Telemarksvinger på fjellski

Brattere terreng krever at du svinger raskt. I Fjellskiskolens andre episode lærer du teknikk for både alpin- og telemarksving med fjellskiene.

Sist oppdatert 15. november 2019 kl 07.00

Mens vi i første innslag tok for oss de enkle plogsvingene, går programleder Pål-Trygve Gamme og PT-elev Ida Eri Sørbye nå videre til telemarkteknikk på fjellski i bratt terreng på Norefjell.   

Skal du lære nye ting, er det viktig at du vet hva du gjør. Da er det lurt med øvelser som bevegelsene enda mer tydelige, mer overdrevet.

Det å holde på midten av stavene er en fin måte å sørge for at du holder armene lavt, men det kan også være fint å holde dem parallelt med den skien du har vekt på. Da vet du at du har overkroppen vendt riktig og at skien som styrer har mye vekt.

Kontroller at staven er parallell med skiene og gjerne litt utenfor. Er den i knehøyde er du lav nok. Denne øvelsen gjør posisjonen konkret og tydelig.

– Den siste og kanskje mest spennende leksjonen har ikke to takter engang. Vi korter den ned til én takt, så det krever at du finner frem ikke bare skikjøreren, men også skihopperen og den som tør å kaste seg ut i noe som du ikke helt vet hva blir, sier programleder og fjellskiinstruktør Pål-Trygve Gamme.

I denne øvelsen er stavene viktige. Når du har satt en sving og skal begynne den neste, setter du staven fram og ut. Når du setter utfor og hardt ned, vil du sprette opp igjen, og da gjennomfører du en skrittveksling, nesten i lufta. Stavene bruker du til å liksom sparke fra og dytte med i starten.

– Dette kan jeg nesten ikke vise i slow motion, så jeg må bare gjøre det, innrømmer Gamme.

Teknikken blir betydelig enklere når man klarer å holde farten oppe og gjør taktfaste vekslinger.

Når du går ned i knestillingen så blir det smalt og vinglete. Dette er det ikke mulig å unngå helt, men om du klarer å holde litt vinkel mellom skiene, får du mer stødighet sideveis, ikke bare fram- og bakover. Da er det viktig at du har trykk på bakskien og at knærne ikke er for langt fra hverandre. Du skal kjenne et godt trykk på tåballen. Når du har stabilitet, kan du holde vinkelen i beina og skli i den stillingen.

Pass på at knærne ikke kommer for langt fra hverandre, for da er det vanskelig å få trykk på bakskien og holde vinkelen. En huskeregel er at knærne kun skal være så langt fra hverandre at du får en appelsin mellom dem.

Å klare å ha trykk på bakskien, og evne å klemme den nedover er ekstra viktig for de som har fjellski med litt spenn i.

Om det er bratt og hardt underlag, så du vet du ikke går gjennom, kan du like gjerne kjøre parallellsvinger ned. Da kan du skrense mer og få mer trykk i beina opp og ned.

– Spar heller telemarksvingene og knærne til det blir ordentlig løssnø. Da liker jeg det best, avrunder Gamme.

Se alle episodene av Fjellskiskolen her.

FJELLSKISKOLEN

Programleder Pål-Trygve Gamme er genuint interessert i fjellski. I Fjellskiskolen deler han av sin erfaring og kunnskap om fjellskitradisjoner og teknikk. Gjennom åtte innslag lærer du om fjellskiutstyr, skiteknikk i høyfjellet, langturer, sikkerhet og skihistorie.  

Publisert 15. november 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 15. november 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler

Utemagasinet.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Gunhild Aaslie Soldal | Tips til redaksjonen

Kommersiell leder: Alexander Hagen