer skiene sammen slik at et heiskort ( 0,7 mm tykt) kan beveges i en spennlommen på ca 45 cm.  Dette indikerer hvor raskt skien blir tråkket ned og blir styrbar. Det andre tallet indikerer sluttspennet - hvor mye trykk som skal til for at spennet flater helt ut og kun får plass til et matpapir i spennet, og dermed når et tynt lag festesmurningen kommer i kontakt med snøen. Det betyr ikke at du skal ha en ski med 40 kg sluttspenn om du veier 80 kg. Kanskje er det mer riktig for deg å ha 30-35 kg hvis du ønsker at skia skal være tryggere å styre om du ikke er så erfaren på ski, eller du rett og slett ønsker å gjøre mer moro på ski sammen med barna fremfor å ha litt bedre gli i løypene.

Skiene er testet i 200 cm lengde med Rottefella BC binding og ulike BC fjellskisko. Dersom du sjelden er utenfor preparerte løyper – og ikke er i tyngste vektklasse – så kan du vurdere å benytte en vanlig langrennsbinding for å spare en del vekt. Du kan også sette på en 75 mm binding, som gir mer stabilitet, men som gjerne gir tyngre sko og litt skrubbing i nykjørte maskinløyper.

LES OGSÅ: Test av brede fjellski

Rossignol BC 59
Mål: 59 - 49 - 55 mm  
Vekt: 1870 gram     
Spenn: 20 − 37  

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.16.20
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.16.20

Trygg å styre: Denne skien oppleves trygg og lav selv om den har et bra sluttspenn. Forskien oppleves likevel rolig, myk og letthåndterlig. Skia styrer fint  selv om underlaget er hardt og ujevnt, og det er lett å lage pene svinger.
Ved nærmere undersøkelser av spennet ser vi at ved kun 20 kg trykk er faktisk hele spennet bak hælen flatt mens det er beholdt bra foran tåballen. Bakskien er myk, nesten like myk som Vikafjell  og gjør skien også manøvrerbar i løsere snøforhold. Tuppen er myk nok til å ta ujevnheter og gi flyt i løs snø, og har fin overgang til forskien. Ved 30 kg trykk er spennet nesten helt flatt og indikerer at skien passer godt for lettere skiløpere, eller de som prioriterer en rolig, manøvrerbar ski fremfor mye spenst. 

Stålkant i hele skiens lengde fra tupp og bakende. I eksemplaret vi testet er selve "capen" –overdelen av skien – litt skjevt montert på sålen og virker 3 mm for kort i skiens bakende. Ellers virker skien robust og med bra finish. Bra såle.

Pluss: Styrebarhet og stødighet
Minus: Lite spenst og liv for aktivt langrenn

Fischer
Mål: E89 59 - 49 - 55 mm
Vekt: 1895 gram
Spenn:  26 − 38    

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.20.04
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.20.04

 
God i løypa: Her får vi noe av den samme  helstøpte følelsen som med den klassiske, bredere storebroren E99, men med mer spenst i hele skiens lengde. Skien kjennes lett ut, og kanskje er det spensten i skia som bidrar mest. For ved veiing registreres liten forskjell sammenlignet med de andre skiene. Noe mer spenn og stivhet i forskien helt fram mot tuppen gjør at den kan henge igjen noe mer ved skøyting og fiskebeingange. Dette er kanskje en vanesak, men stivheten i fremski og tupp krever noe mer årvåkenhet. Tuppen er forøvrig den minste i klassen.

Det jevne langspennet i skia gir bra bæreevne, spenst og langrennsegenskaper, selv om tuppen mangler mykhet og størrelse for løse forhold. Stivhet i hele bakskien svekker manøvrering i løse og kuperte forhold, men spennet flater ut ved relativt lite vekt, og gir god styreevne på hardt underlag.
Sålen har 3 % grafitt og kjennes – på upreparerte ski – ut som den har noe bedre gli enn de andre. Ved spennmåling oppstod det en markert lomme mellom tupp og forski. Ellers virker finish veldig god. Stålkantene går i hele skiens lengde. De er svært skarpe så en sløving helt foran og bak anbefales. Skien lages kun opp til 205 cm lengde.

Pluss:  Spenst og liv, gode løypeegenskaper
Minus: Styring i løse forhold, stivhet nær tuppen

Åsnes Vikafjell  
Mål: 60 - 51 - 55 mm
Vekt: 1950 gram
Spenn: 20 − 35

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.22.07
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.22.07

Tåler vekt: Denne skien har litt mer midtbredde, lavt spenn og er nærmere en vanlig fjellski enn E89 og Holmenkollen. Om spennet er lavt så er det ganske så stivt og langt bak i skien. Hælen får først bakkekontakt ved 32 kg og gjør at den tåler mer vekt enn BC 59. Den er meget myk de bakerste 25 cm, og en medium myk tupp med fin overgang mot forski gir god manøvrerbarhet. Spennet er meget flatt og jevnt når skien får 30 kg eller mer trykk.

3/4 stålkanter og feste for kortfell som Holmenkollen, men en rimeligere ekstrudert såle. Noe glippe mellom der stålkant slutter og sålen tar over.

