Du trenger ikke reise helt til Arizona for å få en opplevelse av en ekte grand canyon. La oss vise deg en helt spesiell dal utenfor Malaga, den heter Desfiladero de los Gaitanes, og gjennom denne lange, trange dalen renner en elv som både har gravd ut dalen - og vært bidragsytende til den spektakulære "catwalken" som utgjør kongevegen Caminito del Rey. 

Klipper: Innimellom disse klippene finner du faktisk flere klatreruter. Foto: Andalucia.org

Merk at man vanligvis sier Camino, at den heter Caminito tilsier at den er liten - og det er den! Denne trange ruten er bygget ut for godt over 100 år siden, som en del av byggingen av demningen i El Chorro. Den slynger seg langsmed den trange dalen, som på sitt trangeste er bare 10 meter bred, og byr på spektakulær utsikter og opplevelser.

Forfall og dramatikk

Da industriprosjektet var ferdigstilt, kom kong Alfonso den 13. på besøk for å åpne den storstilte demningen, og han tok seg også frem på denne unike turen. De snaut 8 kilometrene på ruta fikk dermed navnet den bærer i dag.

Stup: Ruta snor seg innimellom og gjennom bratte stup. Foto: Andalucia.org

Innimellom har man opplevd manglende vedlikehold og forfall til punktet at det ikke engang var mulig å gå hele ruta uten å putte seg selv i fare. På ett punkt ble Caminito del rey en verdenskjent attraksjon for klatrere, som forsøkte å forsere den ufullstendige ruta – med livet som innsats!

På slutten av nittitallet fikk ruta rykte på seg for å være en av verdens farligste fotturer etter flere ulykker. Det medførte at man utførte et storstilt renovasjonsprosjekt for å sikre og tilgjengeliggjøre den lille kongevegen. Ruta du kan besøke i dag, åpnet i 2015 og har vært usedvanlig populær for både lokalbefolkningen og besøkende.

Oppusset: Den nye turen er bygget ovenfor den opprinnelige strukturen, som hadde falt fra hverandre. Foto: Andalucia.org

Moderne, trygt og tilgjengelig

Avstanden til juvet under deg er til enhver tid mellom 100 og 300 meter. Ruten leder deg gjennom trange pass, klemt inntil store stup, og over en fantastisk hengebro. Som en del av oppussingen har Caminito del Rey et museum og et effektivt billettsystem, samt grundig sikring for alle som besøker. Du får en hjelm for å beskytte mot eventuelle steinsprang, og kan betrakte stupene og de fantastiske utsiktene uten å være redd for å la høydeskrekken ta overhånd.

Høythengende: Få med deg den luftige følelsen på hengebrua! Foto: Andalucia.org

Caminito del Rey er en helt unik opplevelse som du ikke finner maken til, og en av de flotteste opplevelsene i Andalusia. Sørg for å avlegge dalen et besøk neste gang du reiser ned!

 

Caminito del Rey

 

 

 Caminito del Rey snor seg over nesten 8 km midt i fjellveggen.

  • Gåturen starter i landsbyen Ardales og slutter i El Chorro
  • Ruten ble opprinnelig bygget i 1905 som en del av et vannkraftprosjekt
  • Fikk navnet "Kongevegen" etter kong Alfonso XIII besøkte stedet i 1921
  • Ble nylig pusset opp etter å ha forfalt i flere tiår
  • Du kan lese mer om Caminito Del Rey på Andalucia.org