Det kom inn rett i underkant av 40 ulike forslag til juryen for de to prisene, og juryen har nå plukket ut kandidatene som utgjør årets finalister i kåringen Årets Eventyrer.

– Vi har hatt en lang diskusjon om hva som kvalifiserer til å være med blant finalistene. Blant annet hvorvidt det teller å være i følge med guide eller å ha en bedrift eller organisasjon i bakhånd. Vi liker prosjekter der eventyrånden er tydelig. Hvis vi skal si noe samlende om kandidatene, er det snakk om personer som ikke har gitt opp, og som har stått på for å få gjennomført prosjektene sine, sier Eirin Nordhus, som har overtatt juryleder-vervet etter Aleksander Gamme.

Vilje og vågemot

Blant finalistene finner vi også kandidater som ikke klarte å komme helt i havn, men som måtte avbryte underveis. Kari Schibevaag prøvde å kite over Svalbard, men mye høytrykk og lite vind gjorde at de måtte avbryte.  

– Kari prøvde seg på noe ambisisøst, og det er inspirerende i seg selv, selv om det ikke går helt etter planen. Det kjenner nok de fleste seg igjen i. Vi ønsker å trekke fram prosjekter som viser fram gode verdier og valg underveis. Henriette Bjørge er for eksempel ingen representant for en klassisk ekspedisjon, men juryen liker engasjementet som er med på å forvandle livene til unge kvinner i Afghanistan og fordi hun adri lot drømmen om å lage skiskole for jenter i Afghanistan gå, sier Nordhus. 

Hun trekker også fram kameratduoen som syklet fra Bøler til Beijing.

– Alle kan sykle, og det høres kanskje enkelt ut, men det krever utrolig  stamina og er noe naivt og herlig over et slikt turprosjekt, sier Nordhus.

Alle stemmer teller

Allerede nå er det muligheter for å stemme på sin favoritt, fram til 16. oktober. Det er bare mulig å stemme en gang. Det blir fortløpende intervjuer med alle finalistene på utemagasinet.no, slik at alle får mulighet til å bli enda bedre kjent med hvem de er og hva de har gjort.  

– Vi setter stor pris på alle som har vært med på å nominere den de synes fortjener prisen. Det er mange som nærmest har profesjonell markedsføring av prosjektene sine, men det er samtidig mange som gjør nevneverdige prosjekter uten å gjøre noe stort nummer av det, men som det står respekt av, sier UTE-redaktør Gunhild Aaslie Soldal. 

I tilllegg til årets Eventyrer er det også i år en rookie-kategori. Denne kategorien er for å løfte frem nye og for de fleste ukjente navn og prosjekter som juryen synes fortjener mer oppmerksomhet. Vinneren får i tillegg til heder og ære et reisegavekort fra turoperatøren Hvitserk og utstyrsgavekort fra sponsorene Devold, Åsnes, Helsport, Alfa og Åsnes. 

Hedersprisene deles ut under Hvitserk Ekspedisjonsfestival 21. oktober. 

Dette er årets finalister

Dette er årets rookie-kandidater