Pluss: Bra kompromiss med manøvrerbarhet, spenn og bæreevne
Minus:  Mye spenn ved hæl, sålekvalitet

Åsnes Holmenkollen  *TESTVINNER*
Mål: 58 - 48 - 52 mm    
Vekt: 1850 gram
Spenn: 18 − 52  

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.23.15
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.23.15

 

Vakker og spenstig: Mer spenst og liv enn Vikafjell, også merkbart lettere når vi går mer aktivt langrenn eller skøyter. Denne skien ble vi fristet til å prøve i favorittløypene i marka, selv om barna ikke er med. Når skien også innehar raskeste Sydpolentur vitner det om allsidighet og styrke. Til tross for kraftig langt spenn er skien svingbar og forutsigbar under varierte forhold. 

Vakkert utformet i klassisk design, pianolakk, fine linjer med opphøyd profilering og sirlig løkkeskrift, skaper en tidløs og pen ski uten "påklistret" nostalgi. Høydeprofilen bidrar også funksjonelt til et spenn med meget stor dynamikk. Det virker langt, og høyt i utgangspunktet, men det flates ut meget gradvis: Allerede ved 18 kg trykk er skien nesten flat, og spennet beholdes helt til over 50 kg. Stivheten bak hælen bidrar til det solide spennet, men gir naturlig nok litt mindre ro og stødighet enn sin lavere/flatere bror Vikafjell. Den er ikke ulik E89 i mål og egenskaper, men her er det mer mykhet i for og bakski, og samtidig et kraftigere spenn  utformet med en slik omtanke at det ikke går utover styreegenskapene. En smalere bakski gir også bidrag til dette.

Skien har integrert feste for kortfeller, og 3/4 stålkant. Testskien i 200 cm har bredde i tuppen på drøyt 61 mm, og det skyldes måten skien designes på. Kortere ski vil få bredde nærmere det som er oppgitt fra produsent. 

Pluss: Spenst og liv, gode langrennsegenskaper, lav vekt, spenn med "omtanke" gir forutsigbar styring, pent design.
Minus: Kraftig spenn gir noe svakere styreegenskaper i løse forhold.

Madshus Voss
Mål: 60 - 50 - 55 mm    
Vekt: 1935 gram
Spenn: 20 − 32 

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.25.30
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.25.30

Stødig og stiv: og Med den spenstige storbroren Glittertind fra samme produsent friskt i minnet ble vi overrasket over hvor lav og stødig denne skien er. Mens storebroren er av de letteste og spenstigste fjellskiene i sin klasse –  så er Voss her den med minst spenn og faktisk den tyngste i sin klasse. Det er behagelig, stødig og forutsigbart å gå med denne skien, og skøyting fungerer fint da det er plassert lite vekt i tupp og forski.

Ved styring  på ujevnt underlag merkes stivhet i bakskien og vi ser det er spenn bak hælen helt til sluttspennet er klemt sammen. Foran bindingen er det tilsvarende mindre spenn i motsetning til BC59 som har spennet lenger frem. Dette gjør at Voss kan bli noe mindre forutsigbar ved styring på ujevnt underlag. Stålkanter er noe lenger enn Åsnes sine og avsluttes ca 25 cm fra tupp. Fin mykhet i tupp men litt brå overgang mot stivere forski. Ved sjekk av det omvendte spennet peker bakskiens stivhet seg ut.

Pluss:  Lavt, forsiktig spenn gir ro og stødighet, godt egnet for lettere personer.
Minus: Spenn langt bak minsker forutsigbarheten noe på ujevnt underlag

Fischer BC   

Mål: 6 - 52 - 57 mm      
Vekt 1715 gram
Spenn 26 − 52

Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.27.03
Skjermbilde 2012-03-26 kl. 18.27.03

 

Stivest og lettest: Denne skien er egenlig i en litt annen klasse enn de andre skiene i testen, da den ikke har stålkanter. Skiens mål er derimot lik de andre skiene i testen, og gjør den til et bra alternativ for deg som går på ski med hund og ikke vil risikere kutt i hundebein. Skien kjennes lett og rask å gå med, og har bra langrennsspenst.

Den er egentlig et bra skivalg for alle som går på ski, og heller vil ha bra styrbarhet og bæreevne enn å telle sekunder, og ikke ønsker å betale for – eller bære vekten av – stålkanter. For en tung skiløper hindrer midtbredden at du går gjennom og ødelegger løyper ved løse forhold, og mange bratte kneiker og naturløyper kan bli  positive opplevelser i stedet for halsbrekkende risikoøvelser. Synd at ikke denne skien kan leveres med en god sålekvalitet, for dette er en av de veldig få lette ski å velge blant om du ønsker litt over racing-bredde og ikke vil ha stålkanter.

Det kraftige spennet går langt bak i skien, godt bak hælen og stopper ved tåballen, mens sluttspennet opprettholder mye av størrelsen til over 60 kg trykk. Vi har opplevd langt mykere spenn i tidligere utgaver av denne skien som da har vært fullt på høyde med de andre skiene her i styreegenskaper, der det ikke er for hardt. Pass derfor på å velge ut et par som passer din vekt og dine ønsker for styring og trygghet. Skien fås også i juniorlengder til en rimeligere pris – den er fin til både skilek og moro.

Pluss: Lett, rimelig, god bæreevne, brukbar styreevne (avhengig av spenn)
Minus: Vel stivt spenn langt bak i skien gir mindre stødighet, dårlig såle