Dette er et utdrag en test som sto på trykk i UTE i fjor. Vi presenterer et utdrag av tekstene om testvinneren, den dyreste og den billigste i testen. Se UTE (#6/09) for å lese hele testen med alle de seks modellene: Mammut Pulse, Ortovox Patroller, Ortovox S1, Pieps DSP, Pieps Freeride, Arva 3-Axes.

Tekst: Mårten Pettersson, Mårten Johansson og Trygve Sunde Kolderup

En skredsøker til noen tusenlapper kan redde livet ditt dersom du blir tatt av snøskred. I en ulykkessituasjon er viktig at du har valgt en modell du kan bruke effektivt. Testen av de mest aktuelle skredsøkerne viser at det er store forskjeller mellom modellene.
Det viktigste på tur er bestandig å gjøre de rette vurderingene så du unngår å havne i et skred. Men dersom du blir begravd, viser statistikken at det er turkameratene dine som må redde deg dersom du skal komme levende ut av snømassene. En skredsøker kan være forskjellen på liv og død.
Skredsøkeren sender og tar i mot radiosignaler. På tur står skredsøkeren i sende-modus og om noen blir begravd i et skred skifter de som skal søke til søk-modus. Med erfaring i å bruke skredsøkeren kan et effektivt kameratsøk gjøres på noen minutter. Skredsøkeren bør derfor, i tillegg søkestang til finsøk og spade til å grave ut den skredtatte, være obligatorisk på turer i potensielt skredutsatt terreng.